6+1 tipp dolgozóink produktivitásának növeléséhez

Hírek

A produktivitás növelése a vállalkozások egyik legfontosabb üzleti célja, hiszen ez nem csupán az egyéni munkavállalói teljesítményt, de az egész vállalat működését és sikerét befolyásolja. A feladat azonban nem egyszerű, hiszen számos tényező befolyásolja a teljesítményt, az ergonomikus munkakörnyezettől kezdve a munkahelyi kultúrán és kommunikáción át egészen a motivációig és a jutalmazásig. Ezen kívül a technológiai fejlődés és a digitális világ is új kihívásokat – és lehetőségeket – jelent a vállalatok számára ezen a téren.

 

Az alábbiakban olyan módszereket tekintünk át, melyek segítségével dolgozóink produktivitását, így vállalatunk sikerét is elősegíthetjük.

 

A produktivitás és a vállalati siker összefüggései

A produktivitás azt jelenti, hogy a munkavállalók képesek több feladatot elvégezni rövidebb idő alatt, vagy éppen kevesebb erőforrás felhasználásával. Ezzel csökkenthetőek a vállalat költségei, és növelhető a hatékonyság. A produktív vállalat gyorsabban képes alkalmazkodni a változásokhoz, jobban megfelel az ügyfelek elvárásainak, így összességében sikeresebb résztvevője a piacnak. A produktivitás kihathat a munkavállalói elégedettségre, ezzel pedig csökkenthető a fluktuáció, ami a vállalati stabilitás fontos eleme.

 

Mik tehát a legjobb módszerek a dolgozók produktivitásának javítására?

Az alábbi tippeket fontoljuk meg, ha szeretnénk vállalkozásunk hatékonyságát tovább növelni.

1. Ergonomikus munkakörnyezet kialakítása
Ha az irodai környezet kialakítása nem megfelelő, az a munkavállalók számára tartós diszkomfort érzetet, rosszabb esetben komoly egészségügyi problémákat – például gerincfájdalmat, ínhüvelygyulladást, látásproblémákat – okozhat. Válasszunk ergonomikus kialakítású bútorokat, székeket, munkaállomásokat, ezzel biztosíthatjuk, hogy a dolgozók kényelmes körülmények között hatékonyabban és gyorsabban végezzék a munkájukat és elégedettebbek legyenek a munkahelyükkel. A MillerKnoll elkötelezett az egészségmegőrző bútorok gyártásában, az ő termékeikkel biztosan nem lőhetünk mellé.

2. Megfelelő technológiai eszközök biztosítása
Modern elektronikai eszközök – céges laptop, tablet, vagy mobiltelefon – nélkül a munkavégzés ma már elképzelhetetlen. Ezek segítenek automatizálni a munkafolyamatokat, csökkenteni az emberi hibalehetőségeket és a költségeket, ezzel pedig felgyorsul a munkavégzés. Az elektronikus kommunikációs eszközök, mint a mobiltelefon, az e-mail, a videokonferencia-platformok lehetővé teszik a munkavállalók gyors elérését, és az egymás között, illetve az ügyfelekkel való gördülékeny kapcsolattartást, végeredményben a hatékonyabb munkavégzést.

3. Rugalmas munkaidő bevezetése
Az utóbbi évek eseményei hatására sok vállalat ismerte fel a rugalmas munkaidő és a home office előnyeit, ami révén egyfelől jelentősen csökkenthetők az utazási költségek, másfelől sikeresebben összehangolható a munka és a magánélet. Ráadásul a rugalmas munkaidő, illetve az otthoni munkavégzés körülményei megteremtik annak a lehetőségét, hogy mindenki akkor dolgozzon, amikor a legproduktívabb. Így fokozható a teljesítmény és növelhető a dolgozói elégedettség, illetve lojalitás is, ami a munkaerő megtartása, szempontjából elengedhetetlen.

4. A munkavállalók képzése

Alkalmazottaink szakmai fejlődése a vállalat megkérdőjelezhetetlen érdeke. Számukra oktatások, képzések szervezésével biztosíthatjuk tudásuk frissítését és azt, hogy új kompetenciákra tegyenek szert. Erre azért van szükség, mert a technológia, a piac gyorsan fejlődik és változik, a versenyképesség fenntartása érdekében pedig ezekhez alkalmazkodni kell. Nem utolsó szempont az sem, hogy a képzések szervezése révén munkavállalóink értékelni fogják, hogy odafigyelünk a fejlődésükre.

5. Nyílt kommunikáció, a dolgozó bevonása a döntéshozatalba

A megfelelő kommunikáció az élet minden területén, így a munkavégzés során is fontos. Ügyeljünk arra, hogy munkavállalóink naprakész információkkal rendelkezzenek az őket érintő döntéseinkről.

A vállalat működésére vonatkozó stratégiai kérdésekben természetesen a vezetők határoznak, hasznos azonban, ha a döntéshozatali folyamat során, taktikai és operatív szinteken kikérjük kollégáink, beosztottjaink szakmai véleményét is. Munkavállalóink sokszor jobb rálátással, közvetlenebb tapasztalatokkal rendelkeznek az egyes munkafolyamatokra vonatkozóan, kliensekről, így bevonásukkal új perspektívákat ismerhetünk meg, és jól megalapozott döntéseket hozhatunk, dolgozóink pedig értékelni fogják azt, hogy véleményük fontos számunkra.

6. Pihenőidő biztosítása

Aki túlhajszolt, az nemcsak kevésbé produktív, de a kiégésre, fizikai- és mentális kimerülésre is hajlamos lehet. A munkahelyi stressz egyre jelentősebb probléma mindenki számára, ráadásul a fáradt dolgozó nagyobb eséllyel van kitéve baleseteknek, sérüléseknek is. Megfelelő pihenőidő biztosításával elérhető, hogy alkalmazottaink frissek és fókuszáltak maradjanak: ezzel nemcsak egészségüket, de a termelékenységüket, egyben a munkavállalói elégedettséget is javíthatjuk, ami a tehetséges munkaerő megtartásában kulcsfontosságú.

+ 1: Motiváció és jutalmazás

Ahogy említettük, a jó munkavállalók megtartása a vállalat számára kulcsfontosságú: ha dolgozónk érzi, hogy megbecsülik, elégedettebb lesz a munkáltatóval, így hosszabb távon is számíthatunk rá. Ezt elérhetjük az előzőekben felsoroltak alkalmazásával, továbbá versenyképes fizetés, teljesítmény alapú juttatások, előrelépési lehetőségek biztosításával. Próbáljunk pozitív munkahelyi hangulatot teremteni, többek között munkahelyi rendezvények, csapatépítő programok szervezésével.

 

Legyünk türelmesek!
A produktivitás növelése egy hosszadalmas folyamat, mely odafigyelést és folyamatos idő- energia-, illetve anyagi ráfordítást igényel. A munkavállalók elégedettségének az elősegítése, az egészséges munkakörnyezet megteremtése a MillerKnoll bútoraival könnyen és professzionális módon megvalósítható.  A fenti tippeket érdemes megfontolni, sőt, alkalmazni,  így biztosak lehetünk benne, hogy azok eredményét hamarosan tapasztalni is fogjuk.

 

SOCIAL MEDIA