Szabó Balázs, RTL: „Továbbra is hatalmas az igény a lineáris tartalomra.”

Hírek Kiemelt

Ismét jön a Big Picture, a televíziós piac meghatározó eseménye. Az ügynökségek és a márkatulajdonosok megismerhetik a piac legnagyobb szereplőinek jövő évi kínálatát és újdonságait. A nagy bejelentések a Big Picture színpadán hangzanak majd el október 26-án. Erre készülve beszélgettünk a meghatározó csatornák néhány vezetőjével, producerével, műsorvezetőjével. Mai megszólalónk Szabó Balázs tartalmak menedzseléséért felelős vezérigazgató-helyettes, RTL. 

 

Az RTL a csatornaalapú tervezés helyett tartalomalapú megközelítéssel tervezi meg és hangolja össze az egyes produkciók útját, illetve életciklusát. Hogyan értékeled ezt a tartalommenedzsmenti tevékenységet?

Abszolút sikeresnek ítéljük meg. Nagyon sok mindent megváltoztattunk az elmúlt két évben a csatornák körül. Ennek köszönhetően lett egy teljesen új RTL GOLD csatornánk, a tartalom új szempontú felhasználásának köszönhetően lényegében új csatornát csináltunk belőle. Az RTL HÁROM sikere szintén ennek a gondolkodásnak köszönhető. De itt nem állunk meg, hiszen idén is több változást építettünk be a csatornáink működésébe, például az RTL KETTŐ-t átalakítjuk, és a comedy lesz a meghatározó műfaj ezen a csatornán. Hasonlóan nagy siker, hogy három évre szóló megállapodást kötöttünk az NBC-vel, ennek eredményeképp 2024-től olyan kasszasikerek lesznek láthatók a RTL lineáris csatornáin, mint a Jurassic World vagy a Halálos iramban blockbusterek.

 

Változik a nézői ízlés, érdeklődés, nem mindig könnyű megkülönböztetni a hype-okat a meghatározó trendektől. Milyen tematikákra érdemes fókuszálni a 2024-es kínálatban?

Nem az a kérdés, hogy a streaming vagy a nem streaming irányítja-e a kapcsolót, vagy a hype egy adott cím vagy felület körül, hanem sokkal inkább az, milyen tartalmakat hol talál a néző, és mi ezt az igényt szeretnénk a lehető legjobb content managementtel kiszolgálni, lineárisan és VOD-platformjainkon egyaránt.

 

Luxembourgból és Budapestről is figyeled a piacot. Miben hasonlít a magyar piac a többi RTL-országhoz, és miben különbözik tőlük?

Nem gondolom, hogy Luxembourgból nézve más lenne a piac, nagyon jó viszont más perspektívából figyelni, hogy mi történik, nemcsak nálunk, hanem a környező országokban is. Az biztos, hogy a magyar piacon nagyon nagy az igény a lokális relevanciával bíró, magyar nyelvű tartalomra, bár természetesen a streaming térnyerése idehaza is meghatározó tendencia. Látva más piacokat, egy kicsit mindenhol ugyanazzal küzdenek: profitabilitás, versenyhelyzet, a streaming térnyerése, a lineáris tévék nézőinek megtartása és az ő fogyasztói szokásaik lekövetése. Lokációtól függetlenül mindenhol ezek a tendenciák.

 

A lineáris televíziót tömegek nézik, a streaming gyorsan fejlődik. Tartalmak menedzseléséért felelős vezetőként melyikre kell inkább fókuszálnod?

Mindkettőre természetesen, hiszen attól, hogy az elmúlt egy évben ugrásszerűen megnőtt az other TV aránya, továbbra is hatalmas az igény a lineáris tartalomra. Folyamatosan figyeljük, hogy mik azok a tartalom- vagy csatornatípusok, amikre nézői igény mutatkozik. Ilyenek például a filmes csatornák vagy a sporttartalmak – az RTL Magyarország mindegyik területen erősíteni fog a közeljövőben.

 

Az RTL ismét aktív a sportközvetítések piacán, 2021-ben megjelent a képernyőiteken az Európa Liga és az Európa Konferencia Liga, jövőre pedig jön a futball koronaékszere, a Bajnokok Ligája. Milyen megfontolásból léptek be, illetve vissza a sportszegmensbe?

Az RTL+ platformunk sikeres előéletet tudhat magáénak, most az eddigi sikeres, a fikciós és realitytartalmainkat egészítjük ki sporttal. Az UEFA Európa Liga- és az UEFA Európa Konferencia Liga-közvetítések során nagyon sokat tanultunk, tanulunk a focinézőkről, és a mérkőzéseket adó kábelcsatornánkon tökéletesen működnek ezek a tartalmak. A nemzetközi piacon egyre elterjedtebb, hogy a prémium sportjogok már a streamingszolgáltatók felületein kötnek ki, és biztatóak a nemzetközi eredmények, mert nagyon értékelik a nézők azt a digitális rugalmasságot, amit a streamingfelületek adnak. Ráadásul önmagában már azzal jóval több lehetőségünk lesz nekünk is és a nézőknek is, hogy a 2024–25-ös szezontól kezdődően sokkal több lesz a meccs, és a nézőknek akár arra is lehetőségük nyílik az RTL+-on, hogy az összes mérkőzést megnézzék mindenfajta egyéb digitális kiterjesztéssel. Ilyen Magyarországon még nem volt.

 

SOCIAL MEDIA