Lelkesedtek a világsztárok a magyar vadasért az Oscar-gála utáni partin

Tejszínhub

A március 27-én vasárnap megrendezett filmes díjátadó gálát követő fogadáson a Michelin-csillagos hollywoodi sztárséf, Wolfgang Puck budapesti Spago éttermének vezető séfje, Szántó István alkotott magyar ételeket a vendégek számára. A séf saját pultjánál fogadta az érkező világsztárokat és maga prezentálta nekik a magyar fogásokat.

 

Az idei év díjátadó utáni partiját különösen nagy érdeklődés övezte, hiszen tavaly a világjárvány miatt elmaradt a gálát követő fogadás. Wolfgang Puck és csapata 1995 óta felelnek a rendezvényért. Az előkészítő munkálatok izgalmairól Wolfgang Puck Szántó István séffel az oldalán az ABC News Emmy-díjas műsorában, a Good Morning America adásában is mesélt, ahol látványkonyhán adtak ízelítőt a világ egyik leghíresebb partijának fogásaiból.

„Ez Hollywood legnagyobb és legfényűzőbb rendezvénye. Egy hatalmas épület ad otthont magának a gálának és a fogadásnak is. Az ötödik emeleten zajlik az esemény, a hatodik emeleten pedig egy kb. 800 nm-es konyhában dolgoznak a séfek és a szakácsok” – meséli élményeit Szántó István. „A konyhából nyílik a rendezvényterem, ahol az állóhelyek mellett 500 ülőhely is várja a vendégeket. Egy 1.500 fős rendezvényről beszélünk, ennek következtében a mennyiségek tényleg elképesztőek. 100 különböző étellel készültünk, amiből 30 desszert. Ebből 4 volt a magyar fogás. Vendégenként 10 adag étellel számolnak a szervezők, így összesen 15.000 adag ételnek kell elkészülni. A díjátadó után van másfél-két óra, ezalatt mennek ki a fogások. Ezért van szükség több mint 100 séfre, mert csak így tud jó ritmusban érkezni minden.”

Szántó István séf nem a konyhán, hanem a rendezvényteremben dolgozott az egész este alatt, voltak ugyanis olyan látványpultok is a térben, ahol a kiemelt fogásokat, többek között a vadast is készítették: „Az első vendég a teremben Samuel L. Jackson volt. Bevallom, én még pakolgattam a pultban a dolgainkat a másik két hozzám tartozó séffel, amikor megérkezett. Igazából csak akkor fogtam fel, hogy kiknek fogok én itt főzni. Akkor jöttem rá arra, hogy ez nem egy átlagos rendezvény. Számomra nem az a lényeg, hogy milyen eseményen főzök, az számít, hogy jót adjak, de azért, amikor megérkeznek a pulthoz olyanok, akiknek a kezében ott van az a bizonyos szobrocska, akkor azért mégis más érzés. Nagyon örülök, hogy a Dűne díjnyertes alkotói is odajöttek hozzám. Magyarországon forgatták a filmet, a díjnyertes hangmérnök pedig, aki lassan 30 éve Magyarországon él, magyarul köszöntött engem is. Mindegyik fogásra büszke vagyok, a teljesen hagyományosan elkészített Eszterházy-tortára ugyanúgy, mint a különleges bonbonként prezentált somlóira. De az, hogy a wagyu marhából készült vadasért folyamatosan jöttek vissza hozzám, csodás érzés volt. Többen mondták, hogy ilyet nem illene csinálni, egy ételből több adagot enni, de ennek nem lehet ellenállni.”

A vadas mellett „Hortobágyi” módon készített csirkepaprikást, dió alakú, aranyszínű bonbonként prezentált somlói galuskát és tradicionális Eszterházy-tortát is kóstolhattak a vendégek.

 

Fotó: Szántó István, Wolfgang Puck and David Dinerstein producer (Best Documentary Feature)

 

SOCIAL MEDIA