Nemzetközileg elismert zongoraművész lesz a Liszt Ferenc Kamarazenekar vendége a Zeneakadémián

Hírek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar a zene világnapján megtartott évadnyitója után, november 9-én rendezi meg zeneakadémiai sorozatának második hangversenyét. Az együttes vendégeként debütál Budapesten a fiatal brit zongoraművész, Benjamin Grosvenor.

 

A népszerű szólista luganói koncertje után, Carnegie Hall-ban esedékes fellépése előtt, kiemelt állomásként érkezik Budapestre. A bemutatkozáshoz Mendelssohn fiatalkori remekművét, a romantikus 1. zongoraversenyt választotta. A concerto a maga korában rendkívüli népszerűségnek örvendett, ma ismét egyre kedveltebb koncertdarab, ami kimagasló technikai tudást, költői érzékenységet kíván előadójától. A kritikusok ezeket az adottságokat mindig kiemelik a Decca művészeként fellépő Grosvenor esetében, így emlékezetes zenei élményre számíthatunk. A mű tökéletes megvalósítását a zenekar művészeti vezetője, Várdai István dirigensként segíti. A versenymű elhangzása előtt a teltházas Nagyteremben a Liszt Ferenc Kamarazenekar a legismertebb szerenáddal, Mozart Kis éji zenéjével köszönti a közönséget.

Az együttes a koncert második felére a 19. század végéről választott egy újra felfedezett különlegességet: az orosz komponista, Anton Arenszkij 2. vonósnégyesét vonószenekari változatban mutatják be. A rendkívül virtuóz, későromantikus alkotás szélsőségei miatt egy vonósnégyes számára is kihívásokat tartogat, kamarazenekari előadása egyenesen szakmai bravúrt jelent.

A szerdai koncert után, vasárnap egészen más hangulatú helyszínre, a Kiscelli Múzeum templomterébe várják a zeneszeretőket. A Lazíts klasszikusokkal! című délutáni előadásra már minden jegy elkelt, ezért 18 órakor megismétlik a barokk és romantikus slágerekből összeállított, pihentető programot.

Mindemellett még egy jó hírrel szolgál a zenekar: november 15-től karácsonyi akciókkal járul hozzá ahhoz, hogy a közeledő ünnep művészi élményekkel teli ajándékokban minél gazdagabb legyen.

 

SOCIAL MEDIA