Magyarország felnőtt lakossága többségében elfogadó a melegekkel szemben

Hírek Kiemelt

Az RTL Magyarország megbízásából a Závecz Research által 2021 júniusában végzett, a homoszexualitás megítélésével kapcsolatos felmérésből kiderül, hogy a válaszadók többsége, mintegy 56 százaléka elfogadó a melegekkel szemben. A személyes megkérdezéssel, 1000 fős mintán végzett, az ország 18 éves és annál idősebb felnőtt lakosságát nem, életkor és iskolai végzettség szerint reprezentáló kutatás sokakat talán meglepő eredménnyel zárult.

 

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a magyar felnőtt társadalom többsége elfogadó a melegekkel szemben. A megkérdezettek homoszexualitáshoz való viszonyában számos tényező is nagy szerepet játszik, például a válaszadók életkora, iskolai végzettsége, lakhelye, de még a neme is. Elmondható, hogy a nők nagyobb mértékben elfogadók a melegekkel szemben (62%), mint a férfiak (48%). A kutatás eredményeit összegezve megfigyelhető, hogy az életkor növekedésével csökken az elfogadó magatartás. Korosztály tekintetében ugyanis a 60 év felettiek a legelutasítóbbak, nekik mindössze 38 százalékuk támogatja csupán a nem heteroszexuális kapcsolatban élőket. Ugyanakkor a településszerkezetet tekintve a kistelepülésektől a nagyobb városok felé haladva növekszik az elfogadás. Leginkább elfogadóak a 18-39 év közötti, érettségivel, illetve főiskolai/egyetemi diplomával rendelkező budapestiek.

Érdekesség, hogy a megkérdezettek 23 százalékának van homoszexuális ismerőse. Nem váratlan talán, hogy túlnyomó többségük (87%) elfogadó a melegekkel szemben. Míg azok a válaszadók, akik nem tudnak arról, hogy ismeretségi körükben megtalálható a többségtől eltérő szexuális irányultságú egyén, jóval kisebb mértékben (46%) elfogadóak csak.

Az elkövetkező hetekben az RTL Klub hírműsorai több riportban is foglalkoznak a melegeket érintő témákkal. Az RTL Híradó többek között annak is utánajár, hogy milyen hátrányos megkülönböztetések érhetik a melegeket a munkahelyen, milyen a szivárványcsaládok megítélése ma Magyarországon, valamint mennyire lenne elfogadott, ha Magyarországnak homoszexuális miniszterelnöke lenne. Az RTL Híradó ma esti adásában többek között az azonos nemű párok örökbefogadási nehézségeiről is szó esik. Az, hogy a megkérdezettek körében mi számít az örökbeadandó gyerekek szempontjából kedvezőbb fejleménynek – ha állami intézményben nevelkednek, vagy ha homoszexuális pár fogadja őket örökbe –, kiderül ma este 18.00-kor az RTL Híradóban az RTL Klubon.

 

Fotó: Brielle French, Unsplash

 

SOCIAL MEDIA