A szigetszerű megoldások integrálása hozhat áttörést

Hírek

Arany Jánossal, az SAP Hybris üzletág nemrég kinevezett vezetőjével a marketingautomatizálás hazai helyzetéről és a cég célkitűzéseiről beszélgettünk.

Hogyan látja a marketingautomatizálás jelenlegi helyzetét a régióban és Magyarországon?

Számos digitális transzformációt célzó projekt indult el ebben az évben a különböző iparágakban, és még több van tervezési stádiumban. A szervezetek nagy részénél, ha nem is tudatosan, de felmerült már az igény a különböző ügyféladatok és információs csatornák (hagyományos média, online hirdetések, közösségi média, ügyfélszolgálat, CRM rendszerek) adatainak egységesítésére és közös platformra hozására. Ennek ellenére nagyon kevés vállalat esetében sikerült eddig a valódi, teljes körű és valós idejű ügyfélképet kialakítani.

Mely cégek járnak az élen ezen a területen?

Élen a „digitális bennszülöttnek” számító e-kereskedelmi cégek járnak, de a szofisztikáltabb és teljes, end-2-end megoldások első bevezetését a nemzetközi, a projekteket sok esetben már külföldön elindító szervezetektől (például nemzetközi kereskedelmi láncok, telekommunikációs cégek) várhatjuk. Hozzá kell tenni azonban, hogy még a nagyobb vállalatok is sokszor részterületeket lefedő, „sziget megoldások” bevezetésével és ezek hosszan tartó és kockázatos integrációjával küzdenek. Az igazi áttörést az üzleti területek (marketing, értékesítés, stratégiai menedzsment) által indított és vezérelt integrált megoldások megjelenésétől várhatjuk.

Mennyiben eltérő a nagy-, illetve kisebb vállalatok helyzete?

Magyarországon talán a telekommunikációs cégek járnak az élen az adattárház és Big Data alapú, teljes ügyfélképet kezelő rendszerek létrehozása terén, de még számukra is kihívás az egyes részterületek már említett integrációja. A kisebb vállalatok sokkal rugalmasabbak és nyitottabbak a felhő alapú, agilisabb rendszerek iránt, viszont ezek működését többek közt az integrációra kevésbé képes egyedi fejlesztések nehezítik meg.

Az SAP mennyire ismert arról az oldaláról, hogy marketingmegoldásokat is nyújt, vagy mennyire van beragadva a vállalatirányítási rendszer-szállító szerepkörbe? Hogyan kívánják megismertetni az új lehetőségeket a régi és új ügyfeleikkel?

Az SAP a múltban elsősorban a robosztus háttér- és vállalatirányítási rendszerek szállítójaként vált ismertté. A marketing és értékesítési szervezetek és vezetők számára újdonságnak számít, hogy vállalatunk már nekik is kínál nagy rugalmasságú és iparági vezető megoldásokat. Bizonyos szempontból egy új szervezetet, márkát és szolgáltatási csomagot vezetünk be a piacra az akár felhő alapú, agilis és külső forrásokat (például a Google és a Facebook) is integráló megoldásokkal, amelyek eddig nem voltak jellemzőek szoftvercégünkre. Az SAP Hybris eszközeivel és tudatos fejlesztési stratégiánkkal olyan egyedülálló eszközkészletet és szolgáltatásokat tudunk a piacnak biztosítani, amelyek eddig csak a marketing és média területeinek hagyományos szereplőire (Facebook, Google, AdExchange szolgáltatók, nemzetközi médiaügynökségek) voltak jellemzők. Mindez együtt az SAP adattárolási, adatkezelési, elemző és algoritmikus hátterével újabb izgalmas lehetőségeket kínál ügyfeleinknek.

Az SAP Hybris milyen jellegű megoldásokat tud nyújtani, vannak-e jó esettanulmányok?

Az SAP Hybris szoftverek jelenlegi portfóliója felöleli az ügyfelekkel történő kapcsolatok teljes skáláját, a kereskedelmi, portál megoldásoktól a marketing eszközkészleten át egészen a CRM és ügyfélszolgálati szoftverekig. A terület az SAP fejlesztési stratégiájának az egyik fókuszterülete, ahol folyamatosan újabb és újabb, az egységes platformra épülő, szabadon integrálható megoldások jelennek meg, mint például az AdExchange kezelés, IoT alkalmazások és fejlett profilozási, szegmentációs és tartalomajánló elemek.
Világszerte számos sikertörténetről tudunk beszámolni a legkülönfélébb iparágakból, akár az FMCG szektort (Red Bull, Nespresso), a háztartási gépeket (Electrolux), a sport és szórakoztatás területét (NHL), a közműveket (Stadtwerke Münster), a kereskedelmet (Spar, Lidl) vagy a közlekedést (Lufthansa) vizsgáljuk. Az egyes referenciákról az érdeklődők a http://hybris.com/en/customers oldalon olvashatnak.

SOCIAL MEDIA