Egyre nagyobb a tejtermék-helyettesítők piaca

Hírek

Nem csak volumenben látható a növekedés, de a termékpaletta is folyamatosan szélesedik. Ugyanis egyre több a világban a tejfehérje-allergiás, laktóz-érzékeny, valamint a valamilyen napjainkban divatossá vált tejmentes diétát követők tábora is egyre gyarapszik. Ez utóbbinál gondoljunk csak a paleosokra és ketosokra.

 

A tejtermék-helyettesítőket sokáig szinte kizárólag növényi alapanyagokból készítették. Mindenki ismeri például a rizs, zab vagy kókusz italokat. Ezekben a kedvelt tejtermék-alternatívákban azonban szinte kivétel nélkül van pár közös vonás: magas szénhidrát- és alacsony fehérje-tartalmuk van. Ez pedig nem igazán optimális kombináció a sportolók, diétázók, vagy akár a cukorbetegek számára.

 

Magyarországon született az egyedi megoldás

Miért ne lehetne tejtermék-alternatívákat készíteni tojásfehérjéből? Így született a ToTu (Tojás Tudatosan) termékcsalád. A proteindús, cukor- és zsírmentes „túróval”, „sajtkrémmel”, „tejföllel” jelentősen kibővíthetővé vált sok-sok ember étkezési menüje. Ugyanis ezek a konyhai alapanyagok amellett, hogy a jellegzetes tojásíztől teljesen mentesek, sütés és főzés közben is pont úgy viselkednek, mint a tejtermékek. Így ma már könnyedén elkészíthető egy tejmentes „túrógombóc” vagy „túrósrétes”. Azonban itt nem állhat meg a történet, hiszen a tejtermékekről gyakran nem élelmiszer-alapanyagok, hanem ízesített finomságok jutnak eszünkbe.

 

Folyamatos az innováció: érkezik a tejmentes kakaóital

„A tejtermékek palettája hihetetlenül széles. Gondoljunk csak a különböző áruházakban található hosszú polcsorokra, amiken finomabbnál-finomabb tejtermékek sorakoznak. Mi a jövőben arra törekszünk, hogy ezt a változatosságot minél inkább biztosítsuk a tejre érzékenyek számára is. Ezirányú fejlesztésinknek köszönhetően ma már egyre több helyen kapni tojásfehérje-alapú latte- és epres joghurt-alternatívát, de nem szeretnénk itt meghúzni a célvonalt. Hamarosan a mangós ízesítésű desszert és a kakaóital is a polcokra kerülhet, melyeket újabb és újabb finomságok követnek majd” – mondta el Dr. Németh Csaba élelmiszermérnök, c. egyetemi tanár.

A magyar fejlesztéssel sok helyen meg lehet ismerkedni mind belföldön, mind külföldön. Olyan népszerű rendezvényeken lehet tojásfehérje-„túrót” kóstolni, mint a MentesFeszt vagy a SIRHA, de a legnagyobb nemzetközi kiállításokon (Gulfood – Dubai, SIAL – Párizs) idén is folyamatosan érdemes keresni és megízlelni a magyar innovációt.

 

SOCIAL MEDIA