Ezer levelet kézbesítettek civil szervezetek Áder Jánosnak

Hírek Kiemelt

Kedd reggel 9-kor civil szervezetek képviselői átadták a Köztársasági Elnöki Hivatalban azokat a leveleket, amelyek személyes történetekkel kérik Áder Jánost: ne írja alá a propagandatörvényt. 

 

Június 15-én megszavazta az országgyűlés azt a propagandatörvényt, amely betiltja a 18 éven aluliak számára az összes olyan terméket, reklám- és médiatartalmat, amely meleg vagy transznemű embereket jelenít meg, tiltaná a társadalmi célú reklámokban az LMBTQI emberek megjelenését, valamint betiltana minden olyan oktatási programot, amely említést tesz az LMBTQI emberek létezéséről.

Civil szervezetek válaszul hirdették meg a #nemvagyegyedül kampányt, hogy megmutassák a magyar illetve magyarországon élő LMBTQI embereknek, hogy ők is ugyanolyan értékes részei a társadalomnak, hogy a szexuális irányultságukkal és nemi identitásukkal együtt úgy jók, ahogy vannak. A szavazás másnapján szervezett demonstráción több mint 350 levél gyűlt össze Áder János köztársasági elnöknek címezve, hogy megmutassák: a szeretet hangosabb a gyűlöletnél, vidéki demonstrációkra is több száz levelet és üzenetet hoztak LMBTQI emberek és támogatóik. A Háttér Társaságnak emailben is el lehetett küldeni az üzeneteket: 400 emailt kapott az egyesület. A megosztásra szánt személyes történetek a Háttér Társaság Facebook és Instagram oldalán találhatóak.

LMBTQI emberek osztották meg előbújásuk történetét, vagy amikor feltétel nélkül számíthattak a támogató személyekre az életükben. Történeteikben megjelentek olyan pedagógusok, pszichológusok vagy segítő szakemberek, akik segítettek abban, hogy elfogadják önmagukat, illetve iskolai beszélgetések, ahol hiteles információkat kaphattak LMBTQI emberekről. Sok szövetséges osztotta meg, miért és hogyan támogatja LMBTQI családtagját, ismerősét, barátját.

Középiskolai tanár vagyok, elsőrendű fontosságúnak tartom a gyerekek védelmét. Tudom azonban azt is, hogy ezt a védelmet titkolózás nem szolgálhatja. Ahhoz, hogy a gyerekek ne szenvedhessenek semmilyen visszaéléstől, arra van szükség, hogy tudják: van a közelükben felnőtt, akit ismernek, akiben megbízhatnak, aki igyekszik mindenféle kérdésükre válaszolni. Nemcsak azzal tudom támogatni tanítványaimat, hogy tudják: bármikor fordulhatnak hozzám a kérdéseikkel. Azzal is, hogy egyáltalán megtartom a magyaróráimat, ahol a tantervnek megfelelően szó esik az említett életművekről. Akik a saját nemük iránt éreznek vonzalmat, láthatják, hogy van helyük az európai kultúrában, akik pedig a másik nem iránt, azok a sajátjuktól eltérő nézőpontot is fölismerhetik” – írta egy magyartanár.

A propagandatörvény ellen több mint 160 szervezet, intézmény és vállalat állt ki, többek között a Pedagógusok Szakszervezete, a Gyermekjogi Civil Koalíció, az Európa Tanács Emberi Jogi Biztosa, a Magyar Reklámszövetség, a Mazsihisz, az IKEA, a Publicis Groupe, a Central Médiacsoport és a WarnerMedia. 13 uniós ország közös nyilatkozatban ítélte el a törvényt. Európaszerte tüntetnek az LMBTQI emberek megbélyegzése ellen: Londonban, Dublinban, Amszterdamban, Prágában, és számos magyar vidéki városban is volt demonstráció.

 

Fotó: Steve Johnson, Unsplash

SOCIAL MEDIA