Európa-bajnoki halálcsoport: hajszálon múlt a csoda

Tejszínhub

A sorsolást látva sokan azt gondolták, nem hogy pontot, még gólt se fogunk szerezni három iszonyú kemény ellenfelünkkel szemben. Végül Münchenben úgy ért véget az Európa-bajnoki kaland, hogy szinte az utolsó percekig esélyünk volt a továbjutásra.

 

Győznünk kell Münchenben a németek ellen – hangzott el számtalanszor az elmúlt napokban, és egyre többen hitték el, hogy ez lehetséges. A zuhogó esőben kezdődő mérkőzésen pedig alig tíz perc kellett ahhoz, hogy a reményeink valóra váljanak: Sallai tökéletes beívelése után Szalai kibújt két német védő közül, és tökéletes fejessel vette be a világ egyik legjobb kapusa, Neuer hálóját. 1:0 Magyarország javára! Bár a félidő hatalmas német mezőnyfölényt hozott, a vendéglátókból hiányzott a tűz és a fantázia, erőtlen próbálkozásaik rendre elhaltak a keményen védekező magyar csapat védvonalán, Hummels kapufát érő fejesén kívül semmilyen veszélyt nem jelentettek a kapunkra.

A szünet után sem történt nagy változás, a német válogatott támadt, támadgatott, de egészen a 66. percig nem volt igazi gólhelyzetük. Akkor azonban a magyar csapat legjobbja, Gulácsi nagyot hibázott, aláfutott egy beadásnak, Hummels fejelt a kapu felé, a berobbanó Havertz pedig a hálóba bólintotta a labdát. Ez bizony 1:1. Ám a magyar csapat ekkor sem omlott össze, sőt, a német szurkolók hatalmas döbbenetére szűk két perc múlva kiegyenlítettünk! A középkezdés után Szalai tanári módon indította Schäfert, aki a kétségbeesetten kifutó Neuer melletta hálóba fejelt. Ismét vezetünk, 2:1 az állás!

Ám ettől kezdve a német válogatott mindent egy lapra feltéve támadott, miközben a mieink hősiesen, de egyre fáradtabban küzdöttek. Várható volt, hogy ilyen nyomást nem lehet a végtelenségig bírni. A 84. percben góllá érett a hazai fölény, egy komoly tűzijáték végén Kroos lövését még sikerült blokkolni, de Goretzka bombája még megpattant egy védőn és Gulácsi lábán, de végül utat talált a hálóba – 2:2. 

Bármilyen bravúrnak számít is a Münchenben elért 2:2, olyan értelemben érvényesült a papírforma, hogy a magyar csapat az utolós helyen végzett a halálcsoportban. Ám így is döntetlent értünk el a 2014. és a 2018.-évi világbajnok ellen, úgy, hogy mindkét mérkőzésen sokáig vezettünk, és az ellenfeleknek kellett futni az eredmény után.

Kiestünk, de egészen más ez a kiesés, mint a korábbi selejezőkben. Van csapatunk, és ez szép reményekre jogosít a hamarosan kezdődő világbajnoki selejtezők előtt.

 

 

SOCIAL MEDIA