Elkészült a Toldi plakátja

Hírek

A plakátot Jankovics Marcell legközelebbi alkotótársai csapatmunkában tervezték. Fontos volt számukra, hogy a magyar animáció egyik legnagyobb alakjának szellemiségéhez hű poszter szülessen. Ezért a kép egyik fő motívuma a Nap.

 

„Az arany a mesehős, a naphérosz színe. Ez illik a magyar Herkuleshez. Toldi Miklós nem suttyó falusi legényke lenne? Hát az olyan mesehősök, mint Aranyhajú Kis Miklós, Erős Jankó, a finn Kullervo micsodák? Parasztlegények, egyszersmind naphéroszok. Arany János sokat tudott erről, tessék csak figyelmesen olvasni remekművét! Vajon miért tagolta épp 12 énekre a hónapok száma szerint? Mitől emberfeletti erejű ez a kis legény, akinek „még legénytoll sem pehelyzik állán”? Puszta kézzel dönti földre a megvadult bikát, akár a táltosok. Miért szorul bele annyi düh, amennyi csak a pusztító Napba? És annyi igazságérzet, mint a mindent látó napistenekbe? Hogy képes együltő helyében annyi húst magába tömni, annyi bort ledönteni a torkán, amennyit a görög Héraklész, a Nagyevő szokott?” – írta Jankovics Marcell a Toldiról. „A mitologikus világképben a Nap kering a Föld körül, ezért van az, hogy a szoláris év mítoszai, meséi a Napot megszemélyesítő hős vándorlásairól szólnak” – olvashatjuk továbbá Jankovics Jelkép-Kalendáriumában a Napról.

A film a Kecskemétfilm gyártásában készült. A forgatókönyvet írta, a figuraterveket készítette és a filmet rendezte Jankovics Marcell, a társrendező Csákovics Lajos. A producer Mikulás Ferenc, a zeneszerző Selmeczi György, a látványtervező és színdramaturg Maticska Zsolt és Richly Zsolt, a gyártásvezető Vécsy Vera. A TOLDI mesélője Széles Tamás.  A film támogatói a Nemzeti Filmintézet, a Magyar Nemzeti Bank és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap. A TOLDI október 20-án kerül a magyar mozikba a Kecskemétfilm és Mozinet forgalmazásában.

 

SOCIAL MEDIA