Európa-bajnokság: hatékony dánok, ellenállhatatlan angolok

Tejszínhub

Szombat este kialakult az Európa-bajoki elődöntők mezőnye: a dánok kemény csatában legyőzték a jól küldő cseheket, az angolok pedig átgázoltak az ukránokon.

Dánia nem úgy kezdte a tornát, hogy minimum az elődöntőig fog menetelni. Az első két meccsét viszonylag simán elveszítette, és csak némi szerencsével került be a legjobb harmadikok közé. A folytatás már jobban ment, Wales ellen gálázva (4:0) mentek tovább. A csehek hasonló pályát futottak, szintén csoportharmadikként jutottak tovább (igaz, 4 ponttal), ám az egyenes kieséses szakaszban már igen szép teljesítményt nyújtottak a hollandok 2:0 arányú legyőzésével.

A 18 órakor kezdődott mérkőzés egyenlő erejű ellenfelek küzdelmét hozta, a labdabirtoklás nagyjábból fele-fele arányban alakult, mindkét csapatnak voltak helyzetei, bár a dánok valamivel többet veszélyeztették a cseh kaput. Nem kis szerencsével mindjárt az 5. percben előnyt szereztek Delaney góljával, (1:0), a tornán kiváló formában játszó Dolberg pedig a 42. percben növelte a dán előnyt (2:0).

Ekkor úgy tűnt, eldőlt a továbbjutás, ám a csehek nem adták könnyen a bőrüket. Fordulás után Schick nagy kapásgólt lőtt 12 méterről (2:1). A semleges nézők nagy örömére Dánia nem próbált meg ráülni az egygólos előnyre, behozták a gyors, jól cselező, gólerős Poulsent, aki új lendületet adott a dán csapatnak. Voltak még helyzetek mindkét oldalon, de több gól nem született. Dánia kvalifikálta magát az elődöntőbe, a csehek pedig emelt fővel távozhattak a tornáról.

 

Este 9 órától Anglia csapott össze Ukrajnával. Bár ezen az EB-n sokszor borult a papírforma, a ma esti mérkőzésen egy pillanatig sem merült fel ennek az esélye, a végig nagy fölényben futballozó angolok simán lelépték az ukrán csapatot.

Már a 4. percben előnybe kerültek a fehér mezes britek, Sterling tanári átadását Kane vágta be az ukrán kapuba (1:0). A biztató kezdés után kicsit visszaesett a színvonal, támadtak a csapatok, de az ukrán próbálkozások rendre elhaltak a keményen játszó angol védelmen, az angolok pedig nem rohantak növelni az előnyüket.

Szünet után viszont felpörögtek az angolok, Maguire már a 46. percben megszerzte a következő találatot (2:0), Kane az 50. percben a harmadikat (3:0), majd Henderson a 63. percben megadta a kegyelemdöfést Sevcsenko csapatának (4:0). Innen már nem lehet felállni, az ukránok becsületből hajtottak, de szépítésre már nem futotta at erejükből.

Ezzel Anglia folytatja a nagy menetelést, ma annyi gólt rúgtak, mint az előző négy meccsen együttvéve, s a 8 rúgott góllal szemben egyet sem kaptak. Impozáns, Southgate kapitány kritikusai ettől valószínűleg elcsendesednek.

 

Az elődöntők programja: 

Július 6. kedd 21.00 Olaszország-Spanyolország

Július 7. szerda 21:00 Anglia-Dánia

 

 

SOCIAL MEDIA