Sprite: „Oltsd a szomjad! Ne engem”

Inspiráció Kiemelt

Kimenni úgy az utcára, hogy tudod, összesúgnak a hátad mögött; képet posztolni magadról az Instára, és azt olvasni alatta, hogy menyire gáz; éveken át edzeni, aztán azt hallani, hogy ez nem ér semmit – ez talán többekkel előfordul, mint gondolnánk. A kigúnyolásnak, bántásnak számos formája van, és maradandó lelki sebeket ejtenek. A Sprite ezért tartotta fontosnak, hogy kampányt indítson a zaklatás és a gyűlölködés ellen, és segítse a fiatalokat abban, hogy merjenek önmaguk lenni.

Az üdítőital márka „Oltsd a szomjad! Ne engem.” projektje elsősorban az 1995-2010 közt születetteket, vagyis a Z-generációsokat szólítja meg. Ez az a korosztály, amely életében a közösségi média hatalmas szerepet játszik, ahol mindenki tökéletesnek látszik, viszont ugyanitt a legkönnyebb beszólni másoknak. Hatalmas a megfelelési kényszer, és ezt nehéz feldogozni. Így nem meglepő, hogy minden negyedik-ötödik magyar fiatal elégedetlen magával. Majdnem minden második tinédzser szeretne soványabb vagy sportosabb lenni, minden harmadik pedig okosabb vagy szebb. Egyharmaduk azt kívánja, hogy bármit megehessen anélkül, hogy meghízna – derült ki korábban az SOS Gyermekfalvak kutatásából.

A Sprite ezért plakátokkal, kisfilmekkel, véleményvezérek bevonásával igyekszik segíteni a fiataloknak, hogy fogadják el magukat olyannak amilyenek, és hogy minden piszkálódás, bántás ellenére is álljanak ki magukért. A kampányba bevont három influencer példáján keresztül kiderül, hogy ez nem lehetetlen, sőt, ez lehet a kulcs a sikerességhez.

Magyar Barbi 12 évesen indította el Youtube csatornáját, amely főként az elmúlt négy évben lett népszerű. A 18 éves lány videóiban gyakran beszél a plus size problémákról, és hogy hogyan éli ezeket meg. „Kiskoromban gyakran jöttem haza az iskolából sírva, mert megbántottak, vagy út közben valaki beszólt, hogy ’Te milyen kövér vagy’ ” – meséli Barbi, aki jelenleg cukrászként dolgozik egy Michelin-csillagos étteremben. Gyakran posztol csodaszép tortáiról, de a sok kedves komment közé azért vegyül olyan is, hogy „Na, ezért vagy ilyen dagadt”.

Csalár Bence közel tíz éve foglalkozik divatújságírással, több egyetemen oktat stylistokat kortárs divatra, saját kollekciót is tervezett. „Kiskoromban gyakran bántottak az öltözködésem miatt, amikor például menyasszonyi ruhában mentem az ovis farsangra. Manapság részben a homoszexualitásommal kapcsolatban kapok beszólásokat, és persze az extravagáns stílusom miatt. A London Fashion Weeken egy nadrágszoknyát viseltem, amit ott sokan megdicsértek, de amikor kiposztoltam a szettről egy képet, több gonoszkodó megjegyzést is kaptam”.

Szász Kitti négyszeres freestyle foci világbajnok. Autodidakta módon tanult, és több mint 30 országba jutott el tehetsége által. “Ma már kevés bántást kapok, de előfordul, hogy egy videóm alá beírják, hogy nőként soha nem lehetek olyan jó, mint egy férfi, vagy hogy egy focimeccsen semmire se mennék”. Kittit a szexista kommentek zavarják leginkább, amelyeket már akkor megtapasztalt, amikor gyakorolni kezdte a freestyle trükköket a lakótelepüknél, és a fiúk körbeállták. Bár ámulva nézték, hogy mit tud, de a megjegyzések mégis annak szóltak, hogy milyen a feneke vagy a melle.

Érthető hát, hogy sok fiatal miért nem meri felvállalni önmagát, és miért nem szól senkinek, ha bántják. Így nem is meglepő az adat, hogy itthon minden második tinédzser szorong valami miatt, és nem bízik magában. A fenti véleményvezérek a maguk módján küzdötték le ezeket a negatív érzéseket.

„Már megszoktam, hogy az utcán összesúgnak a hátam mögött. De ha nekik ez öt másodperc volt az életükből, akkor nekem is csak annyit ért, a napomat már nem rontja el. Főleg, hogy én jól érzem magam a bőrömben” – mondja Barbi. Kitti szerint őt a beszólások csak erősebbé és kitartóbbá tették. Bence pedig úgy látja, hogy „Általában azok bántanak, akik nem ismernek. Aki megismer, az elfogad olyannak, amilyen vagyok. Az a tapasztalatom, hogy aki megtanulja magát szeretni, az másokkal szemben is sokkal elfogadóbb és megértőbb lesz.”

A Sprite kampánya is a szeretet erejére épít, és termékdizájnját is megújtotta, hogy ezzel is üzenjen. Júliustól ugyanis a Sprite a korábbinál jóval világosabb, halványzöld áttetsző palackban jelenik meg, ezzel utalva arra, hogy merjük megmutatni, mi van belül.

A kampány „Oltsd a szomjad! Ne engem” szlogenjével, és a #iloveyouhater hashtag használatával arra buzdít, hogy a gyűlölködőknek szeretettel vágjunk vissza. Barbi, Bence és Kitti történetének további részleteiről a Sprite Instagram oldalára hamarosan felkerülnek a friss videók.

A fenti kisfilmben ezekből már láthatók részletek. Aki pedig úgy érzi, hogy őt is érinti a téma, posztolja ma egy képét az #iloveyouhater hashtag használatával!

SOCIAL MEDIA