Sonia Dimogli, Coca-Cola Magyarország: Jó ide visszatérni

Hírek Kiemelt

Sonia Dimogli a Coca-Cola brand managereként kezdte szakmai pályafutását, majd számos cég vezető munkatársaként ért el sikereket Görögországban és külföldön. Most visszatért az „első szerelméhez”, szeptember óta a világcég magyarországi vállalatának az ügyvezetője. Soniával a világmárka globális és lokális céljairól, világpolgárként megszerezhető tapasztalatokról, a munkatársak, a márkák fejlesztéséről és még sok más dologról beszélgettünk.

Az interjú eredetileg a Márkamonitor 2021/4. számában jelent meg. 

 

Pályakezdőként már dolgoztál a The Coca-Cola Company kötelékében a Fanta, Sprite és Nestea brand managereként, de aztán közel két évtizedet töltöttél más cégeknél, és csak 2018-ban igazoltál át az athéni HBC-hez. Visszahúzott a szíved a Coca-Colához?

Nagyon tetszik, hogy úgy fogalmazol: a szívem visszahúzott a Coca-Cola márkához, valóban így történt! Van az a mondás, hogy az első szerelmét senki nem felejti el, ez rám is igaz. Nagyon hálás vagyok minden korábbi munkahelyemnek, hiszen általuk több országban, sok pozícióban dolgozhattam, de a szívem mindvégig a Coca-Cola márkáért dobogott. Nagyon örülök, hogy most visszatérhettem a céghez mint a magyarországi leányvállalat vezetője.

 

A HBC palackozza és forgalmazza a The Coca-Cola Company termékeit. Mennyiben más a márkatulajdonosnál dolgozni?

A The Coca-Cola Company globális vállalat, ám értelemszerűen helyi szinten működik, helyben irányítanak mindenhol, ahol a cég jelen van.

A cégünkből és palackozó partnereinkből álló világméretű Coca-Cola-rendszernek köszönhetően lokális fókusszal tudjuk megvalósítani globális céljainkat, hiszen ugyanarra törekszünk: olyan márkákat és választási lehetőségeket kínálni fogyasztóinknak, amelyeket szeretnek és örömmel fogyasztanak.

Nagyon szigorúan értelmezve a The Coca-Cola Company koncentrátumokat, italalapokat és szirupokat gyárt és értékesít palackozó partnerei számára. A vállalat a márkák jogtulajdonosa, és felelős a fogyasztói marketingkommunikációért.

Palackozó partnereink – mint a Coca-Cola HBC Magyarország – feladata az italok előállítása, forgalmazása és értékesítése. A két szervezet szorosan együtt dolgozik annak érdekében, hogy a piacainknak megfelelő portfólióval rendelkezzünk, és hogy közösen biztosítsuk a hatékony munkát.

Ezen túlmenően, még ha mindenben hasonló értékeket vallunk is, a The Coca-Cola Company globális vállalat, amelynek termékeit több mint 200 országban árulják, és világszerte 225 palackozó partnerrel rendelkezik. Globálisan egységes vállalati kultúrára törekszünk, amely azonban éppúgy értékeli a helyi munkamódszereket, mint az egyes piacok eredményeit, az el- és befogadást, az önálló, felelős döntéshozást, a kíváncsiságot és az agilitást.

A The Coca-Cola Company és a Coca-Cola HBC számára nagyon hasznos  a közös munka, hiszen a két vállalat közötti átjárás minden kolléga számára biztosított, és erre természetesen sokszor van is példa. Ez többek között a tudástranszfer miatt is felbecsülhetetlen érték, hiszen általa egyedülálló versenyelőny teremtődik más munkáltatókkal szemben.

 

Bár dolgoztál Bulgáriában és Hollandiában is, pályád nagy részét Görögországban töltötted. Mi motivált, hogy külföldön vállalj állást?

