Új eszközökkel bővítette mobilitási parkját a Westend

Hírek

Magyarország 2021-ben lépte át a 4 millió forgalomban lévő gépjárműállományt, ebből tavaly közel 1,5 millió fordult meg a Westendben. A piaci trendek azt mutatják, hogy bár az arányuk továbbra is alacsony, a környezettudatos megoldások egyre nagyobb teret nyernek. A globális mikromobilitási piacon (rollerek, közösségi megosztásban használt közlekedési eszközök, kerékpár) a 2020-as adatokhoz képest a következő évtizedben megközelítőleg ötszörös növekedés várható, ami részben a fiatalabb generációk nyitottságának és gondolkodásmódjának köszönhető.

 

A fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás a Westendet is üzemeltető Gránit Pólus csoport működésének fontos eleme, már a kezdetek óta kiemelten kezeli a környezettel és a természetvédelemmel kapcsolatos kérdéseket. Ez irányú törekvéseinek köszönhetően az elmúlt négy év során a cégcsoport 28%-os energiafogyasztási csökkenést és 30%-os kibocsátási csökkenést ért el. 2014-ben 5 db e-töltőt telepítettek, 2018-ra ez a szám 18 egységre növekedett, jelenleg pedig már 40 db e-töltővel várják a látogatókat. A bevásárlóközpont a jövőben további fejlesztésekkel kíván hozzájárulni a még élhetőbb városi környezethez, így hosszú távú célként azt tűzték ki, hogy teljes egészében saját zöld energiával lássák majd el a kihelyezett töltőket.

A 40 darab e-töltőn felül igazi különlegességnek számít a Ferdinánd téren és környékén kialakított, átgondolt tervezésű mikromobilitási zóna, mely a fővárosi vonalakra is rácsatlakozik. A téren helyet kapott összesen 32 darab roller- és kerékpártároló, illetve 6 robogó megállási pont, jól látható felfestéssel jelölve, melyek közül jónéhány kifejezetten a bevásárlóközponthoz érkező ételfutárok megállását segíti. Rendelkezésre áll három egyedi tervezésű bringás pad, egy kulacstöltő- és egy kerékpárjavító állomás – utóbbi a tetőkerti parkolóban is elérhető. A meglévő 8 férőhelyes zöld parkoló mellé pedig a Ferdinánd híd alatt kialakítottak egy új közösségi autómegosztó parkolót, ahol összesen 24 autót lehet elhelyezni – írják.

„Azt gondolom, hogy a környezetbarát közlekedés csak akkor működik, ha rendelkezésre áll a megfelelő eszköz, a megfelelő időben, a megfelelő távolságra, a megfelelő összegért, a leginkább megfelelő, gépi vagy emberi hajtással. Komoly célkitűzéseink vannak a 2024-es évre mobilitás terén is, szeretnénk a jelenlegi megállási pontjainkat tovább fejleszteni és bővíteni azok kapacitását, hogy még nagyobb részt tudjunk vállalni ebben a társadalmi megújulásban” – mondta Deák Dénes, a Westend Mobilitási és parkoló-üzletág igazgatója.

 

SOCIAL MEDIA