Gondoljuk át vízfogyasztási szokásainkat!

Hírek

A nyár és főleg a hőségriadó beköszöntével nem csak a hőmérséklet és a nyaralási kedvünk emelkedik, hanem a vízfogyasztásunk is megnő, különösen, ha utazunk vagy szabadtéri tevékenységet folytatunk. Természetesen nem csak nyáron kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre, az ajánlások legalább 2-3, de akár 4 liter víz fogyasztásáról is szólnak. A #PlasticfreeJuly, azaz a Műanyagmentes július nemzetközi mozgalom nagyszerű alkalom lehet arra, hogy végig gondoljuk vízfogyasztási szokásainkat és fenntarthatóbb alternatívát válasszunk a PET-palackok helyett.

 

A PET-palackok a leggyakoribbak az egyszer használatos italcsomagolásban, azonban számos hátrányuk van. Az egyik fő probléma a BPA (biszfenol-A) jelenléte, amely a palackok egyes típusainak gyártása során kerülhet a műanyagba. A BPA hormonális zavarokat okozhat, melyek különösen veszélyesek lehetnek gyerekek és várandós nők számára, bár a Kalifornai Állami Műszaki Egyetem friss kutatása szerint, melyet a Business Insider hozott nyilvánosságra, a palackokról a vízbe lebomló mikroműanyagok akár inzulinrezisztenciát, később 2-es típusú cukorbetegséget is okozhatnak. Emellett a műanyag palackok gyártása és hulladékkezelése jelentős környezeti terhelést jelent. Július 1-től 50 Ft-os betétdíjjal terhelik a PET palackokat, melyet a Repontokon válthatunk vissza, így ösztönzik a fogyasztókat arra, hogy keressék fel a hozzájuk legközelebb eső visszaváltási helyet és gondoskodjanak a műanyag palackok újrahasznosításáról.

A műanyagmentes életmód egyik legegyszerűbb lépése, ha PET-palackok helyett rozsdamentes acél, üveg vagy BPA-mentes műanyag kulacsot használunk, melyek újratölthetők és használatuk számos előnnyel jár:

  • csökkenti a műanyag hulladék mennyiségét
  • takarékos megoldás, hiszen nem kell folyamatosan palackozott vizet vásárolni
  • nem kell a palackok visszaváltásával foglalkozni
  • nem tartalmaz BPA-t és más káros vegyi anyagokat.

A kulacs használata tehát környezetbarát, gazdaságos és egészséges, de természetesen nem mindegy, hogy mit töltünk bele. Az otthoni víztisztítás egy újabb, meghatározó lépés a műanyagmentes életmód irányába – olvasható a sajtóközleményben.

 

Három tipp a Műanyagmentes júliusra, a fenntartható nyári hidratálásért:

  1. Tervezz előre! Mindig vigyél magaddal egy feltöltött kulacsot, amikor útnak indulsz.
  2. Töltsd fel útközben! Használd ki a nyilvános ivókutakat, és keresd a Vízlelőhelyeket, ahol BWT szűrt vízzel ingyenesen újratölthetők a kulacsok. Ebben az ingyenesen letölthető Vízlelőhely app segít.
  3. Hűtsd le a vizet! A nyári melegben tarts a kulacsodban mindig hideg vizet, hogy felfrissülj.

PRO tipp:

Legyen több kulacsod, így akár a napi hangulatod, öltözéked, programod alapján is választhatsz. Az előre feltöltött kulacsot tedd pár órára a hűtőbe, akár a mélyhűtőbe, így a nagy hőségben is sokáig lesz nálad friss, üdítő, éltető ivóvíz!

A Műanyagmentes július nagyszerű lehetőség arra, hogy ezeket a változtatásokat bevezessük a mindennapjainkba, és megtegyünk egy lépést egy zöldebb, egészségesebb jövő felé.

 

SOCIAL MEDIA