A műanyag palack útja

Hírek Kiemelt

450 év – ennyi idő alatt bomlik le egy műanyag palack. Az élővilágba visszakerülve a műanyag komoly károkat okoz, ugyanakkor csomagolóanyagként nem is annyira egyszerű kiváltani, hiszen az élelmiszer-biztonság, higiénia szempontjából az egyik legmegbízhatóbb megoldás. A PET-palackok felelősségteljes használata, a fogyasztók együttműködése és az újrahasznosítás sokat segíthet a műanyagszennyezés csökkentésében. A Coca-Cola Magyarországnál úgy tartják: mivel részük van a probléma létrejöttében, megoldást is kell kínálniuk, mégpedig globális szinten. Magyarországon is többféle kezdeményezéssel kapcsolódnak a 2018-ban elindított Hulladékmentes Világ programhoz.

Őszinte szembenézés és közös felelősségvállalás oldhatja meg a környezetszennyezés kérdését.

 

Szeptember 16., Tiszaderzs. Önkéntesek gyülekeznek a folyó partján, hogy aztán vízi járművekbe szállva vagy a part mentén haladva összegyűjtsék, ami nem a természetbe való. A nap végére a mérleg közel egy tonna szemét, amelynek jelentős része PET-palack vagy egyéb műanyag. A Coca-Cola Magyarország munkatársaiból és a tiszai PET Kupa szakértőiből verbuválódott csapatnak ez volt a hatodik közös akciója, eddig 200 önkéntessel összesen 100 tonna hulladéktól szabadították meg a folyót a Hulladékmentes Tisza projekt keretében. Mint mondják, a szemét nagy része már a Tisza ukrajnai szakaszánál a vízbe kerül, valahol azonban „meg kell fogni” a szemétáradatot, hogy elejét vegyék az élővilág további szennyezésének. A 2019-ben indított projekt nem pusztán hulladékgyűjtő akció, hanem jövőbe mutató kezdeményezés is. A Hulladékmentes Tisza program keretében készítettek eddig GPS-alapú nyomkövetőt, amellyel a PET-palackok útja feltérképezhető, számos hulladék-újrafeldolgozási módszert is kidolgoztak, és építettek a folyóból származó műanyagból plasztikkajakokat is.

Hulladékgyűjtő a Vakok Intézetében

 

Greenwashing vagy valódi cselekvés?

Zöldszervezetek részéről gyakran éri az a vád a nagyvállalatokat, hogy a zömében általuk okozott környezeti problémákat szép, kirakatba tehető megmozdulásokkal próbálják ellensúlyozni, amelyek azonban inkább csak elkendőzik a valós helyzetet, de igazi megoldást nem nyújtanak rá. A Coca-Cola viszont komolyan veszi a szerepét: a látványos akciók mögött valódi vállalások állnak.

A globális Hulladékmentes Világ stratégia „ernyőként” borul minden egyes termékükre, tevékenységükre. 2025-ig a teljes vállalat minden palackjának újrahasznosíthatónak kell lennie – ez a cél Magyarországon már teljesült is. 2030-ig pedig azt szeretnék elérni, hogy ugyanannyi palackot gyűjtsenek vissza és dolgozzanak fel újra, mint amennyit termelnek. A visszagyűjtés azonban nem működik a fogyasztók közreműködése nélkül.

Hulladékgyűjtő a BKK-nál

 

Kié a felelősség?

Műanyag nélkül nehezen képzelhető el a mai emberi civilizáció. Használnak műanyagot az orvostudományban, a közlekedésben, az ipar számos területén és persze a csomagolásban is. Nem várható el és nem is reális, hogy az emberiség egyszerűen lemondjon erről a találmányról. A PET-palack például higiénikus és biztonságos módja az italok fogyasztókhoz való eljuttatásának, és ha felelősségteljesen kezeljük az így keletkező hulladékot, akkor igenis van helye a fenntartható csomagolások között.

