Neverending Branding: Magyarország a megatrendek hálójában – Kozák Ákos előadása a Márkaépítés 2022 konferencián

Hírek Kiemelt

Az Egyensúly Intézet második alkalommal publikálta Megatrend Index riportját, ami a világot meghatározó megatrendek mentén helyezi el az országot a nemzetközi térképen. Az egészségügy, a digitalizáció, az oktatás, a fenntarthatóság, továbbá a társadalmi kohézió komplex mutatói kijelölik Magyarország pozícióját az Európai Unióban és a regionális versenyben. Kozák Ákos előadásának rövid összefoglalója.

Az Egyensúly Intézet szakpolitikákat készít, de az, hogy jó-e egy szakpolitika, azt vissza kell mérni. Ehhez viszont jelentős adatmennyiségre van szükség, sok évre visszamenőleg. Az előadó bemutatta az eddig elért eredményeket és áttekintette az előttünk álló lehetőségeket. De még inkább azt, milyen utat kell bejárnunk ahhoz, hogy lépést tartsunk a versenytársakkal.

Magyarország és az Európai Unió helyzetét 43 dimenzióban vizsgálták meg a 2022-ben rendelkezésre álló adatok alapján, ezekből 5 olyan alindex alakult ki, amelyeket az előadó most bemutatott. Annyit már előljáróban elmondott, hogy van néhány ország, amelyek szinte már unalmasan minden mutató alapján az élmezőnyben vannak: a skandinávok.

Az Okosország-index alapvetően az oktatásról szól, benne olyan fontos részletkérdésekkel, mint például az 55 éven felüli tanárok aránya. A bemeneti indikátorokban nem állunk rosszul, a ROI-val van gond, azaz elég sokat költünk, ahhoz képest gyenge eredménnyel. A vizsgált 27 ország között a 19. helyen állunk.

A Digitalizációs alindex (szélessávú internet, számítógépek, digitális oktatás) sorrendjében a 21. helyre kerültünk.

A Tiszta ország alindex (zajterhelés, hulladékgazdálkodás stb.) mutatja a legjobb helyezésünket, itt Magyarország a 17. helyre került. Nagyon fejlett országok is rosszul állnak, hiszen nagy a kibocsátásuk és a fogyasztásuk.

Egészségügyi alindex (alkoholfogyasztás, dohányzás, szubjektív egészségérzet) a 24. helyen állunk, ez a legrosszabb helyezésünk. Kirívóan rossz a megelőzhető betegségben elhunytak száma alapján elért 27., azaz utolsó helyünk az Európai Unióban. GDP-arányosan nem költünk keveset egészségügyre, itt is a kimeneti oldal rossz, mint az oktatásban.

A Társadalmi kohéziós alindex a legbonyolultabb. Azt látjuk, hogy szétszakadt az ország, de ez nem magyar jelenség. Összességében azt látjuk, hogy 3 alindexben nagyjából ugyanott vagyunk, kettőben viszont romlott a helyzetünk (digitalizáció, egészség).

Nézzük a legjobb és a legrosszabb indikátorokat. A rablások és a kábítószer miatti halálozások száma, valamint az otthoni zajterhelés alacsony, és jó az elektronikai hulladék hasznosításának a mértéke is. Ellenben sereghajtók vagyunk a megelőzhető betegségek miatti halálozásban, rosszul állunk a háztartási csomagolási és műanyaghulladék újrahasznosításában, valamint az öngyilkosságok arányának alakulásában. Bárki vezesse a továbbiakban az országot, ezekkel a kérdésekkel foglalkoznia kell.

Márkaépítés 2022 – Neverending Branding konferencia.

 

SOCIAL MEDIA