EB nyolcaddöntő: 2 meccs és 14 gól az őrült fordulatok estéjén – ezért szeretjük a futballt!

Tejszínhub

Hétfő délután is két összecsapást rendeztek az EB nyolcaddöntőjében. Koppenhágában Spanyolország és Horvátország legjobbjai feszültek egymásnak a nyolc közé jutásért, Bukarestben pedig a Franciaország és Svác. 

Morata

A jó futballcsapat receptje állítólag így kezdődik: „végy egy jó kapust”. Nem tudjuk, Luis Enrique, a korábbi kiváló játékos, ma spanyol szövetségi kapitány mit gondol erről, mindenesetre az EB legkülönösebb gólját (avagy minden idők egyik legbutább öngólját) Unai Simón hozta össze. A meccs nagy spanyol mezőnyfölénnyel telt, komolyabb horvát akciók nélkül, amikor Pedri a 20. percben negyven méterről hazaadta a labdát. Igaz, ő is hibázott, hiszen a kelleténél erősebben rúgta meg a labdát, ráadásul a kapu irányába, de a kapusnak így is könnyen le kellett volna kezelnie. Nem így történt, Unai Simón lábán megpattant a labda és bevánszorgott a hálóba. Ezért bizony egy ifikapust is hazazavarnának az edzésről. 0:1. 

A spanyol csapatot kissé megzavarta a buta gól, de rohamoztak tovább. Erőfeszítésük a 38. percben, nagy tűzijáték végén ért góllá, amikor a horvát kapu előtt úgy pattogott a labda, hogy szinte szemmel sem lehetett követni, előbb a cvédők blokkoltak, majd akapus, és legvégül Sarabia vágta a hálóba a labdát. Szegény Livakovic kapus látta a legközelebbről a gólt, ugyanis a lövés az ő arcát is érintve talált utat a hálóba. 1:1. 

A második félidő is spanyol rohamokkal indult, erős nyomás alatt tartották a horvátt kaput, és az 57. percben Pedri beadását Azpilicueta bólintotta a hálóba,  2:1. A horvátoknak is voltak momentumaik, így Unai Simón is helyreállította a renoméját. A 77. percben aztán a szemfüles spanyolok tovább növelték az előnyüket, míg a horvátok az ivószünet örömeit élvezték, és lassan szivárogtak vissza a pályára, Ferran Torres a jobbszélen kapott egy hosszú indítást, és egy védőt letárzv bevágta a harmadik spanyol gólt. 3:1. 

Ekkor mindenki azt gondolhatta, eldőlt  atovábbjutás. Kivéve a horvátokat, akik a hajrában, a 85. percben Orsic révén szépítettek (3:2), majd a 92. percben Pasalic góljával egalizáltak, 3:3. Őrület!

Következett a  kétszer 15 perc hosszabbítás. A horvátok a 96. percben hatalmas helyzetet alakítottak ki, de Kramaric közeli lövését kiütötte Unai Simón, ezzel jóvétéve korábbi hatalmas bakiját. A spanyolok mind fizikálisan, mind mentálisan jobban bírták, a 100. percben Morata (4:3), majd a 103. percben Oyarzabal  is betalált (5:3). Végül Dani Olmo kis híján berúgta a hatodikat, de a kapufa a horvátokkal volt. Spanyolország egy elképesztően fordulatos meccsen jutott a legjobb nyolc közé.

 

A másik mérkőzésen hasonló koreográfiával vezetett előbb Svájc, majd a franciák fordítottak 3:1-re, ám a svájciak a hajrában szerzett gólokkal feljöttek 3:3-ra – mintha csak az előző meccset láttuk volna! Ám itt a hosszabbítás sem hozott változást, így továbbjutás tizenegyesekkel dőlt el. A svájciak mind az ötöt belőtték, Mbappé viszont kihagyta az utolsót, így óriási meglepetésre kiesett a lényegesen jobb erőkből álló, de mentálisan gyengébbnek bizonyult világbajnok.

 

Spanyolország-Horvátország 5:3

Franciaország-Svác 3:3, tizenegyesekkel továbbjutott Svájc

 

Kedd este következik a nyolcaddöntők utolsó két összecsapása:

18:00 Anglia-Németország

21:00 Svédország-Ukrajna

SOCIAL MEDIA