„A szelektív gyűjtés és az újrahasznosítás kapcsán olykor elhangzik, hogy ez pusztán a felelősség áthárítása a fogyasztókra. Valójában azonban mindannyian a körforgásos gazdaság részei vagyunk, így a magunk módján ki kell vennünk a részünket abból, hogy a PET-palackok és az egyéb műanyagszemét visszakerüljön a körforgásba, és ne a környezetet szennyezze – mondta Varga-Nagy Eszter, a Coca-Cola Magyarország kommunikációs vezetője. – Nekünk mint nagyvállalatnak többek között abban is szerepünk van, hogy segítsük a fogyasztó tájékoztatását is, miként tehetjük együtt fenntarthatóbbá a világot.”

2021-ben a vállalat például „Az üres palack is érték” néven kampányt indított, amelynek része volt egy kupakkódfeltöltő játék környezetbarát nyereményekkel, illetve ennek keretében hasznos tudnivalókat osztottak meg a fogyasztókkal azzal kapcsolatban, hogy melyik hulladékot hová szabad dobni.

Hulladékgyűjtő a Sziget Fesztiválon

 

Zöldmegoldás a Szigeten

„Egy kutatásunk során azzal szembesültünk, hogy bár Magyarországon az emberek többsége otthon már odafigyel a szelektív hulladékgyűjtésre, a házon kívül elfogyasztott italok palackjai gyakran végzik a kommunális hulladék között vagy még rosszabb helyen, egyszerűen azért, mert a fogyasztók nem találnak szelektív gyűjtőedényt. Innen is jött az ötlet, hogy miért ne kínálhatnánk mi magunk megoldást erre a problémára” – mondta Varga-Nagy Eszter.

A Sziget Fesztiválon például PET-palack-visszagyűjtő állomásokat telepítettek, aminek köszönhetően 12 tonna hasznosítható hulladék, közte 4 tonna PET-palack gyűlt össze – körülbelül 340 köbméter szelektív hulladék, amelyből 130 köbméter volt a PET-palack.

Az említett felmérés eredményeiből kiderült, hogy míg a megkérdezettek 47 százaléka már beépítette a szelektív gyűjtést az életébe, és minden esetben odafigyel arra, hogy a szemét a megfelelő hulladékgyűjtőbe kerüljön, addig az emberek mintegy 20 százaléka kizárólag otthon gyűjti szelektíven a hulladékot. 32 százalékuk viszont csak akkor dobja a PET-palackot szelektív gyűjtőbe, ha van elérhető közelségben, szem előtt, ellenkező esetben a palack a kommunális hulladék között végzi, vagy csak úgy eldobják. (A kutatást 2022 augusztusában végezték ezerfős mintán a 18–65 éves magyar lakosság körében, CAWI módszerrel.)

Szemétgyűjtés a Sziget Fesztiválon – közös felelősség

 

Szelektív gyűjtőszigetet mindenhová!

2021-ben a Coca-Cola Magyarország pályázatot hirdetett szelektív hulladékgyűjtők kihelyezésére Magyarországon működő vállalkozások, intézmények, szervezetek, közösségek számára, hogy növelje az elérhető helyen lévő gyűjtőszigetek számát. A pályázat első szakaszában összesen 166 szettet osztottak szét, ezáltal megközelítőleg 150 ezer ember számára tették lehetővé a szelektív hulladékgyűjtést – többek között munkahelyeknek, például egy mentőállomásnak és egy tűzoltóságnak is. A kampány második felében kiválasztott nyertesekkel videóbeszélgetéseket készítettek arról, miért fontos számukra a környezetvédelem, illetve ők maguk hogyan vállalnak ebben szerepet. A kisfilmek reményeik szerint még többeket motiválnak majd arra, hogy ők maguk is kivegyék a részüket a hulladékmentes világ, a körforgásos gazdaság megteremtésében.

„A felelősségvállalást persze magunkon kell kezdeni, és a Coca-Cola elég bátor mind az üzleti célok fenntarthatóságnak való alárendelésében, mind a kommunikációban. Azt szoktuk mondani, hogy ha már a probléma létrejöttének részei vagyunk, akkor a megoldásban is részt kell vállalnunk. Mindezt integrált módon tesszük, a tevékenységünk, kampányaink minden elemébe beépítve, és arra biztatjuk a fogyasztóinkat is, hogy legyenek részesei ennek a folyamatnak, mindennap akár csak egy kis lépéssel hozzájárulva a közös célhoztette hozzá Varga-Nagy Eszter.

Márkamonitor 2022/3. szám

 

 

SOCIAL MEDIA