A Toyota vezető tudósa Davosban elmagyarázta a márka multitechnológiás stratégiájának előnyeit

Hírek

Dr. Gill Pratt, a Toyota Research Institute vezérigazgatója a Davosi Világgazdasági Fórumon kifejtette a japán autógyártó multitechnológiás filozófiájának előnyeit a karbonsemlegesség felé vezető úton. Az „A kerék újrafeltalálása” című konferenciaülésén Dr. Pratt elmagyarázta, hogyan lehet elérni a nettó zéró kibocsátást a széndioxid-felhalmozódás minimalizálása mellett.

 

Míg hosszabb távon a zéró kibocsátású járművek, köztük az akkumulátoros elektromos és hidrogén üzemanyagcellás elektromos járművek dominálnak, a lítiumhiány és az elégtelen töltési infrastruktúra jelenleg megakadályozza, hogy rövid távon univerzálisan átváltson az ipar ezekre a járművekre. A szakember felvázolta, hogy ilyen körülmények között hogyan tudunk gyorsabban dekarbonizálni ebben az átmeneti időszakban akkumulátoros elektromos járművek és más elektrifikált járművek gyártásával, amelyek sokkal kevesebb lítiumot használnak.

A Toyota úgy véli, hogy a jelenlegi, az alapanyaghiány és az infrastrukturális és jövedelmi korlátok meghatározta időszakban reális célokat és ütemtervet kell meghatározni. Ennek első eleme az azonnali, drasztikus CO2-kibocsátás csökkentés, és a következő lépésként a feltételek megteremtése után érkezhetnek nagy volumenben a teljesen zéró emissziós autók. Az ehhez vezető úton pedig, tekintettel arra, hogy CO2-kibocsátás az ellenség, és nem egy-egy meghajtás, a részben vagy teljesen elektromos meghajtások és egyéb alternatív technológiák az adott ország vagy régió infrastrukturális és jövedelmi viszonyainak megfelelő mixe jelentheti az ideális megoldást.

Dr. Gill Pratt mindeszt plasztikus példával is szemléltette: ha egységnyi lítium (és egyéb ritkafém és más az akkumulátorokhoz szükséges nyersanyag) felhasználásával legyárthatunk 90 db a városi forgalomban akár 50-80%-ban emissziómentesen közlekedő öntöltő hibrid elektromos autót, 6 db 50-70 kilométeres elektromos hatótávú plug-in hibrid elektromos autót, vagy 1 db 400-500 kilométeres hatótávú akkumulátoros elektromos autót, akkor az így elért összesített emisszócsökkentés a 90 db öntöltő hibrid elektromos autó esetében a legnagyobb.  Természetesen az alapanyagok szűkösségének csökkenésével (és ezzel párhuzamosan az infrastruktúra bővülésével) ezek a szempontok átértékelődnek majd, és nagyobb szerepet kaphatnak az akkumulátoros elektromos autók, vagy éppen a sokkal kevesebb ritka alapanyagot igénylő, ám még ugyancsak infrastrukturális kihívásokkal küzdő, de szintén zéró emissziós hidrogén üzemanyagcellás elektromos autók és közel zéró emissziós hidrogén belsőégésű autók.

Dr. Gill Pratt előadása teljes egészében az alábbi linken tekinthető meg.

 

SOCIAL MEDIA