Eredmények és márkaújdonságok a dm-nél

Hírek

Tovább bővül a dmBio termékcsalád, de a Bach-virágok és különleges magyar márkák is helyet kapnak a drogériákban, valamint a pozicionálás is frissül.

dm Kft. sajtótájékoztató keretében ismertette a nemzetközi konszern és a magyarországi cég szeptember végén zárult üzleti évének eredményeit, jövőbeni céljait, termékújdonságait és kampányterveit.

A konszern 3224 üzletében összesen 9,073 milliárd euró forgalmat ért el, ez bő 9 százalékos növekedés a megelőző évhez képest. Ehhez a 256 magyarországi üzlet 245 millió euróval járult hozzá (+9,9%). A bevétel túlnyomó részét (7,029 milliárd euró) természetesen az 1744 német üzlet adja, de a hazai adatokat érdemes összevetni egyrészt Ausztriával (388 üzletben 801 millió eurós forgalom, az egy üzletre eső bevétel a magyar érték közel 2,2-szerese), másrészt az egyéb társországokkal (Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia), ahol átlagban 20 százalékkal magasabb az egy boltra eső költés – igaz, az üzletek sűrűsége is kisebb. (Mennyiségi expanziót a cég elsősorban a déli, délkeleti régióban tervez, a mi térségünkben elsősorban minőségi váltásokban gondolkoznak. Új ország egyelőre nem kerül fel a térképre: a korábban fontolgatott Törökország és Ukrajna ma – az ügyvezető szavaival – „kevésbé szexi”. Az e-kereskedelem beindítását szintén „nem stresszelik túl”, bár a know-how a német és osztrák piac jóvoltából már adott.)

Balról jobbra:
Kanyó Roland marketing és PR menedzser,
Csoknyainé Horváth Gertrúd beszerzési és HR cégvezető,
Józsa Mariann beszerzési és marketing cégvezető,
Wolfgang Strasser ügyvezető igazgató

Az üzleti eredmények mindenesetre Magyarországon is biztatóak: a dm a Nielsenkiskereskedelmi mérései, valamint a mérlegadatok vizsgálata alapján is meg tudta őrizni vezető pozícióját a szegmensben – és súlyát a teljes kiskereskedelmen belül -, így folytatódhatnak a fejlesztések.

Jelenleg 2716 sajátmárkás cikkelem kapható a magyar dm-hálózatban. Az idén 25 éves Denkmit és 20 éves Balea mellett tavasszal érkezett a 25. dm private label, a dmBio, amely jelenleg 88 bioterméket foglal magában, de a tervek szerint tavaszig ez 250-re bővül, és akkor a termékvonal önálló kampányt is kap majd. Az alverde arcápolók Bach-virágkivonatos változatokkal, a Balea pedig Luxury termékekkel bővültek. Új márkák továbbá a polcokon a Visiomax olvasószemüvegek (egyelőre az üzletek mintegy felében), valamint a Fascíno harisnyák. Az állateledelek között a nemzetközi üzletpolitikát követve már csak sajátmárkás termékek találhatóak. A private labelek mellett hazai márkatermékek is bekerültek a szortimentbe, köztük a Pödör prémium olajok.

dm Kedvencek ajándékdoboz: 2990 forintért minimum kétszeres értékű meglepetés-terméket tartalmaz. Az 1000 darabos készletekre kéthavonta már mintegy 15.000 vásárló jelentkezik.

A kommunikáció is fejlődik: az üzletekben L’Oréal Makeup Genius applikáció segít a sminkválasztásban, illetve videóképernyők mutatják be az elektromos fogkefék működését. Az új üzletek nyitását egyhetes programsorozat kíséri, melynek sztárja a beöltöztetett Saubär-maci, de év végétől a többi munkatárs is új, kék-fehér munkaruházatot kap.
Október 29-től új szlogent kap a dm és ezt kampánnyal is támogatják: a „Minden, ami MI vagyunk” gondolatot valós személyek filmre vitt történetei közvetítik majd. Az osztrák példa szerint valahogy így:

Vásárlói kutatások szerint a dm egyik legfőbb megkülönböztető ereje – a sajátmárkák mellett –a törzsvásárlói program: az Active Beauty programhoz már 1,32 millió vásárló csatlakozott, míg a Bababónusz programba az újszülöttek több mint 40 százalékát regisztrálják. A klubtagok nyugtáin immár az éves összes megtakarításukat is feltüntetik. Árak tekintetében egyébként a heti akciók helyett a legalább négyhónapos, tartós árcsökkentést választották, ezt a Mindig megéri kampányban kommunikálják.

Gyűjthető, évszaknak megfelelő ajándékok a klubtagoknak: a tavalyi bögrék és az idei, cserélhető előlapos határidőnapló, a Life Book

A termékek rendezvényeken is megjelennek: a nyári triatlon- és ironman-versenyeket a SunDance naptejekkel támogatták, de a Decathlon FittArénán már a dmBio márka is feltűnik majd. A közösségi médiában a saját felületek mellett 56 bloggerrel is partnerséget ápolnak, főleg szépség- és gasztrovonalon.

A reklámkommunikáció mellett a dm CSR-programja 4 pilléren áll: az Együtt a babákért a Katolikus Karitásszal, az általános iskolák alsó tagozatosait célzó Mosolygó fogacskák a Colgate-tel közös program, míg az óvodásoknak szóló A Nap gyermekei saját projekt, az Egy nap másokért önkéntes program pedig dolgozói kezdeményezéseken alapul. A Randstadfelmérése szerint munkaadóként is kiemelt helyzetben van a drogérialánc, ugyanis a felmért kiskereskedelmi cégek közül egyedüliként helyezkedik el a térkép „vonzó” mezőjében. Ennek érdekében támogatják a rugalmas és részmunkaidőt és hivatalosan is Családbarát munkahelyként ismerik el őket (az alkalmazottak közel 10 százaléka GYES-en van), segítik a generációk együttműködését, valamint a belső képzések mellett a duális szakképzésben is részt vesznek, illetve idén először megjelentek a HVG Állásbörzén is.

SOCIAL MEDIA