A tanulás és a fejlődés az életünkben sosem érhet véget. Hétéves koromtól kezdve voltak levelezőtársaim a világ minden tájáról, és már akkor lenyűgözött, milyen más a kultúra a különböző országokban. Tizenhárom évesen a cserkészcsapatommal átszeltem a fél világot, ezáltal is szélesítve a tapasztalataimat. Szeretek „világpolgárként” gondolni magamra, még akkor is, ha egy pici görög szigeten születtem, és ott is éltem tizennyolc éves koromig. Felbecsülhetetlen szerintem az az érték, amit egy másik országban élve és dolgozva megtapasztalhat az ember, arról nem is beszélve, hogy ez milyen elképesztő mértékben fejleszti az érzelmi intelligenciát, a toleranciát. Az ilyenkor szövődő barátságok egy életen át elkísérnek, és nagyon hálás vagyok azért, hogy most a fiamnak is lehetősége adódik ezeket az élményeket megtapasztalni. Biztos vagyok benne, hogy ennek számára is óriási a jelentősége.

 

A The Coca-Cola Company idén tavasszal hatalmas átszervezésen ment keresztül. Korábbi budapesti csapatának több tagja regionális pozícióban folytatja karrierjét. Új vezetőként előnynek vagy hátránynak érzed, hogy az aktuális csapat számos tagja az elmúlt hónapokban csatlakozott a céghez?

A The Coca-Cola Company igen sokszínű, globális közösség, olyan emberek alkotják, akik mindig többre vágynak.

A vállalat ikonikus múltjára alapozva folyamatosan együtt fejlődünk és tanulunk, hogy pozitív hatással legyünk a világra. Ahogyan a márkáink fejlesztésére és folyamatos megújítására is nagy hangsúlyt fektetünk, úgy legalább annyira fontos a munkavállalóink fejlesztése is. Szerintem az az egyik legfontosabb feladatunk, hogy támogassuk őket az előrehaladásukban, megfelelő platformot nyújtva hozzá. Az én karrierem is példa erre a fejlődési útra, legyen szó akár országok vagy vezetői beosztások közti váltásról. Véleményem szerint nagyon hasznos, ha a munkatársaink „mozognak” a Coca-Cola sakktábláján, hiszen így rengeteg jól hasznosítható tapasztalatot gyűjtenek, akár lokális, akár regionális beosztásban. Ezáltal építhetünk egy olyan sokszínű, az egyenlőségen alapuló és befogadó közeget, ahol mindenkinek az ötlete meghallgatásra talál, ahol a párbeszédek kiegyensúlyozottak, és a felek közti kommunikáció hatékony lehet.

 

A piacon erős trend az egészséges életmód és táplálkozás iránti igény. A Coca-Cola valaha egy barna színű üdítőitalt jelentett. Mekkora részarányt képviselnek ma a cég portfóliójában az egészséges termékek?

Ezzel a kérdéssel kapcsolatban fontos azt is kimondani, hogy mi számít egészségesnek. Mi a kiegyensúlyozott életmód választásának lehetőségét kínáljuk a fogyasztóknak széles portfóliónkkal, legyen a termék víz, szénsavas üdítőital vagy gyümölcslé.

Magyarországon is egyre jellemzőbb az a világszerte megfigyelhető trend, hogy az emberek tudatosabban figyelnek életmódjukra és táplálkozásukra. Ez természetesen az üdítőital-fogyasztásra is érvényes, így az alacsony cukortartalmú vagy cukormentes termékek egyre nagyobb teret hódítanak. Piacvezető cégként felelősségünk is élni a pozíciónkból adódó azon lehetőséggel, hogy a fenti trendet erősítsük: a kalóriabevitel kontrollálásával, a tudatos, megfelelő folyadékfogyasztás támogatásával. Globális szinten 2014 óta közel 500 olyan új itallal jelentünk meg, amely alacsony cukortartalmú, vagy egyáltalán nem tartalmaz cukrot. Szintén a fogyasztók kalóriabevitelét segítjük korlátozni azáltal, hogy egyre több termékünk kisebb kiszerelésben is elérhető. Magyarországon 107 különböző terméket kínálunk, és ezek több mint fele alacsony kalóriatartalmú vagy cukormentes. Italaink receptúráját folyamatosan felülvizsgáljuk, és keressük a lehetőségét annak, hogy ugyanolyan finom, de kevesebb kalóriát tartalmazó termékeket kínáljunk. Ezen törekvésünk jegyében 2015 óta tizenhárom termékünk receptúráját alakítottuk át.

