Luxusmárkák Barbie ruhásszekrényében

Hírek Kiemelt

A Margot Robbie főszereplésével bemutatott Barbie mozifilm július végi premierje érezhetően hatással volt a Vatera forgalmára: míg a premier előtt mintegy négyszázötven tételt hirdettek meg a Barbie-babák kategóriájában, július 20. után további mintegy hétszáz baba és Barbie-kiegészítő került fel az oldalra, az ezekkel kapcsolatos keresések száma pedig megötszöröződött.

 

A filmpremiert követően értelemszerűen sok új Barbie-termék került fel a Vaterára, az eladók  kínálatában is számos különlegesség, például gyűjtemények vagy bontatlan vintage példányok is megtalálhatók. Például a hetvenes évek Malibu Barbieja: ebben az évtizedben álmodta meg a Mattel a Growing Up Skipper babát, amely kislányból tinédzserré változott, ha elfordították a bal karját. A nyolcvanas években pedig világutazóvá vált Barbie a “Barbie- Dolls of the World” kiadásával, melynek különleges darabjai a piactéren is elérhetők.

1990-ben kijött a csillogó ruhájú Bob Mackie Barbie, amely elindította a gyűjtői őrületet. Majd 2012-ben a megérkezett Ella, a haj nélküli baba is, amelyet eleinte csak limitált számban gyártottak kórházak számára. Ezt követték 2018-ban a Frida Kahlót, Amelia Earhartot, Katherine Johnsont is megformáló inspiráló nők kollekciói. 2022-ben pedig a gendersemleges, transzgender babák mellett megalkották a hallókészülékkel rendelkező Barbiet és vitiligós Kent, illetve újra piacra dobták egy kis újítással a művégtaggal élő babát, illetve a kerekesszékes Barbiet is. A legújabb babák között pedig 2023 tavaszán jelent meg az első olyan Fashionistas Barbie, amely egy Down-szindrómás lányt formál meg.

Nagyon sok Disney Barbie babát is kínálnak eladásra a Vaterán: ezek magas száma nem meglepő, hisz a Disney és Mattel együttműködése 1955-ig visszavezethető, sőt 1993-ban még egy saját színpadi show-ja is volt Barbie-nak a Disney Worldben.

 

Bild Lillinek hívták Barbie felmenőjét

A Mattel társalapítója, Ruth Handler 1955-ben, Svájcban talált rá Bild Lillire, amely egy igazi rosszkislány-karikatúraként volt akkor ismert. Ruth azonban erről mit sem tudott, így hazavitte Lillit Amerikába, és férjével megalkotta a kevésbé kihívó, ám a nőies idomokkal szintén megáldott Barbie babát.

Teljes nevén Barbara Millicent Roberts 1959-ben, a New York-i Amerikai Játékvásáron debütált először, zebramintás fürdőruhában és fekete magassarkúban; és az eleinte három dollárt érő babából a Mattel 300 000 darabot el egy év alatt. Bár nem az első baba volt minden idők legkelendőbb darabja, hiszen 1992-ben a Totally Hair Barbie – amelyből még most is lecsaphatunk egy-egy eredetire a Vaterán – vagyis a szinte földig érő hajú baba aratta le a legnagyobb babérokat.

A világ legnagyobb Barbie-gyűjtője a német Bettina Dorfmann, aki 1993 óta gyűjti a Mattel által gyártott babákat – 2005-ben a 2500 babából álló gyűjteményével Guiness-rekordot állított fel, azóta pedig jócskán bővült a kollekciója, amely jelenleg 18 500 különböző Barbieból áll.

Több mint hetven divattervező dolgozott az évek során Barbie ruhatárán, 96 millió méter szövet felhasználásával, s mindemellett egymilliárdnál is több cipőpárt alkottak Barbie lábaira, így nem véletlen, hogy a Vaterán is számos eladó árul Barbiekra való ruhákat.

Gucci, Versace, Dolce & Gabbana pedig csak néhány név azok közül, akik hozzájárultak az apró baba ruhásszekrényének feltöltéséhez.

 

Fotó: Elena Mishlanova/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA