Egyre értékesebbek a vintage elektronikai tárgyak

Hírek

Jelentős átalakulást tapasztalt a Vatera az online piacterének régiségek licitjeire, eladásaira kialakított részlegében. Bár a régi bútorok, vázák, festmények vagy épp étkészletek továbbra is népszerűek, az élre tört a vintage elektronika (például magnókazetták), de sokan rendelnek elektroncsövet vagy  licitálnak régi elektroncsöves rádiókra is.

 

Top 5 antik, régiség kategória a Vaterán 2019-benTop 5 antik, régiség kategória a Vaterán 2023-ban
  1. Lakberendezés, lakásdekoráció
  2. Porcelánok
  3. Festmények és képek
  4. Nosztalgia  készülékek, adathordozók
  5. Konyhafelszerelés, tálalás
  1. Nosztalgia  készülékek, adathordozók
  2. Porcelánok
  3. Lakberendezés, lakásdekoráció
  4. Konyhafelszerelés, tálalás
  5. Festmények és képek

Utóbbiak közül egyértelműen a porcelánfigurák a leginkább kelendőek a piactéren, de hasonlóan sokan szereznek be a piactérről régi  porcelán étkészletet, tányért, bögrét. A konyhai eszközök közül az antik evőeszközök, konyhai edények (például zsírosbödön) és  kiegészítők népszerűek a diótörőtől kezdve a kávéfőzőig.

 

Ezek az antik tárgyak a legnépszerűbb lakásdíszek

A lakásdekorációként szolgáló tárgyak közül a terítők, függönyök, szőnyegek a legnépszerűbbek, amely kategóriát a megvalósult tranzakciók száma alapján az antik csillárok és lámpák, valamint a szobrok követnek.

A grafikáknál, rézkarcoknál, metszeteknél lényegesen jobban fogynak az antik festmények, amelyek közül a tájképek és utcaképek kínálata a legszélesebb. Ennek tudatában nem meglepő, hogy az utóbbi évben a legmagasabb áron elkelt festmény Juhász Árpád több mint két méter széles Gödöllői panoráma tájképe volt, amelyet 1,6 millió forintért ütöttek le. Míg festményből egy év alatt közel háromezer darab talált gazdára a Vaterán, a litográfiák, reprodukciók, grafikák  vagy metszetek egyelőre csak e forgalom töredékét generálják.

Az elmúlt év rekorderei közt megtalálható még másfél millió forintért elkelt, 86-darabos Zsolnay porcelán étkészlet, egy postás életnagyságú bronzszobra (ez egymillió forintot ért meg egy licitálónak), illetve egy félmillióért elkelt ezüst gyertyatartó-pár.

 

Egy forintos licittel is kaszálhat az eladó

A Vatera egyik fő vonzerejének számítanak az egy forintról induló licitek: a piactér szerint tévedés azt gondolni, hogy az ilyen alacsony áron indított árverések ne generálhatnának jelentős összeget az eladóknak – ezért a piactér legjelentősebb eladóinak bevonásával válogatott antik termékeket és egyedi gyűjteményi darabokat kínáló 1 Ft-ról indított aukciós kampányt indított.

A korábbi rekorderek tekintetében az egy forintról induló aukción indított klasszikus műkincsek közül 530 ezer forintot ért meg Héya Zoltán festőművész portréfestménye egy vaterázónak, Szentgyörgyi Kornél absztrakt alkotása pedig 280 ezer forintért talált gazdára. A bútorok közül az utóbbi egy év rekordere egy reneszánsz stílusú, faragott vitrin volt, ez 595 ezer forintért került új tulajdonoshoz, egy századeleji zenedoboz pedig 299 ezer forintot ért meg egy felhasználónak.

Az elmúlt egy év egyforintos aukcióinak csúcstartója meglepő módon egy bakelit játékautó  – ez ugyanis a Lemezárugyár korai szériáiból származhatott, és több mint 620 ezer forintért talált gazdára.

 

Photo by Volodymyr Hryshchenko on Unsplash

 

SOCIAL MEDIA