 

Számos fogyasztó szemében ma az első számú közellenség a műanyag, a PET-palack, illetve általában mindenfajta hulladék. Hol tart ma a World Without Waste program, milyen konkrét feladatai vannak ezzel kapcsolatban a magyarországi Coca-Colának?

Határozott és ambiciózus célokat tűztünk ki 2025-re és 2030-ra a csomagolásaink tervezésével és visszagyűjtésével kapcsolatban, és következetesen beszámoltunk a célkitűzéseink megvalósítása érdekében tett erőfeszítéseinkről, az elért eredményeinkről. A Hulladékmentes Világ stratégiánk elindítása óta eltelt három év során részletes jelentéseket tettünk közzé, ezek évről évre több adatot és nagyobb átláthatóságot biztosítanak. Mindezt természetesen a jövőben is folytatni fogjuk, és egyúttal minden érintettet arra kérünk, nyugodtan kérdezzen rá, hogy állunk, mennyit haladtunk előre. Persze tudjuk, még hosszú út áll előttünk.

Magyarországon minden csomagolásunk újrahasznosítható, és az itteni gyártásban felhasznált műanyag mennyisége az elmúlt években 15 százalékkal csökkent, 2020-tól pedig egy mintegy 100 millió forintos technológiai fejlesztés eredményeként további 4 százalékkal kevesebb lett a szénsavas üdítőitalok palackjaihoz felhasznált műanyag mennyisége. Ennek köszönhetően a vállalat 600 tonnával kevesebb műanyagot használt fel itthon 2020-ban az előző évhez képest, ami összességében 24 millió PET-palack súlyának felel meg.

Ezenfelül folyamatosan törekszünk arra, hogy olyan programokat indítsunk, illetve olyan kezdeményezéseket támogassunk, amelyekkel valódi eredményeket érhetünk el. A 2019-ben indult Hulladékmentes Tisza projekt célja a folyó és az ártéri területek szennyezése elleni folyamatos védekezés, a kitermelt hulladék jelentős volumenű újrahasznosítása és a Tisza egyre nagyobb mértékű megtisztítása, aminek érdekében a vízügyi, a civil és a vállalati oldal egyedülálló összefogásban küzd. Mintegy 5,5 tonna műanyagot szállítottunk el a Waste Free Oceans szervezethez újrahasznosításra, és csaknem 80 tonna hulladékot szedtünk össze főként a Tisza árteréből. A munkát a Coca-Cola Alapítvány 73 millió forintos támogatással segítette, illetve munkatársaink is több önkéntes napon vettek részt a hulladékgyűjtésben. A kétéves újrahasznosítási célt már a program első évében közel száz százalékban teljesítettük. A kezdeményezés sikerét az is jelzi, hogy 2021 szeptembere és 2022 szeptembere között a Coca-Cola Alapítvány további 48 millió forinttal támogatja a projektet, így zavartalanul folytatódhat a munka a hulladékmentes Tiszáért.

Legújabb kezdeményezésünk „Az üres palack is érték” elnevezésű program, amely révén valós hatást szeretnénk elérni mind az oktatásban, mind a szemléletformálásban. Olyan cégeket, szervezeteket, intézményeket keresünk, amelyek szelektíven szeretnék gyűjteni a hulladékot, de erre eddig valamiért nem volt lehetőségük – például mert túl nagy befektetés lett volna hulladékgyűjtő edényeket vásárolni. Ezzel a programmal szeretnénk elősegíteni, hogy minél többen gyűjtsék a hulladékot szelektíven – nemcsak a PET-palackokat, hanem az alumínium-, papír- és kommunális hulladékot is. Idén afféle pilotprogramot indítottunk, hosszú távra tervezünk, mert az a tapasztalatunk, hogy a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéssel otthon megoldott a különféle hulladékáramok elkülönítése, de a munkahelyeken, a szabadidős létesítmények egy részén és útközben, például közterületen nem az.

A fogyasztók, közülük is különösen a fiatalok számára egyre fontosabb, milyen álláspontot képvisel egy vállalat a legfontosabb társadalmi kérdésekben. Milyen témák, aktivitások lesznek jövőre a cég fókuszában?

