Recirquel-siker Hollandiában

Márkák

Az újcirkusz-társulat a Cultura Nova fesztivál kiemelt előadójaként a rendezvény kommunikációs anyagain is főszerephez jutott.

Recirquel Újcirkusz Társulat magyarországi turnéját megszakítva indult hódító útjára, hogy a Müpa produkcióként létrehozott A Meztelen Bohóc című előadást angol nyelven mutassa be Hollandia egyik legrangosabb kulturális fesztiválján. Kitüntetett figyelem övezte a produkciót, ugyanis a Cultura Nova fesztivál teljes arculatát az előadásra alapozta, így a városban és a környező településeken mindenütt a társulat képei köszöntek vissza. A Müpa és több külföldi és vidéki színház színpadán elért sikereikhez hasonlóan, Hollandiában is álló tapssal üdvözölte a közönség a magyar művészeket.

Ősztől a társulat, melynek eddigi 149 előadását több mint 85 ezer néző látta, folytatja országos turnéját Debrecen, Békéscsaba, Szolnok, Veszprém, Dunaújváros és további városok meghívására. A Müpában a 2015/16-os évadban is látható mindhárom telt házas sikerrel futó produkció: a Cirkusz az ÉjszakábanA Meztelen Bohóc és a Párizs Éjjel. A társulat legújabb előadása, a Non Solus, október 15-én debütál a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Müpában.

A Recirquel nemzetközi meghívásai is sorra gyarapodnak. Decemberben az újcirkusz hazájának fővárosában, Párizsban játszanak egy hónapig, januárban Santiago de Chile várja a társulatot, utána a tavalyi dél-francia turné folytatódik. Márciusban Bogotában Latin-Amerika legnevesebb színházi fesztiválján vesznek részt majd’ három héten keresztül. Ezt követően Tel-Avivban és Montreálban, a Cirque du Soleil által épített TOHU újcirkusz központban lépnek fel a szakma legjelesebb képviselői előtt.

Magyarország első újcirkusz társulatát, a Recirquelt Vági Bence koreográfus, rendező alapította három éve tehetséges magyar artistákkal, akik a hazánkban még kevéssé ismert műfajban magas művészi minőségben jelenítik meg a komoly hagyományokkal bíró cirkuszművészet, tánc, színjáték, ének, és zene összhangját.

A Cultura Nova színpadán

Az újcirkusz műfajról

Az újcirkusz – eredeti nevén „cirque nouveau” – 1970-es években alakult főleg francia nyelvterületű országokban, melyekben az állat számok egyre kisebb szerepet kaptak, mellette pedig a klasszikus artista trükköket színészi karakterekkel erősítették meg.

Az újcirkusz a klasszikus cirkuszhoz képest összművészeti esztétikai élményre törekszik, karaktereket és történeteket mutat be cirkuszi eszközökkel, fontos elemei a műhöz szerzett zenék, egyedi jelmezek, színházi világítás, mely mind előmozdítja a cselekmény kibontakozását, jellemzően színházi környezetben.

Az újcirkusz legismertebb képviselője a montreáli székhelyű Cirque du Soleil, ugyancsak Montreálban tevékenykedik a Cirque Éloize, a 7 Fingers, illetve Daniele Finzi Pascatársulata, közismert ezen kívül az ausztrál Circa, valamint a svéd Cirkus Cirkör.

(Leadkép: Posztós János/Müpa)

SOCIAL MEDIA