Dél-Amerika tovább erősítette pozícióját a nemzetközi gasztronómiában

Hírek Kiemelt

A tavalyi második helyezett Central étterem végzett a 2023-as The World’s 50 Best Restaurants lista élén, a második és harmadik helyet két spanyol étterem, a barcelonai Disfrutar és a madridi Diverxo szerezte meg. A dél-amerikai győztes étlapja Peru történelme és hagyományai előtt tiszteleg, tükrözve az ország őshonos alapanyagainak egyedülálló sokféleségét és a létesítmény fenntarthatósági céljait.

 

Nagy örömünkre szolgál, hogy idén a fantasztikus Central éttermet üdvözölhetjük a The World’s 50 Best Restaurants élén. Virgilio Martinez és Pía León séfek, valamint az étterem teljes csapata innovatív recepteken keresztül, szívélyes vendéglátás mellett adnak teret hazájuk őshonos alapanyagainak. A kutatás iránti elkötelezettségük, valamint országuk hagyományainak tisztelete és a perui biodiverzitás példátlan népszerűsítése miatt érdemelték ki a S.Pellegrino és Acqua Panna által támogatott The World’s Best Restaurant rangsor első helyezését. Az idei lista ismét megmutatja, milyen sokrétű tehetségekkel találkozhatunk a gasztronómia világában, izgatottan várjuk, hogy a következő években kezdeményezésünk miként alakul és fejlődik majd” – mondta el William Drew, a The World’s 50 Best Restaurants tartalomért felelős igazgatója.

Dél-Amerika tovább erősítette pozícióját a nemzetközi gasztronómiában: az 50-es listán a kontinens kilenc étteremmel képviselteti magát. Emellett hét ázsiai helyszín is megtalálható a ranglistán, azonban 2023-ban is Európa uralja a rangsort. A hazai ínyencek számára jó hír, hogy elég a szomszédos országokba utazni a kiváló gasztronómiai élményekért: a bécsi Steirereck étterem 18. helyen, a szlovéniai Kobarid városában található Hiša Franko pedig a 32. helyen végzett a listán.

 

A toplista mellett több egyéni díjazottat is kihirdettek a gálán:

  • A világ legjobb cukrászának járó elismerést Pía Salazar kapta a quitói Nuema étteremből, a legjobb sommeliernek pedig Ángel Millánt választották a madridi Diverxoból.
  • A fokvárosi Fyn étterem nyerte el a Flor de Caña Fenntartható Étterem díját, a koppenhágai Alchemist pedig a Gin Mare által odaítélt Vendéglátás Művészete díjjal gazdagodott.
  • A világ vezető séfjei által megszavazott Estrella Damm Séf Választása díjat Julien Royer kapta a szingapúri Odette-ből.
  • A párizsi Table by Bruno Verjus étterem a 10. helyen debütált, ezzel elnyerte a legjobb új belépő díját.
  • A legtöbb helyezést javító létesítmény a new yorki Atomix lett, amely 25 helyet lépett előre az előző évhez képest.

Az estélyen megünnepelték azokat a szakmabelieket is, akiket a The World’s 50 Best Restaurants kezdeményezés keretében korábban különdíjakkal jutalmaztak. A Változás Bajnoka díjat az Amal nevű marokkói szociális kezdeményezés alapítója, Nora Fitzgerald Belahcen, valamint az élelmiszerbiztonsági No Us Without You LA projekt alapítói, Othón Nolasco és Damián Diaz kapták. A világ legjobb női séfjének Elena Reygadast választották, az Ikon díjat Andoni Luis Aduriz, a Resy Reménység díját pedig Tatiana by Kwame Onwuachi étterem csapata vehette át.

Legjobb a Legjobbak Között

Azok az ikonikus gasztronómiai helyszínek, amelyek értékeiket bizonyítva korábban az 50-es lista első helyén végeztek, az idei évtől a Legjobb a Legjobbak Között dicsőségcsarnokba kerülnek. A díjnyertes séfek és éttermi dolgozók eltökéltek aziránt, hogy befektetésként tekintsenek a vendéglátás jövőjére, és új projektek, kezdeményezések révén ne csupán profitáljanak a gasztronómiából, de vissza is adjanak az ágazatnak. Az elit klubba került többek közt a tavalyi nyertes Geranium étterem, valamint a három Michelin-csillaggal rendelkező legendás koppenhágai Noma is.

 

SOCIAL MEDIA