Hantaï Simon nagyméretű festményéért 46 millió forintot fizetett egy licitáló

Hírek Kiemelt

Komoly licitháború bontakozott ki Virág Judit Galéria 12. Háború utáni és kortárs művek aukcióján. Hantaï Simon nagyméretű képe 46 millió forintért cserélt tulajdonost, ami magyar aukciós rekordnak számít. A világ leghíresebb magyar absztrakt festője csak ritkán szerepel hazai árverésen, művei iránt hatalmas az érdeklődés idehaza és külföldön is. A pliage-módszer nagymesterének életműrekordja 4 millió euró, vagyis 1,4 milliárd forint, amelyet hét évvel ezelőtt fizettek ki a Sotheby’s párizsi aukcióján.

 

Öt évvel ezelőtt a Virág Judit Galéria tartott először kortárs aukciót idehaza a háború utáni magyar művekből. Az elmúlt esztendőkben világosan kirajzolódtak a tendenciák: megjelent egy új vevőkör a klasszikus aukciókon megszokottól eltérő licitálási szokásokkal. “A mostani árverésen is feltűnően sok volt az online és telefonos vásárló, a tételek felénél ők domináltak. Egyértelműen látjuk, hogy felnőtt egy fiatal generáció, amely nyitott a hazai kortárs alkotásokra és elsősorban a neoavantgárd művészetet értékeli, keresi” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze és az aukció vezetője. “Az új generáció tagjai tudatosak. Olyan műveket keresnek, amelyek a nemzetközi trendekbe illeszkednek, értékük pedig várhatóan még tovább emelkedik” – tette hozzá Kelen Anna.

A szezonnyitó kortárs árverésen több jelentős és művészettörténeti szempontból izgalmas mű szerepelt. Lakner László festményei ugyan gyakran tűnnek fel nívós árveréseken, azonban szürnaturalista korszakából csak ritkán kerülnek kalapács alá alkotások. A Csendélet című mű ilyen különleges darab. A kép egészen 9 millió forintig kúszott fel.

Fajó János: Piskóták III.

Ugyancsak művészettörténeti jelentőséggel bír Fajó János Piskóták III. című örömöt sugárzó, lüktető képe. Ez az egyik első festménye, amelyen Fajó a később védjegyévé vált piskóta szimbólumot használta. A múzeumi rangú alkotását Kelen Anna aukcióvezető 17 millió forintnál ütötte le.

Keserü Ilona napjaink legnagyobb képzőművészeti világsztárja, alkotásai roppant elismertek és keresettek. A tavaszi aukción ezúttal Keserü két festménye is szerepelt. A művész talán legizgalmasabb korszakából származó Közelítés emléke című festményt 14 millió forintért, a Felszálló hangzat című, színektől lüktető alkotását úgyszintén 14 millió forintért vásárolták meg.

Keserü Ilona: Felszálló hangzat

„Egészen különleges élmény Hantaï Simon alkotását, főleg egy ilyen erőteljes művét látni az aukciónkon. Bár magyar művészről beszélünk, festményei elsősorban külföldi árveréseken tűnnek fel, igazi világsztárnak számít. A mai eredmények is bizonyítják, hogy a kortárs magyar festészet egyre inkább eléri azt a szintet, amelyet minősége alapján megérdemel. Évek óta dolgozunk a Virág Judit Galériában a kortárs alkotók megismertetésével, presztízsük növelésével. Beérik a rengeteg erőfeszítés” – összegezte Kelen Anna.

 

SOCIAL MEDIA