A műemléki épületek esetében a tűz jelenti az egyik legnagyobb veszélyt

Hírek

A leégett párizsi Notre-Dame újjáépítési költségei várhatóan több tízmillió euróra tehetők. Az anyagi veszteségen túlmenően lehetetlen teljes mértékben számszerűsíteni az értékes műkincsek és kulturális műtárgyak elvesztéséből eredő károkat.

 

A párizsi Notre-Dameban, 2019 áprilisában bekövetkezett pusztító tűzvész után sürgősen felülvizsgálták az UNESCO világörökségi helyszínnek számító aacheni székesegyház tűzvédelmi rendszerét. A felülvizsgálat eredményeképpen új, az ABB technológiájából felépülő rendszert telepítettek.

A Németország belga és holland határához közeli aacheni főszékesegyház korábban csak egy, a tetőszerkezetbe telepített tűzjelző rendszerrel rendelkezett. A teljes szentély, a szentély fából készült padjai, az oltárok, az orgona, valamint a textilművészeti tárgyak védtelenek voltak. Tekintettel az átfogó védelem hiányára, és a Párizsban bekövetkezett katasztrófa esetére, sürgős cselekvésre volt szükség.

Az aacheni dóm fenntartásáért felelős hatóságok úgy döntöttek, hogy az 1200 éves zarándoktemplomot, Nagy Károly császár temetkezési helyét egy innovatív, csúcstechnológiát képviselő, új tűzvédelmi rendszerrel látják el. A munkát a mesterséges intelligencia támogatásával végezték, mely segítségével azonosították a potenciális veszélyforrásokat és hibalehetőségeket, és a teljes elektromos rendszer felújítását ezt is figyelembe véve végezték el. A felújítás fontos elemeként az ABB ívzárlatfigyelő készülékeit (AFDD reléket) telepítették, hogy segítségükkel megelőzzék a kontakt-hibákból kialakuló ívzárlatokat, amelyek tüzet eredményezhetnek, ahogyan az a Notre-Dame-ban 2019-ben történt.

„A dóm áramellátásának maximális biztonsága érdekében régi partnerünk, az ABB megbízható AFDD termékportfóliója mellett döntöttünk” – mondja Michael Wagner, a felújítással megbízott helyi vállalkozó cég, a Wagner & Müller vezetője, amely az új villamoshálózat tervezéséért és a székesegyházban lévő villamos elosztószekrény telepítéséért felel.

Elektromos szikra: az alábecsült kockázat

„A széles termékportfóliónkhoz tartozó AFDD-relék az ívzárlatok automatikus észlelése és gyors megszakítása révén javítják az elektromos biztonságot. Ezek a készülékek hatékonyan csökkentik az elektromos szikra okozta tűz keletkezésének kockázatát” – magyarázza Tim Hippler, az ABB regionális képviselője.

Az elektromos ívkisülés jelensége a villamos felső-vezetékeknél is megfigyelhető, amikor a jármű elhaladásakor a vezeték és az áramszedő között néha pattogó, repülő szikrák keletkeznek. Ezek az ívek általában akkor keletkeznek, ha két eltérő potenciállal rendelkező elektromos vezető között nincs elegendő távolság vagy szigetelés. Ez a jelenség a villamos kapcsolókészülékeken belül is előfordulhat, ha például két érintkező nem válik el elég gyorsan egymástól. A termikus elhasználódás vagy az észrevétlen anyaghibák miatt előfordulhat, hogy a feszültség alatt álló részek közötti szigetelőréteg idővel elveszíti szigetelőképességét. Előfordulhat, hogy a berendezésben észrevétlenül bekövetkező ívhiba nem azonnal okoz tüzet, azonban a kialakuló magas hőmérséklet felgyorsítja a termikus elhasználódást, és ezzel rontja a készülék biztonságos és megbízható működését.

Fokozott biztonság: feszültség-, frekvencia- és áramfigyelés

A fentebb felsorolt veszélyek miatt a teljes elektromos infrastruktúrán állandó ívzárlat-figyelési és megelőzési rendszer kiépítése kiemelt fontosságú. Az ABB AFDD technológiája folyamatosan figyeli, elemzi a frekvenciát, a feszültséget és az áramerősséget annak érdekében, hogy észlelje egy esetleges ívveszélyre utaló jeleket. Ívzárlat kialakulásakor az érintett berendezések azonnal lekapcsolásra kerülnek. Ez jelentősen csökkenti a berendezések meghibásodásából fakadó elektromos gyújtású tüzek kockázatát. Ugyanakkor az AFDD csökkenti a kritikus kapcsolóelemek termikus elhasználódását is: ez pedig nemcsak a megbízhatóságukat javítja, hanem meghosszabbítja az élettartamukat is, ami megtakarítást eredményez a jövőbeni potenciális költségek terén.

Az aacheni székesegyház új rendszeréhez a projekt tervezői különböző, integrált kismegszakítókkal kombinált AFDD-ket választottak. Ezek a kapcsolókészülékek az ívzárlatok megelőzése mellett túlterhelés és rövidzárlat ellen is védelmet nyújtanak. Az ügyfél ezekkel a készülékekkel költséghatékony módon és az infrastruktúra bonyolultságának szükségtelen növelése nélkül építette ki a hatékony tűz- és létesítményvédelmet. Az ABB valamennyi terméke megfelel az IEC 62606 nemzetközi szabványnak, valamint a DIN VDE 0100-420 jelenlegi változatában rögzített követelményeknek – írják.

Az új erőátviteli- és adatkábelezéssel kapcsolatos munkálatok 2022 nyarán kezdődtek, míg a teljes átalakítás 2023 júniusában fejeződött be. Az új tűzvédelmi rendszert az Aachener Karlsverein-Dombauverein által összegyűjtött adományokból és Észak-Rajna-Vesztfália tartomány támogatásából finanszírozták.

 

SOCIAL MEDIA