Márkaépítés természetesen, avagy hogyan építhetünk márkát pénz és adatok nélkül?

Kiemelt Márkaépítők Közössége

Máthé Csilla, a Mix Your Nature natúrkozmetikai márka alapítója közel húsz év piackutatási és marketing területen szerzett tapasztalatot követően ugrott fejest a vállalkozói létbe: azok után, hogy megszokta, mindenre van adat, és majdnem mindenre büdzsé, hogyan állt neki egyedül, hogy létrehozzon egy teljesen új márkát a szépségiparban, ha gyakorlatilag egyik sincs – tette fel a kérdést előadása bevezetőjeképpen.

 

A Mix Your Nature története egy édesanyával kezdődött, aki, bár előtte sem volt közömbös számára a természet és a gyógynövények világa, első kisfia születésekor elhatározta, hogy ezekre nagyobb figyelmet fordít. Az elsődleges motiváció természetesen az volt, hogy kisfiának mindenből a lehető legjobbat adja, például egy saját napfényvédő krémet, de idővel elkezdte foglalkoztatni a jövő is. Így elkezdett olyan szakemberekkel együtt dolgozni, akik segítették az álom megvalósításában, majd ő maga is elvégzett egy kozmetikumkészítő iskolát. Tanulni szeretett volna és értéket teremteni. A döntésében elsősorban a küldetéstudata segítette, de időben felismerte azt is, hogy van egy piaci rés, amelybe tökéletesen illeszkednének a termékei.

Miután alaposan felmérte a versenytársakat, már csak a validálás és döntés meghozatala volt hátra. A szegmentálás, a célcsoportok kiválasztása és a pozicionálás során olyan kérdéseket tett fel magának, mint például, hogy a szépségápolási kategória melyik részét szeretné lefedni? Mitől más a márkája, mint a konkurenciáé?

A kistestvér születése után, 2020 augusztusában a Mix Your Nature natúrkozmetikum márka is megszületett, amely az azóta eltelt időben már kilenc elismerést érdemelt ki, köztük három JOY Prix de Beauté díjat is.

Mint az az előadásából kiderült, csak természetes, minőségi alapanyagokkal dolgoznak, amelyek megbízható forrásokból származnak. Az állatkísérletektől mentes termékeik, amelyeket lebomló csomagolásban forgalmaznak, a jelenleg érvényben lévő összes natúrkozmetikai szabványnak megfelelnek.

És, hogy mit tanult a folyamatokból, a mérések és visszacsatolások elemzéséből? Egyrészt azt, hogy folyamatosan elemeznie kell önmagát és a döntéseit. Nem maradhat el az újratervezés lépése sem, hiszen minden ponton adódhat olyan helyzet, amikor a dolgok nem a terv szerint alakulnak. Máthé Csilla elmélete szerint valahogy mindent meg lehet oldani, a sok kidolgozott szcenárió közül az egyik biztos, hogy segít. Másrészt azt is fontosnak tartja, hogy egy bizonyos szint elérése után a haladás előre valóbb, mint a tökéletesség. A következetes kommunikáció pedig nem csak a vásárlók felé, de a döntési kritériumok felállításakor is kiemelt jelentőséggel bír.

SOCIAL MEDIA