Még tovább gyorsulhat az infláció

Hírek Kiemelt

Minden várakozást felülmúlóan emelkedett az infláció, ráadásul a jelek szerint tartós maradhat az a nem szokványos jelenség, hogy Magyarországon az adószűrt maginfláció meghaladja a teljes fogyasztói árindexet – kommentálta a KSH friss jelentését az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója, Kiss Péter.

 

A szakértő szerint ennek oka az árstopok bevezetése, következménye pedig a szigorú jegybanki politika lehet, hiszen az adószűrt maginfláció az MNB döntéseit leginkább meghatározó mutató. Ez a más államokkal (jegybankokkal) való összevetésben okozhat érdekes helyzeteket, különösen akkor, ha az energia- és az élelmiszer árak csökkenésnek indulnának. Ebben a helyzetben ugyanis a magyar infláció éppen olyan „fékezett habzással” csökkenne, ahogy most visszafogottabban emelkedik, mint ilyen intézkedések nélkül.

Ugyanebből az okból felfelé mutató kockázatot jelent az inflációra nézve az árstopok esetleges megszüntetése, mely egyes elemzések szerint akár 3-7 százalékpont emelkedést is okozhat az év/év alapú mutatóban.Az, hogy az áprilisi infláció 9,5 százalékon alakult, jócskán felülmúlta mind az ő 8,7 százalékos, mind az elemzők 8,9 százalékos várakozását, így a piacot negatív meglepetésként érte a friss adat. Előrejelzésük szerint a következő hónapokban tovább emelkedhet az infláció, melynek tetőzését 10 százalék körül várjuk a nyári hónapokban.Az erőteljes bázishatás miatt év közepétől fékeződhet némileg az áremelkedés üteme, ám várakozásaink szerint decemberben még így is bőven az MNB 2-4 százalékos célsávja felett, 7,5 százalékon alakul az infláció – írja a 24.hu.

 

Fotó: Andre Taissin/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA