Milyen reményekkel lehet felújítandó ingatlant venni ma Budapesten?

Hírek

A befektetői ingatlanpiacnak évek óta az egyik kiemelt figyelemmel kísért területe Budapest belvárosa. A legtöbb külföldi vásárló itt fordul meg, nem titkolt vásárlási szándékkal, amely általában nem konkrét beköltözési, hanem inkább üzleti céllal történik.

 

„A vásárlási szándék tehát nem csökkent, viszont az utóbbi három évben olyan jelentősen nőttek meg a felújítási költségek, egyes vélemények szerint több mint a duplájára, hogy ez sok esetben komoly visszatartó erővel bír” – kezdi Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője, a belvárosi ingatlanok specialistája. „Nyilván változtak az ingatlanárak is, de egy felújítandó lakás megvásárlása egyre nagyobb kockázattal jár, mivel nem tervezhető a pontos költség és sok esetben a határidő betartása is nehezen működik a megfelelő szakemberek hiánya miatt.”

A Central Home tapasztalatai és saját felmérése szerint hiány keletkezett olyan ingatlanokban, amelyek letisztult, jó minőségű, ízléses felújítással rendelkeznek, legalább három hálószobásak és a Belváros közkedvelt pontjain találhatóak. Kevés olyan befektető van ugyanis jelenleg a piacon, aki relatív nagy alapterületű, felújítandó lakásokat vásárolna, valamint vállalná a kockázatot és az ingatlan ára mellett további 40-50 millió forintit, vagy esetleg még többet fektetne egy-egy lakás felújításába és bebútorozásába.

A szakértő szerint a piaci elvárások szerint a felújítások fő szempontjai között van az időtállóság, azaz, hogy a felhasznált anyagok, textúrák általánosan kedveltek és elfogadottak legyenek. Előnyben a természetes anyagok, a fa és a kő, amelyek természetes érzetet kölcsönöznek. Hozzá letisztult, világos alapszínek, mint a fehér és a szürke, tágítják a teret, némi pasztellszínnel, púderrózsaszínnel vagy bézzsel vagy éppen földszínekkel, olívazölddel, homokszínnel kombinálva pedig egyben otthonosságot is sugároznak. Fontos a minimalizmus a bútorválasztásban, de a kiadásra szánt ingatlanoknál legalább ekkora szerepe van a funkcionalitásnak és a helytakarékosságnak is, például hogy igény esetén további fekhelyeket lehessen nyerni, vagy éppen megnövelhető legyen az étkezőasztal mérete. Ugyancsak vonzó lehet a régi és az új elemek harmonikus kombinációja, például egy-két ízléses antik bútor elhelyezése a modern környezetben.

A fűtés és világítás modernizálása pedig nemcsak az ingatlan értékét emelheti, hanem a fenntartási költségeket is csökkentheti, ami vonzó lehet mind a vásárlók, mind a bérlők számára. Növelhetik az ingatlan vonzerejét a fűtő-hűtő rendszerek, a távvezérléssel vagy időzítővel szabályozható okos berendezések, a LED-es világítótestek, a fényerőszabályzó vagy hangulatvilágítások is.

A mi tapasztalatunk szerint a felújított ingatlanoknak az ára az utóbbi fél évben sokkal dinamikusabban emelkedett, és a befektetők számára ez valóban kifizetődő volt, de csak abban az esetben, ha a felújítás, bútorozás stílusa a piaci elvárásoknak megfelelt” – folytatja Ben-Ezra Orran. „Ezek a lakások  az V. kerületben, ha emeleti, utcai, jó állapotú lakásokról van szó, akkor akár 2-2,5 millió Ft-os négyzetméteráron is könnyen gazdára találhatnak.”

 

SOCIAL MEDIA