Neverending Branding: Hogyan érinti a TikTok a meglévő social media stratégiákat? – Bánki Attila előadása a Márkaépítés 2022 konferencián

Hírek Kiemelt

„Emlékeztek azokra az időkre, amikor még arról kellett érvelnünk, hogy ideje lenne beszállni »ebbe az internetbe«? – tette fel a kérdést Bánki Attila, a Vermis Production ügyvezetője. – Amikor még olyanokat kellett elmagyaráznunk, hogy hány magyarnak van internetcsatlakozása? Hogy kik is azok, akik használják az internetet? Hogy hány évesek? Idősek? Fiatalok? Megvan még? Nos, ez nem is volt olyan régen.”

Mik voltak azok az invenciók, amelyeket magyaráznunk kell? Először volt a WiW, azután az iWiW (a Milgram-elv). Senki sem tudta, hogy mi az, de azt tudtuk, hogy az „összes ismerősünk fent van”, és hogy muszáj szereznünk egy meghívót. Valakitől, akinek volt, merthogy az sem adatott meg mindenkinek.

Aztán jött a Wikipedia. Azt mondták, nem lehetséges, hogy legyen egy online lexikon, amiben minden benne van. Mert minek segítene bárki is megírni egy lexikont? És mi történt a YouTube megjelenésekor? Akkor magyaráztuk el, hogy bárkinek lehet saját csatornája. Ingyen. Aztán színre lépett a Facebook is, amiről mindenki azt hitte, hogy egy randiportál, és hogy két év múlva már nyoma sem lesz.

És akkor ránk rúgja az ajtót a TikTok. A platformot, amely már nyolc éve megvan, Musical.ly néven ismertük korábban, és amikor a Musical.ly-ről beszéltünk, mindenki a bakfisok táncolós appját látta benne. És most, miután túl vagyunk néhány „majdnem” bannoláson az USA-ból, konkrétabban a múlt év végén azt vették észre a Vermisnél, hogy a kollégák eltűntek a Facebookról. Vagyis ott voltak, mert ez a munkájuk, de a szabadidejükből naponta 45 percet a TikTok előtt ültek. És ez már nem játék, ez nem elhanyagolható.

De tegyük fel, hogy az ügynökség munkatársai az átlagnál kicsit több ideig foglalatoskodtak a TikTokkal, hasunkra ütve tippeljük azt, fele ennyi időt szán a lakosság a platformra. Ez akkor is sok. De miért?

Az eMarketer szerint 2019-ben az USA-ban naponta körülbelül 76 percet töltöttek az emberek a közösségi térben, és azt prognosztizálta, ez az idő már nem fog nőni, sőt kicsit majd csökkenni is fog. Jött azonban a Covid, és ez az érték felment körülbelül 84 perc/napra. Aztán ahogy csengett le a járvány, ismét megközelítette a 76 percet. A közösségi térben „tölthető” idő tehát nem nő.

Akkor hogyan jön össze a TikTok napi 25–45 perc használata? Valószínűleg úgy, hogy a TikTok nem növeli a közösségi térben töltött napi időt, hanem elveszi a többi csatornától a figyelmet.

Magyarországon a social media Facebook-fejnehéz, utána jön az Instagram és az összes többi platform, például a LinkedIn. Ha az arányok megmaradnak, akkor a Facebookra fordított idő fog a legnagyobbat esni, és feltehetőleg valamennyit veszít majd az Insta is. A LinkedIn napi használata Magyarországon annyira alacsony percekben mérve, és annyira más célja van a platformnak, hogy esetében számottevő csökkenés nem valószínűsíthető, de még az is lehet, hogy be fog következni ilyen.

Ideje tehát szembenéznünk azzal, hogy a social media stratégiánkat újra kell gondolni, és olyat kell kialakítanunk, amelynek része a TikTok is. A TikTok viszont merőben más csatorna, mint a Facebook vagy az Insta, még sokaknak tanulniuk kell.

Márkaépítés 2022 – Neverending Branding konferencia.

 

SOCIAL MEDIA