K&H alapok kezelője: Mi történt a forinttal és mi vár a magyar devizára?

Hírek Kiemelt

A piac teszteli az inflációra koncentráló magyar jegybankot, hogy meddig engedi a forintot gyengülni – derül ki a K&H alapok kezelőjének új összefoglalójából. A következő időszakban várhatóan 345-350 és 365-370 forint közötti euróárfolyamra érdemes berendezkedni. Hosszabb távon – a mostani kilátások alapján – továbbra is a magyar deviza lassú értékvesztésére lehet számítani.

 

A forint a napokban több hónapos mélypontra gyengült, az euró árfolyama a 360 forintos szint fölé került. A forint értékvesztése illeszkedik a globális és régiós piaci folyamatokba. Például a lengyel zloty és a román lej is gyengült. Ebben a helyzetben jött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi kamatdöntése, amely megfelelt a várakozásoknak, azaz változatlan szinten maradtak a kamatkondíciók, így az alapkamat szintje 0,6 százalékot is változatlan maradt. A piaci szereplők nem is magára a kamatdöntésre, hanem az ahhoz fűzött jegybanki kommentárra és a MNB új GDP- és inflációs előrejelzésére koncentráltak, ezekből lehet ugyanis következtetni, milyen irányra számítanak a jegybankárok a következő időszakban.

 

Az infláció van a fókuszban, de azért a forintra is figyelni kell

„Az MNB a korábbi gyakorlatnak megfelelően most sem kommentálta a forint mozgását, egyúttal ismét megerősítette, hogy az inflációra figyel a jövőben is. Fontos ugyanakkor, hogy az inflációt a forint árfolyama befolyásolja, például az importált termékeken, mondjuk üzemanyagokon keresztül. Azaz az MNB-nek bár árfolyamcélja nincs és kerüli a devizapiaci mozgások értékelését, azért a forint árfolyamának változását is figyelik” – mondta Hajósi Péter, a K&H alapok kezelőjének portfóliómenedzsment-vezetője.

Ezt muszáj is megtenniük, hiszen a forint, egy esetleges jelentősebb gyengüléssel keresztülhúzhatja az inflációs várakozásokat. „Úgy tűnik, hogy a piaci szereplők óvatosan tesztelik az MNB-t, hogy meddig hagyja elmenni az euró árfolyamát. Megítélésünk szerint a 370 forint körüli árfolyamnál tehet lépéseket a jegybank. Mégpedig az egyhetes kamatszint esetleges emelésével vagy „lebeszélhetik” az euró árfolyamát. Utóbbi az úgynevezett szóbeli intervenció, azaz a jegybankárok iránymutatást adnak a piaci szereplőknek az árfolyamokról” – tette hozzá a K&H alapok kezelőjének portfóliómenedzsment-vezetője.

 

Merre mehet a forint? Mi lesz a hozamokkal?

Rövid távon – azaz a következő hetekben, hónapokban – úgynevezett sávkereskedés várható a forintpiacon. Vagyis az euró árfolyama a 345-350 és a 365-370 forintos tartományban mozoghat. „Hosszabb távon pedig folytatódhat a forint lassú, mérsékelt leértékelődése” – fogalmazott a szakember.

Hajósi Péter szerint a keddi jegybanki kommentár alapján az is látszik, hogy az MNB az állampapír-hozamokat továbbra is alacsony szinten szeretné tartani, erre kifejezett utalás is történt. Ezért és a forint várható lassú értékvesztése miatt – magasabb kockázatvállalás mellett  – azok a részvényalapok kecsegtethetnek nagyobb hozampotenciállal, amelyeknél van devizakitettség, azaz dollárban és euróban jegyzett papírok is vannak a portfólióban.

SOCIAL MEDIA