Egyesítette erőit az IKEA és a Marimekko

Hírek

Az IKEA és a Marimekko által közösen tervezett kollekciót az északi életmódban mélyen gyökerező szaunakultúra ihlette.

 

A szaunázás kedvelt tevékenység az északi országokban, és különösen a finnek esetében elengedhetetlen része a rekreációnak. Az UNESCO 2020-ban felvette a finn szaunakultúrát az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Az IKEA és a Marimekko a szauna életmód rituáléiból merítve, annak legfőbb elemeit felhasználva hozta létre ezt a kollekciót.

„Skandináv dizájnörökségünket és életmódkultúránk alapvető összetevőit vesszük vizsgálat alá. A Marimekko ikonikus, nyomott mintás textiltermékeinek nagy múltját és az IKEA lakberendezési tudását ötvözve szeretnénk ennek a kultúrának az elemeit közkinccsé tenni, hogy ezzel is segítsünk jobbá tenni és örömmel megtölteni az emberek mindennapjait” – mondja Henrik Most, az IKEA of Sweden kreatív vezetője.

„Az IKEA és a Marimekko egyaránt rendelkezik az erős skandináv örökséggel és a demokratikus dizájnmegközelítéssel, továbbá mindkét márka rendíthetetlen küldetése, hogy örömöt vigyen az emberek mindennapjaiba. A kollekció kiindulópontjaként szolgáló szaunakultúrát nemcsak a Marimekko márka finn gyökerei miatt választottuk, hanem azért is, mert az északi életstílus több pozitív aspektusát is tükrözi – a szauna tipikusan olyan hely, ahol lazíthatunk, ahol jól érezhetjük magunkat és ahol teljesen önmagunk lehetünk” – mondja Rebekka Bay, a Marimekko kreatív igazgatója.

A kollekció a tervek szerint 2023 márciusában jelenik meg a világ IKEA áruházaiban.

 

SOCIAL MEDIA