Társadalmi szervezetek és médiacégek tiltakoznak a putyini ihletésű törvény ellen

Hírek Kiemelt

Hiába tüntettek ezrek, írta alá a petíciót több, mint 100 000 ember, az Országgyűlést nem érdekli a magyarok véleménye. Megszavazta az országgyűlés a propagandatörvényt, ezzel betiltva az LMBTQI témájú oktatási programokat, termékeket, reklámokat a 18 éven aluliak számára. 

 

Megszavazta az Országgyűlés azt a módosító javaslatot, amely betiltaná a 18 éven aluliak számára az összes olyan terméket, reklám- és médiatartalmat, amely homoszexuális vagy transznemű embereket jelenít meg, tiltaná a társadalmi célú reklámokban az LMBTQI emberek megjelenését, valamint betiltana minden olyan (akár csak részben) LMBTQI témájú oktatási programot, amely említést tesz a homoszexuális, illetve transznemű emberek létezéséről.

A törvényjavaslat kísértetiesen hasonlít arra a 2013-ban elfogadott és propagandatörvényként elhíresült orosz jogszabályra, ami az LMBTQI közösséggel szembeni gyűlöletkeltésen és uszításon kívül lehetetlenné teszi a melegséggel, transzneműséggel kapcsolatos tudományos párbeszédet és felvilágosító munkát is. A törvénymódosítás egyértelműen sérti továbbá a szólásszabadsághoz, az emberi méltósághoz és az egyenlő bánásmódhoz való jogot. Ez a lépés veszélyezteti az LMBTQI fiatalok és felnőttek lelki egészségét, és megakadályozza, hogy kellő időben, prevenciós céllal jussanak információhoz és megerősítő támogatáshoz. Az LMBTQI embereknek joguk van ahhoz, hogy a társadalom egyenlő méltósággal rendelkező tagjaként éljenek, megbélyegzés és nyomasztó tabuk nélkül.

Magyarországon az LMBTQI diákok majdnem kétharmadát zaklatták már verbálisan a szexuális irányultságuk miatt, több mint felüket pedig a nemi önkifejezésük miatt. Most a kormánypárti és jobbikos képviselők cserben hagyták az LMBTQI fiatalokat: ellehetetlenítették azokat az érzékenyítő progamokat, beszélgetéseket, amelyek az elfogadást segítik elő.

Hétfő este 18:00-kor 10 000 ember tüntetett a Kossuth téren a módosító javaslat ellen. Több, mint 100 000 ember jelezte aláírásával is: nem kérnek a propagandatörvényből! A napokban közzétett IPSOS 2021 közvéleménykutatás szerint a magyarok 59%-a szerint azonos jogokat kell biztosítani az örökbefogadás területén az azonos nemű pároknak, 60%-uk szerint pedig az azonos nemű párok ugyanolyan jó szülők, mint a különböző neműek. A propagandatörvényt így társadalmi támogatottság nélkül kényszerítik rá az emberekre, a gyűlöletkeltésből fakadó nyerészkedés reményében.

A kormány nem az első csapást méri az LMBTQI emberekre: 2020 tavaszán ellehetetlenítették a transz és interszex emberek nemének jogi elismerését;  decemberben  az Alaptörvénybe foglaltak olyan passzusokat, amelyek megbélyegzik a transznemű embereket; és a Polgári Törvénykönyv módosításával tovább  nehezítették az azonos nemű párok örökbefogadását. Ennek a módosításnak is a gyermekek voltak az igazi vesztesei, akiknek több időt kell állami gondoskodásban eltölteni, ahelyett, hogy minél hamarabb szerető családra találhassanak.

Hiába próbál a kormány ellenséget gyártani az LMBTQI emberekből, az elmúlt napok megmutatták, hogy a magyarok nem kérnek a gyűlöletkeltésből. A következő időszakban arra fogunk fókuszálni, hogy minden létező jogi eszközzel megtámadjuk a jogsértő és embertelen törvényt itthon és külföldön is” – mondta el Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

A legfontosabb, hogy elmondjuk az LMBTQI fiataloknak és családjaiknak, hogy nincsenek egyedül, hogy tömegek állnak ki a jogaikért. Ezt tette tegnap 10.000 tüntető és 100.000 aláíró, és mindenki, aki posztolt vagy felszólalt ez ellen a gonosz törvény ellen. Álljunk ki együtt július 24-én a 26. Budapest Pride Felvonuláson, és üzenjük meg mindenkinek: minket nem lehet elhallgattatni, minket nem lehet betiltani. A valóságot nem lehet betiltani.” – tette hozzá Radványi Viktória, a Budapest Pride szervezője.

 

Aláírók:

Amnesty International Magyarország

Artemisszió Alapítvány

Budapest Pride

Emberség Erejével Alapítvány

Haver Alapítvány

Háttér Társaság

Közélet Iskolája

Labrisz Leszbikus Egyesület

Levegő Munkacsoport

Magyar Helsinki Bizottság

Nyomtassteis

Ökotárs Alapítvány

Szivárványcsaládokért Alapítvány

 

 

Az RTL Magyarország hétfői közleményében elítélte a homofóbiát, és tiltakozott a múlt héten beterjesztett törvénytervezet ellen, amely súlyosan sérti a szólásszabadságot és kirekeszti a szexuális kisebbségeket a tömegmédiából. Magyarország piacvezető médiavállalata ezen álláspontjával nem maradt egyedül, a tiltakozáshoz ugyanis csatlakozott a hazai médiapiac számos meghatározó szereplője: az A+E Networks UK, az AMC, az HBO és a WarnerMedia, valamint a ViacomCBS is.

Az RTL Magyarország aggasztónak tartja, hogy ez a törvénytervezet súlyosan sérti a szólásszabadságot, valamint az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai uniós egyezmény diszkrimináció tilalmáról szóló rendelkezéseit is. A törvény aránytalanul és az alapvető szabadságjogokat figyelmen kívül hagyva korlátozza a homoszexualitás bárminemű megjelenítését a médiában, és tiltaná, hogy a kiskorúak eltérő nemi identitású emberekkel találkozzanak a műsorokban, filmekben, vagy akár csak a reklámokban.

Büszkék vagyunk arra, hogy az RTL Magyarország mellé csatlakozott a magyar médiapiac számos további szereplője, így az A+E Networks UK, az AMC, az HBO és a WarnerMedia, valamint a ViacomCBS, hogy együtt szólaljunk fel a sokszínűség mellett és a nem heteroszexuális közösség megkülönböztetése ellen. Köszönjük, hogy egymással összefogva, közösen állunk ki egy igazságosabb, európaibb médiaszabályozásért!” – olvasható a médiavállalat közleményében.

 

Fotó: Brielle French, Unsplash

 

SOCIAL MEDIA