Szurcsik József és Dr. Kriza Zsigmond a Márkamonitor rádióműsorban

Hírek Kiemelt

Mai vendégeim Szurcsik József Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektor-helyettese, a Fine Art Hungary Szakértői Testületének elnöke, és Dr. Kriza Zsigmond jogász, a Fine Art Hungary program alapítója. Beszélgetésünk apropója a Fine Art Hungary Az év műtárgya 2022. online aukció.

 

Szurcsik József művészcsaládból származik, édesapja Szurcsik János festőművész, édesanyja Sárkány Anna gobelinművész. Ő maga számtalan festmény, grafika, pasztellkép, akril, kisplasztika, díszlet, könyvborító alkotójaként ismert, de az Artreaktor zenekarban is játszott. Dr. Kriza Zsigmond jogász, nem művészként, hanem műpártolóként jön hozzánk.

Két vendégünkkel először a magyar kortárs művészetről beszélgetünk: milyen a magyar képzőművészek ismertsége, értékesítési, piacra jutási helyzete. Arról is szó lesz, hányan dolgoznak alkotóként a piacon, és miből élnek, ha nem kizárólag az alkotásból.

Áttekintjük a Fine Art Hungary program létrejöttének okait, céljait, megbeszéljük, hogyan jött létre a Fine Art Hungary Top 100 művészkör. Beszélünk a Fine Art Hungary Az év műtárgya 2022. online aukciójáról, ami egészen április végéig folytatódik. Sok praktikus kérdés merül fel ennek kapcsán: hogyan kerül ki a résztvevő alkotások közül az Év műtárgya, milyenek az ár-érték arányok az aukciós tételeknél, ki vásárolhat és hogyan. Szimbolikus jelentőségű, hogy az idei év két vendégművésze Olga Kondratska ukrán és Irina Drozd orosz festőművész.

Bár az aukció online történik, az alkotások élőben is megtekinthetőek a Max City Bevásárlóközpont, Törökbálinton.

 

Hangoljatok este 7-kor a 90.9 Jazzy rádióra!

A műsor online is hallgatható a jazzy.hu oldalon. A korábbi adások podcast formában meghallgathatóak a Márkamonitoron.

 

Szakács László főszerkesztő

 

 

SOCIAL MEDIA