Ezt különösen fontos témának tartom. A következő generációk formálása mindig is kiemelt jelentőséggel bírt a Coca-Cola számára, számos olyan programot és kezdeményezést támogatunk, amely ezt tűzte ki fő feladatául. Mindezek mellett mi is elengedhetetlennek tartjuk megszólítani a fiatalabb generációt, erre példa a mostani „Real Magic” kampányunk, amellyel többek között a gamereket is megcélozzuk. Ennél is sokkal fontosabb viszont az, hogy tudatosan nem reklámozunk annak a fiatal korosztálynak, amelynek tagjait illetően szerintünk még a szülőknek kell meghozniuk a kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos döntéseket. Ezt a vállalást marketingkampányaink során mindig be is tartjuk, hiszen globális nagyvállalatként felelősségünk van abban, hogy mit és hogyan reklámozunk, és mire buzdítjuk fogyasztóinkat. Több olyan szemléletformáló kezdeményezésünk is van, amely a felelős fogyasztói magatartásra fókuszál, ilyen a fentebb már említett fenntarthatósági, hulladékgyűjtési kampányunk is.

Folyamatosan együttműködünk különböző szervezetekkel, mint a Magyar Vöröskereszt vagy a Koraszülöttekért Országos Egyesület. A Coca-Cola Magyarország két évvel ezelőtti karácsonyi akciójának folytatásaként idén újra lehetővé tesszük, hogy fogyasztóink egy apró gesztussal segítsék a rászorulókat: minden, a Szent István-bazilikánál megrendezett karácsonyi vásáron eladott Coca-Cola, Fanta, Sprite, Kinley, Fuzetea, Cappy vagy Naturaqua üdítőital után támogatjuk a Magyar Vöröskereszt programjait, hogy jövő év elején is jusson étel a rászorulók asztalára. Ezt az együttműködést a jövőben is folytatni kívánjuk.

A célunk az, hogy a következő évben feltérképezzük és elemezzük, mik azok a kulcsfontosságú társadalmi kérdések Magyarországon, amikre koncentrálnunk kell. Szeretnénk azonosítani és egyúttal felkarolni egy konkrét társadalmi problémát annak érdekében, hogy a támogatásunkkal a lehető legjelentősebb, valódi változást érhessünk el.

Fontos szót ejteni a női vezetők témaköréről is, hiszen ez egy olyan téma, amely – össztársadalmi jelentőségén túl – természetesen az én szívemhez is közel áll. A Coca-Cola a nemek közötti egyenlőség megteremtésére törekszik. Hiszünk abban, hogy a nők helyzetének javítása nemcsak a nők hasznára válik, hanem vállalkozásunk és közösségeink számára is határozottan előnyös. A tavalyi évben zárult „5 by 20” kezdeményezésünk célja az volt, hogy ötmillió, a globális értékláncunkhoz kapcsolódó nőt segítsen hozzá konkrét gazdasági lehetőségekhez. 2020 végéig több mint hatmillió nőnek segítettünk a boldogulásban! Hiszünk abban, hogy növekedésünk kulcsa az egyensúly. Ezért törekszünk arra, hogy 2030-ra cégünket 50 százalékban nők vezessék világszerte. Európában máris nagy előrelépést tettünk ezen az úton: felső vezetői pozícióink több mint felét nők töltik be. A női munkavállalóknak azonban még mindig hatalmas kihívásokkal kell szembenézniük világszerte. Ezért elengedhetetlen lesz a magánszektor, a kormányzat és a civil társadalom közös, megfontolt fellépése bármilyen változás megvalósításához.

 

Idén először történt meg, hogy a Coca-Cola karácsonyi reklámfilmjét Magyarországon forgatták, ráadásul magyar kreatív szakember irányításával. Értelmezhetjük ezt úgy, hogy a nem túl nagy magyar piac „rajta van a Coca-Cola térképén”?

Természetesen! Ez igen jelentős év volt Magyarország számára: a karácsonyi TVC etyeki forgatása mellett muszáj megemlítenünk azt is, hogy a nyáron a világon először a magyar fogyasztók részvételével teszteltük piaci körülmények között innovatív papírpalackunk prototípusát.

