Bővül a hátrányos helyzetű gyermekek pénzügyi és szociális készségeinek fejlesztését célzó program

Hírek

Élménydús napot töltött el az Erste Pénzügyi Patrónus Programjában résztvevő mintegy nyolcvan diák és húsz nevelőjük a Pénzmúzeumban.

 

„Az Erstét több mint kétszáz éve azért hozták létre, hogy a legszegényebbeket segítse pénzügyi egészségük fejlesztésében. A pénzintézet ma is kitart alapító elvei mellett és folyamatosan fejleszti Social Banking programját, miközben elsődleges kötelességének tekinti a pénzügyi ismeretek terjesztését. A pénzügyi oktatás jelenti az alapot pénzügyi egészségünk megőrzéséhez, az ismeretek hozzájárulnak ahhoz, hogy a fiatalok higgyenek magukban, és akik hisznek magukban, azok többet érnek el” – hangsúlyozta Jelasity Radován, az Erste elnök-vezérigazgatója.

Hergár Eszter, a Pénzmúzeum igazgatója, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumának elnöke, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója hozzátette: „Folyamatosan javul a fiatalok pénzügyi tudatossága. Egyre többen ismerik az alapfogalmakat, tervezik meg a pénzügyeiket. Ám ahhoz, hogy a javulás tartós legyen, további erőfeszítésekre van szükség az oktatási területén.”

„A pénz kezelése ma egyszerre válik egyre könnyebbé és mind bonyolultabbá. A digitalizációval bárki könnyedén hozzáfér a legbonyolultabb pénzügyi termékek széles skálájához, a fizikai pénz visszaszorulásával párhuzamosan azonban jóval tudatosabbá is kell válnunk ahhoz, hogy elkerüljük a buktatókat” – fogalmazott Járai Zsigmond, volt jegybankelnök. Szerinte az oktatás még fontosabb azoknál, akik hátrányból indulnak, mert például nincs családi mintájuk a pénz megfelelő, tudatos kezelésére, a családi gazdálkodásra.

Az Erste az idén indította útjára civil partnereivel közösen Pénzügyi Patrónus Programját, amelynek célja az állami gondozott gyermekek pénzügyi és szociális készségeinek fejlesztése, és az olyan marginalizált helyzetben lévő családok támogatása adósságaik rendezésében, ahol legalább az egyik szülő gyermekotthonban nevelkedett. A programban elsődlegesen az állami gondozottakat nevelők kapnak képzést és segítséget ahhoz, hogy képesek legyenek a pénzügyi ismereteket megfelelően átadni a diákoknak. A Csoport-téka Egyesület akkreditált magyar képzése egy több mint száz országban már alkalmazott holland módszerre, az Aflateen programjára épül. A képzés kombinálja a pénzügyi és szociális készségek fejlesztését, új ismeretekkel, módszerekkel egészíti ki a szakemberek tudását, és új szemléletet is kínál a számukra. Az alapfogalmak (bankszámla, bankkártyahasználat, takarékosság, hitel, személyes költségvetés) megismerésén túl cél a pénzügyekkel kapcsolatos félelmek és ismerethiány oldása. Fontos elem a célok kitűzése, az odavezető út átgondolása, a karriertervezés és a vállalkozásindítással kapcsolatos alapvető ismeretek elsajátítása is.

Idén a programban 24 nevelő kap képzést, akik több mint 350 gyermeket segítenek ezzel a pénzügyi egészséghez vezető út megismerésében. Ezen kívül hat család vesz részt az Erste és a Tűzcsiholó Egyesület közös adósságkezelő programjában, amelyben a cél a pénzügyi tudás, a pénzkezelési készségek fejlesztése, valamint az eladósodás megelőzése, illetve a meglévő tartozások kezelésének elősegítése – írják.

 

Fotó: Erste Pénzügyi Patrónus Program

 

SOCIAL MEDIA