Hazai festők klasszikus remekműveit árverezi el a Virág Judit Galéria

Hírek Kiemelt

Erős aukciós anyaggal készül 70. árverésére a Virág Judit Galéria. A 19-20. századi klasszikus műveket felvonultató aukción kalapács alá kerül a Kornai-gyűjtemény, emellett soha nem látott Vaszary festmények, valamint Rippl-Rónai József, Patkó Béla és Tihanyi Lajos egy-egy kivételes alkotása is új tulajdonosát keresi.

 

Október 18-án, a Magyar Festészet Napján tartja aukcióját az idén 25 éves Virág Judit Galéria. A magyar remekműveket felsorakoztató árverésen a nemrégiben elhunyt Kornai Péter magángyűjteménye is kalapács alá kerül, többek között Vaszary János, vagy Rippl-Rónai József alkotásaival.

Kornai szenvedélyesen kutatta a magyar művészek munkáit, elmondások szerint úgy vásárolt festményt, mint aki házat vesz – „a pincétől a padlásig” mindent tudni akart az adott műről. Habár kollekciója különböző korok és stílusok alkotásaiból áll, hangulatilag és érzelmileg teljesen egységes, gerincét pedig klasszikus modern művek alkotják. A Virág Judit Galéria a Kornai-gyűjtemény részeként elárverezi többet között Vaszary János kimagasló kvalitású akvarell képét (Díva kék pamlagon – a nyitóképen), Rippl-Rónai József bravúros portréját (Somssich gróf portréja) és Gulácsy Lajos kivételes gazdagságú grafikai kollekcióját, amely betekintést enged a művész szinte valamennyi korszakába.

Rippl-Rónai József: Somssich gróf portréja

Az aukciós anyagban a fentiek mellett helyet kaptak eddig nem látott Vaszary remekművek is. A festő párizsi korszakának egyik legreprezentatívabb olaj-alkotása (Virágcsendélet nőszirommal és tulipánnal) mellett elárverezik A San Domenico Hotel kertje Taorminában című képet is. Ez utóbbi korábban ismeretlen volt, évtizedekig rejtőzködött egy rangos svájci magángyűjteményben.

Az aukció további kulcstétele Tihanyi Lajos Párizsi táj című avantgárd festménye, amely igazi csemege a műkedvelők számára, a párizsi háztetők és kémények elvont, purista szellemű ábrázolása. A kép 1925-ben született, és 2000 körül került a hazai műkereskedelem vérkeringésébe.

Patkó Károly egy páratlan festménnyel – Lerici (Vitorlások Lericiben) – szerepel a 70. aukción. A festő életműve kevésbé terjedelmes, mint pályatársaié, így igazi öröm a műkedvelők számára ez a rejtett kincs Patkó itáliai korszakából.

Patkó Károly: Vitorlások Lericiben

„2022 fontos év az életünkben, hiszen idén ünnepeljük a Virág Judit Galéria fennállásának 25. évfordulóját, októberben pedig hetvenedik alkalommal tartunk aukciót. A kerek számot páratlanul izgalmas aukciós anyaggal ünnepeljük, büszkék vagyunk rá, hogy ismét a 19-20. századi klasszikus magyar festészet legjavát tudjuk elárverezni, köztük számos, eddig soha nem látott darabbal. Az aukciót most is, mint mindig kiállítás előzi meg, így bárki, ingyen megtekintheti Rippl-Rónai, Vaszary vagy Gulácsy korszakalkotó műveit” – mondta Kelen Anna, a galéria vezető művészettörténésze.

 

SOCIAL MEDIA