EB nyolcaddöntők: hibátlan angolok, lelkes ukránok

Tejszínhub

Kedden este a nyolcaddöntők utolsó két összecsapását láthattuk. Késő délután Anglia és Németország játszott, majd este Svédország és Ukrajna küldözz meg a legjobb nyolc közé jutásért.

Harry Kane

Az angol-német összecsapás nagyjából belül egyenlő játékerejű csapatok meccsének ígérkezett, és valóban nagyjából azt láttunk, amire számíthattunk. Mindkét csapat gyors futballt játszik, jól szervezett védelemmel, kemény középpályásokkal, gólerős csatárokkal. Igaz, a nagy tét miatt egyikük sem vállalt különösebb kockázatot, hiszen a mai futballban már egy bekapott gól is végzetes lehet.

A mérkőzés első félórájában a németek támadtak többet, mintegy 60 százalékos labdabirtoklás mellett, majd feljöttek az angolok, a félidő végén már inkább ők kezdeményeztek. Sterling nagyon él, az utolsó másodpercekben mégis Kane előtt adódik gólszerzési lehetőség, de Hummels megelőzi, ez kevésen múlt.

A szünet után német percek, Havertz lövését védi Pickford, majd ismét kemény csata a mezőnyben kevés gólveszéllyel. A 60. perc után mindkét kapitány frissít, több cserét is beküldenek, hosszabbítás-gyanús a meccs. Ám a 75. percben villannak a brit cipők, egy balról érkező beadást Sterling közelről lövi a hálóba. 1:0.

A németek rákapcsolnak, és rövid idő múlva egyenlíthetnének. Havertz szerez labdát a félpályánál, indítja Müllert, aki szinte a kapuig gyalogolhatna a játékszerrel, de mintha megijedne a kifutó Pickfordtól, 19 méterről ellövi a labdát – a kapu mellé. Tíz ilyen helyzetből kilencszer betalálna, de ez most pont a tizedik volt.

Az ilyen kihagyott zoccerek után büntetni szokott a sors, most is ez történt, a 86. percben egy villámgyors angol támadás végén Kane befejeli a németek sorsát megpecsételő gólt. 2:0. A németek mindent egy lapra feltéve támadnak, de kevés már az idő, és még kevesebb az ötlet. Az angolok többet tettek a győzelemért, és megérdemelten jutottak a legjobb nyolc közé, ahonnan akár a döntőig is masírozhatnak, hiszen a mai ellenfélnél alacsonyabban jegyzett csapatok ellen fognak küzdeni, sem svéd uktrán, sem a cseh-dán összecsapás leendő győztese nem látszik legyőzhetetlen ellenfélnek.

Souhtgate kapitány sok kritikát kapott az EB előtt, most négy meccsből hármat megnyert, és még gólt sem kapott a csapata – ettől talán a kritikusok is elcsendesednek. A portugálok és a franciák után a németek is csomagolnak, úgy látszik, a mi halálcsoportunk tagjai nem sokat mutattak az egyenes kieséses szakaszban.

A nyolcaddöntők utolsó mérkőzése este kilenckor kezdődött, Ukrajna és Svédország csapott össze. A rendkívül izgalmas, változatos mérkőzésen volt mindan, nagy helyzetek szép gólok, drámai hibák, hosszabbítás, kiállítás, éppen csak tizenegyesrúgások nem.  A 27. percben az ukránok kerültek előnybe Zincsenko góljával, a svédek a 43. percben egyenlítettek Forsberg révén. Mindkét csapat megnyerhette volna a meccset, de kimaradtak a legnagyobb helyzetek is, többzsör is a kapufa segített mindkét oldalon. A rendes játékidő nem hozott döntést. A hosszabbításban több volt a sérülés, mint a futball, Danielson egy brutális belépővel ki is érdemelte a piros lapját. Az emberhátrányba került svédek óriásit küzdöttek, hogy kihúzzák a tizenegyesekig, de az utolsó percben Dovbik befejelte Zincsenko beadását, ezzel története során először EB-negyeddöntőbe juttatta Ukrajnát.

 

Anglia-Németország 2:0

Ukrajna-Svédország 2:1, hosszabbítás után

 

SOCIAL MEDIA