Egyszerűsödik fuvarozóink európai útdíjfizetése

Hírek Kiemelt

A teljes német főút- és autópálya-hálózat is bekerült az UTA üzemanyag- és útdíjszolgáltató egységes útdíjfizetési rendszerébe. A bővítéssel immár 9 európai ország közel 74 000 kilométernyi úthálózatán elegendő mindössze egyetlen útdíjfizetési fedélzeti egységet használnia a magyar kamionos és buszos fuvarozó cégeknek. A vállalkozások így kevesebb adminisztrációval teljesíthetik fuvarfeladataikat az egyik legfontosabb cél- és tranzitországnak tekinthető Németország irányába. A vállalat azon dolgozik, hogy a közeljövőben további országok, köztük Szlovénia, Magyarország és a skandináv régió útdíjrendszerének integrálását is megvalósíthassa.

Egyszerűsítést hozott a digitalizáció az útdíjfizetésben

Az UTA üzemanyag- és útdíjszolgáltató Európában elsőként tavaly áprilisban vezetett be digitális, úgynevezett interoperábilis útdíjfizetési megoldást. Az Európai Elektronikus Útdíjfizetési Rendszer (EETS) irányelvnek megfelelő UTA One útdíjfizetési rendszerrel feleslegessé vált, hogy a tehergépjárműveken minden országra külön-külön fedélzeti egységet kelljen használni az útdíjak elszámolásához, ami jelentősen csökkentette a fuvarozó vállalkozások adminisztrációs feladatait és költségeit.

9 ország, egyetlen fedélzeti egység

Az UTA egységes útdíjelszámolási rendszerével a magyar fuvarozó vállalkozók is utólag, egy számlán fizethetik az Ausztriában, Lengyelországban (A4), Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában és immár Németországban keletkező útdíjaikat. Az egységes rendszer így már 9 európai országban, Németország 53 000 km hosszúságú díjköteles úthálózatával együtt, mintegy 74 000 km díjköteles útszakaszt fed le.

„Németország az egyik legfontosabb cél- és tranzitország a nyugat-európai fuvarfeladatokat teljesítő magyar fuvarozók számára. Azzal, hogy a német úthálózat is bekerült az UTA One útdíjelszámolási rendszerbe, még tovább egyszerűsödnek a hazai fuvarozók és szállítmányozók útdíjelszámolási és adó-visszatérítési feladatai” – mondta Réthy Kinga, az UTA Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. „Ezen vállalkozásoknak már 9 európai országra is elegendő csupán egy fedélzeti egységet használniuk a teljes út során, és minden útdíj egy számlán kerül összesítésre. Ebbe a rendszerbe tervezzük a teljes magyar úthálózat bevonását is, még tovább csökkentve a magyar fuvarozók adminisztrációs terheit” – tette hozzá a szakember.

Autópálya Németországban

Magyarországon (KSH) mintegy 19 000 közúti teher- és árufuvarozással, valamint személyszállítással foglalkozó vállalkozás működik. Az UTA nemzetközi szerviz- és üzemanyagkártya-szolgáltató adatai szerint e vállalkozások 40%-a, azaz mintegy 7600 cég teljesít nemzetközi fuvarfeladatokat. Az üzemanyag- és útdíjak összege jelentős megtakarítási potenciált jelent a fuvarozó vállalkozások számára. Az UTA szolgáltatásai révén ezek a cégek az üzemanyag árából akár 4 cent/liter, az útdíjak összegéből pedig átlagosan 0,7%-os kedvezményt is realizálhatnak. Az UTA számításai szerint egy átlagos, 10 darab, 40 tonnás kamionból álló flottával rendelkező vállalkozás, amelynek gépjárművei havonta autónként közel 10 000 km-t futnak, a kártya használatával évente nagyjából 14 000 euró (az üzemanyagból kb. 12 300 euró, az útdíjból kb. 1100 euró), azaz 4 250 000 forint megtakarítást is realizálhat, ami éves üzemanyag- és útdíjköltségeinek közel 3%-át jelenti.

Úton-útfélen

Az UTA üzemanyag- és szervizkártyát immár 40 európai országban, összesen 55 000 elfogadóhelyen használhatják a fuvarozók az útjuk során felmerült üzemanyag-, szerviz-, út-, alagút- és híddíjak rendezésére. A jelentős kedvezményeket és egyszerű áfa-visszaigénylést biztosító szolgáltatás népszerűségét jelzi, hogy az elmúlt év során 690 000-ről 760 000-re nőtt a kibocsátott kártyák száma, amelyeket 89 000 vállalkozás használ.

Az UNION TANK Ecksteinről

Az UNION TANK Eckstein GmbH & Co. KG (UTA) Európában a tankoló- és szervizkártyák vezető szolgáltatói közé tartozik. Ügyfeleink az UTA kártyarendszer segítségével 40 európai ország több mint 50 000 elfogadóhelyen tankolhatnak készpénz nélkül, márkától függetlenül, valamint igénybe vehetnek egyéb szolgáltatásokat is. Ezekhez tartoznak többek között az autópálya-használati díj elszámolása, a javítási szolgáltatások, a mentés és vontatás, valamint a forgalmi és az ásványolajadó visszatérítése. A jelentős kedvezményeket és egyszerű áfa-visszaigénylést biztosító szolgáltatás népszerűségét jelzi, hogy az elmúlt év során 690 000-ről 760 000-ra nőtt a kibocsátott kártyák száma, amelyeket 89 000 vállalkozás használ.

A vállalkozást 1963-ban Heinrich Eckstein alapította és ma az Edenred SA többségi tulajdonában van (83%). Az Edenred a vállalkozásoknak, munkavállalóknak és üzletfeleknek kínált fizetési szolgáltatásaival a világpiacon vezető helyet foglal el. 2017-ben több mint 26 milliárd eurós üzleti volument ért el, amelynek 78%-a digitális csatornákon jött létre. Az Edenred szolgáltatásai egyedülálló hálózatot teremtenek 44 millió munkavállaló, 770 000 vállalkozás és közintézmény, valamint 1,5 millió kereskedelmi partner számára. Az Eckstein család 17%-os részesedéssel rendelkezik az UTA-ban. Az UTA megkapta a VerkehrsRundschau szakfolyóirat neves Image-Award díját „Tankolókártyák” kategóriában, melyet a Kleffmann piackutató intézet kétévente ítél oda egy független piacelemzés alapján.

SOCIAL MEDIA