Paál László egyik csúcsműve lesz a Virág Judit Galéria őszi aukciójának sztárja

Hírek Kiemelt

A múzeumi kvalitású Naplemente a rövid életű, de zseniális magyar művész egyik legkiemelkedőbb alkotása (a nyitóképen).

 

Igazi különlegesség kerül kalapács alá október 16-án a Virág Judit Galéria aukcióján. Paál László életének 33 éve alatt is maradandót alkotott, tagadhatatlanul ő az egyik legelismertebb 19. századi magyar festő, akit idehaza és nemzetközi szinten is nagyra becsülnek. Nevét Szinyei Merse Pál és mentora, Munkácsy Mihály mellett emlegetik. A most aukcióra kerülő festménye Paál egyik csúcsműve. A Naplemente (vagy más néven Beileni táj) című nagyméretű olajfestmény Hollandiában készült és múzeumi kvalitásúnak számít. A kép 1936 óta magántulajdonban van, 80 éve után most először kínálkozik lehetőség arra, hogy valaki megvásárolja a gyűjteményébe. A Naplemente kikiáltási ára 65 millió forint.

Moholy-Nagy László műve

Ugyancsak művészeti szenzációnak számít Moholy-Nagy László egyik jelentős művének felbukkanása. Az élete nagy részét külföldön töltő alkotó a világ egyik leghíresebb avantgárd művésze. 2016-ban Moholy Nagy egyik képe a Sotheby’s aukcióján rekordáron, 6 millió dollárért (mai áron kb 2,1 milliárd forintért) kelt el. A mostani aukción Kompozíció három körrel címen szereplő alkotását Moholy-Nagy pár hónappal váratlanul bekövetkező halála előtt alkotta, a mű 20 millió forintos kikiáltási árról indul.

Tihanyi Lajos Szécsénykovácsi táj című festménye

Tihanyi Lajos Szécsénykovácsi táj című festménye a művész tájképei közül a legjelentősebb. Az 1913-ban készült remekmű a világhírű filmrendező, Sir Alexander Korda (alias Korda Sándor) tulajdonában volt, majd a családi hagyatékból jutott vissza Magyarországra. Kikiáltási ára 36 millió forint.

„Nemcsak az alkotók személye, hanem a művek minősége és művészeti értéke miatt is páratlan lesz az idei őszi, klasszikus festményeket felvonultató aukciónk. Biztos vagyok benne, hogy a gyűjtők pontosan tudják, kivételes lehetőség nyílik most meg előttük, olyan, amelyre – Paál László esetében – nyolc évtizedet kellett várniuk. A műveket két hétig a nagyközönség is megtekintheti a belvárosi galériánkban” – mondta el Kelen Anna árverésvezető, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.

 

SOCIAL MEDIA