Az alumínium csomagolóanyag előnyei

Márkák

A környezetszennyezés napjainkban egyre nagyobb problémát jelent, de szerencsére a nagyobb vállalatok már igyekeznek kitüntetett figyelmet szentelni annak, hogy termékeik, illetve azok csomagolása környezetbarát legyen. Italok esetében ennek legjobb módja az alumíniumdobozok használata, mely anyag számtalan előnnyel jár más csomagolással szemben.

2017-ben nyitotta meg kapuit Magyarország első alumínium-italdobozgyára, a QUALITY PACK, mely a HELL ENERGY Magyarország Kft. tagja. A csúcstechnológiás gépekkel felszerelt üzemben éves szinten 1,5 milliárd, 250 milliliteres doboz és -tető készül. A cégvezetőt, Csereklye Barnabást kérdeztük a témában.

Milyen előnyei vannak az alumíniumdobozoknak a műanyag palackokkal szemben?

– A globálisan valaha megtermelt alumínium 75 százaléka még ma is körforgásban van, ezzel szemben a műanyagoknak csak a 10 százaléka újrahasznosított. Tehát a statisztikai adatok is bizonyítják, hogy az alumínium-alapanyagok alkalmazása hozzájárul a fenntartható fejlődés megvalósításához.

– Mi a jelentősége az alumíniumdobozok újrahasznosításának?

– Magyarország szelektívhulladék-gyűjtési rendszerében még mindig az alumínium begyűjtése a legfejlettebb. A rendszer szinte minden magyar lakos számára hozzáférhető hulladékudvarok formájában, amelyet kiegészít az ország mintegy kétszáz kiskereskedelmi áruházában elérhető aludoboz-visszaváltó automaták hálózata. Az alumínium újrahasznosítása gazdasági és környezetvédelmi érdek.

– Hányszor lehet újrahasznosítani az alumíniumdobozokat bármilyen károsodás nélkül?

– Az alumínium a leggyakrabban újrahasznosított anyagok egyike, gyakorlatilag korlátlanul, minőségveszteség nélkül, a végtelenségig újrafeldolgozható.

– Milyen egyéb pozitív hatása van az alumínium újrahasznosításának?

– Az alumínium italdoboz a leggazdaságosabban újrahasznosítható csomagolóanyag: beolvasztása az elsődleges alumíniumgyártáshoz képest 95 százalékos energiamegtakarítást eredményez.

– Mitől különlegesek a QUALITY PACK által gyártott alumíniumdobozok?

Csereklye Barnabás

– Termékeink a környezettudatos gondolkodás jegyében 100 százalékban újra hasznosított alumínium-alapanyagból készülnek egy olyan gyárban, ahol saját szennyvízkezelő berendezéseink biztosítják a telephelyről kikerülő szennyvíz megfelelő minőségűre tisztítását. Továbbá a technológia által a levegőbe kerülő szennyeződéseket elszívó rendszer segítségével összegyűjtjük, magas hőmérsékleten kezeljük, ezáltal légszennyező anyag kibocsátása nélkül üzemelhetünk, ezzel is kivéve vállalati részünket a társadalmi szerepvállalásból. A HELL cégcsoport kiemelt missziója a folyamatos fejlődés és az innovatív megoldások keresése, melyet a QUALITY PACK is fő céljai közé tűzött ki. Erre kiváló példa a szakma által is díjazott, számos országban levédetett újításunk, az ujjbeggyel könnyen nyitható doboztető, mely megoldja a nehezen, csak körömmel nyithatóság problémáját, ezáltal téve biztonságossá és kényelmessé az üdítőital-fogyasztást.

– Milyen ellenőrzéssel biztosítják a QUALITY PACK-nál, hogy a fogyasztóik a legjobb minőségű alumíniumdobozokat kapják kézhez?

– Az alumínium italdobozok több mint 800 méter utat tesznek meg és 13 gyártási műveleten, valamint számos ellenőrző ponton esnek át korszerű, nagy sebességű kameráink által. A termelésben található laborok mérőgépeinek segítségével elvégzett vizsgálatok biztosítják a minőségügyi előírásoknak való megfelelést, továbbá a megszerzett FSSC 22000:2011 szabvány szerinti Élelmiszer-biztonsági Irányítási Rendszer bevezetése és működtetése is bizonyítja felkészültségünket. Ennek eredményeképp a folyamat végén a fogyasztó kezébe kizárólag hibátlan, kiváló minőségű termék kerül.

– Mekkora jelenleg a kapacitása az alumíniumdoboz-gyárnak, és milyen bővítéseket terveznek?

– A gyártási folyamat hihetetlen sebességgel zajlik, teljes mértékben automatizált gyártóberendezéseink és mérőgépeink segítségével. Technológiánknak köszönhetően két különböző termék gyártása is lehetséges egy időben! A gyártósor másodpercenként 50 darab 250 milliliteres dobozt és doboztetőt gyárt le, ami egy perc alatt már 3000 darab terméket jelent. Ez azonban nem korlátozza kapacitásunkat, hiszen három éven belül telepítjük második gyártósorunkat, ezáltal az elérhető éves 1,5 milliárd gyártási darabszámunk duplájára növekedhet.

– Milyen egyéb fejlesztéseket terveztek a közeljövőben?

– A 2019-es évre vonatkozó fejlesztési terveink között szerepel a termelékenység növelése a dobozok falvastagságának csökkentésén keresztül, ezáltal ugyanolyan mennyiségű alumínium-alapanyagból több darabszámú terméket leszünk képesek gyártani. Bővítjük kínálatunkat az elérhető grafikai technológiák területén is, magasfelbontású, speciális – matt, soft touch, tactile – lakkok és különféle effektek alkalmazásával. Ezenkívül további fejlesztéseket tervezünk a környezettudatosság jegyében is.

– Miért fontos az alumíniumdobozok újrahasznosítása?

– Az alumíniumdobozok újrahasznosítása egyszerre gazdasági és környezetvédelmi érdek. Gazdasági szempontból azért jelentős, mert csak 5 százalékos energiabefektetéssel – az elsődleges nyersanyagból való előállítás energia szükségletéhez képest – akár 60 nap alatt új alumíniumtermékek kerülhetnek a piacra. Továbbá környezetvédelmi szempontból is fontos, hiszen 1 kilogramm alumínium újrafeldolgozásával 4 kilogramm bauxitot, 2 kilogramm alumínium-oxidot és 14kWh villamos energiát takaríthatunk meg.

SOCIAL MEDIA