Mi a Coca-Cola Magyarországnál szeretünk a közösségünkre úgy gondolni, mint egy nagy családra. Nem számít, ki honnan érkezett, vagy milyen háttérrel rendelkezik, mindenkit elfogadunk, és szívesen látunk a csapatunkban. Hidvégi Tom igazán tehetséges kreatív szakember, a vállalat csapatának nagyon értékes tagja. Bár jelenleg a latin-amerikai régióban dolgozik, a szíve hazahúzza. Kreatívstratégaként ő vezette az egész kampányt, a brieftől kezdve a megvalósításig. A magyar média képviselői a világon az elsők között láthatták az elkészült karácsonyi reklámfilmünket. Ahogy a sajtóvetítésen Tom is elmondta, az itteni forgatás ráadásul nem is az ő ötlete volt: a rendező szerette volna Magyarországra hozni a filmet, mert korábbi tapasztalatai alapján a kollégáival egyetemben teljesen le volt nyűgözve a magyar szakemberek profizmusától és tehetségétől. Szerintem óriási dolog a magyar piacnak és persze a fogyasztóknak is, hogy ilyenfajta kapcsolat van az ország és a Coca-Cola globális karácsonyi reklámfilmje között.

 

Közel másfél évtizede mentorálással is foglalkozol. Tervezed, hogy bekapcsolódsz valamelyik magyarországi szervezet hasonló programjába?

Igen, nagyon örülnék annak, ha itt is lenne erre lehetőségem. A mentorálás iránti elkötelezettségemet elsősorban az motiválja, hogy pályám során szerencsém volt csodálatos mentorokkal dolgozni, akiket a „védőangyalaimnak” nevezek. Bárhol legyenek is a világon, továbbra is mellettem állnak, és legyenek bármilyen elfoglaltak is, arra mindig van idejük, hogy tanácsot adjanak, vezessenek, és arra ösztönöznek, hogy nézzek szembe a kihívásokkal, vagy hogy kreatívan gondolkodjak, feszegessem a határaimat.

És még ha ez most önzőnek is hangzik, számomra a mentorálás a bölcsesség és a fiatalabb generációkkal való kapcsolat egyedülálló forrása. A napi teendőim mellett ez utóbbi egyébként nagyon nehéz lenne! Megítélésem szerint a mentorálás valódi win-win helyzet.

Végül, de nem utolsósorban magam is nagyon büszke és boldog vagyok a mentoráltjaim eredményei láttán. Nagyszerű figyelni, mekkora fejlődésen mentek keresztül, rengeteg energiát és szenvedélyt ad ahhoz, hogy folytassam, ameddig csak lehet!

 

Számos intézmény marketing- és menedzsmentképzésén szereztél diplomát, de elvégezted a London College of Style divat- és személyesstílus-kurzusát is. Egyszer kipróbálnád magad a divatszakmában is?

Egy dolgot biztosan megtanultam: soha ne mondd, hogy soha!

Imádom a divatot, a színeket, a sminket, a stílust! Egyrészt kiélhetem benne a kreativitásom, másrészt ez az egyik olyan terület, amivel le tudom vezetni a feszültséget. Azért is választottam a személyi stílustanácsadással foglalkozó kurzust, mert nagyon hiszek abban, hogy az emberek egy személyes találkozás alkalmával az első hat másodpercben döntést hoznak arról, kicsoda, milyen személy a másik fél.

Ron Ashkenas a Harvard Business Review erre vonatkozó cikkében írja, hogy „a legkisebb benyomások számítanak”, és hogy „bár soha nem kapunk még egy lehetőséget az első benyomásra, számos alkalmunk adódik a következő impulzusok alakítására”. Kulcsfontosságú tehát szerintem, hogy tudjuk, miként tehetjük ezeket a pillanatokat győzedelmessé. A mottóm: „A siker és a tudatos, domináns öltözködés kéz a kézben jár.”

Szerettem volna elsajátítani, hogyan kell öltöznöm ahhoz, hogy mindig én irányítsam a pillanatot, és egyúttal a barátaimnak is szerettem volna segíteni abban, hogy ők is kedvük szerint formálhassák a karrierjüket.

 

 

SOCIAL MEDIA