6 tipp, ami segít, hogy egész nap hatékonyan tudjuk működni

Hírek

Mindenkivel előfordul olykor, hogy az energiaszintje nem a megszokott módon működik. Azonban ha ez napról napra visszatérő problémát jelent, érdemes elgondolkodni azon, hogy min kellene változtatnunk. A napi hatékonyságunkat számtalan dolog befolyásolhatja, így első körben célszerű annak utánajárni, hogy mi húzódhat meg ennek hátterében. Cikkünkben átnézzük, hogy mik a legjellemzőbb okok, majd hozunk néhány megoldási javaslatot a hatékonyságunk megőrzése érdekében.

 

Mi minden befolyásolhatja a napi hatékonyságunkat?

Energiaszintünk folyamatosan változik, ami a napi hatékonyságunkat is befolyásolja, mind az otthoni vagy szabadidős tevékenységek során, mind a munkában. Mindkét esetben bosszantó, ha nem tudunk megfelelő produktivitással működni. Azonban a felesleges stressz helyett inkább gondoljuk végig, hogy mi okozhatja az adott helyzetben az enerváltságunkat. Nézzük meg az alvási szokásainkat, az étkezési rutinunkat, mennyi stresszel járnak a hétköznapok vagy mennyit sportolunk egy héten. Ezek mind befolyással vannak a napi hatékonyságunkra.

Továbbá persze olyan külső tényezők is beleszólhatnak, mint az aktuális időjárási frontok – főként, ha érzékenyek vagyunk rájuk – vagy egy nem várt betegség. Egy egyszerű megfázás is ledönthet a lábunkról napokra. Ha huzamosabb ideig fennáll a nem megszokott fáradtságérzet, mindenképpen keressük fel legalább a háziorvosunkat, mert előfordulhat sajnos az is, hogy komolyabb betegség áll a változások hátterében.

 

6 tipp, hogy egész nap hatékonyan tudjuk működni

Étkezzünk rendszeresen!

Ha csak pörgetjük a napi feladatokat és közben megfeledkezünk az étkezésről, azzal hátráltatjuk magunkat, miközben épp azon bosszankodunk, hogy nem vagyunk elég hatékonyak. Pedig a kettő összefügg! Az agynak szüksége van a táplálékra, az energiára, ehhez pedig az kell, hogy ne felejtsünk el enni. A reggeli a legfontosabb étkezés, mégis ezt szoktuk a legkönnyebben kihagyni. Pedig ezzel az étkezéssel megsokszorzhatjuk a napi energiánkat. Elég egy tál müzli, egy fehérjeital vagy egy jól összerakott szendvics, és máris energikusabb lesz a nap. A reggeli után még legalább három étkezést próbáljunk meg beütemezni az ideális működéshez.

Felejtsük el a szundi gombot!

Sokunknak hobbija reggel a szundi gombot nyomogatni a telefonon, sokan már eleve úgy állítunk ébresztőt, hogy akár 20-30 perc halogatás is bele van kalkulálva az ébredésbe. Pedig ez idő alatt igazán már nem pihen sem az agy, sem a test, csak az időt húzzuk vele, és végül sokkal fáradtabban kelünk, hiába aludtunk egyébként megfelelő mennyiségűt. A szundizás helyett inkább adjunk egy percet magunknak az ágyban, majd egy nagy nyújtózás után keljünk ki belőle. Sokkal hatékonyabb lesz a nap, ha határozottan kezdjük el.

A reggeli rutin nem a koffeinnel kezdődik!

Ugye ismerős a helyzet, amikor a konyhába is alig tudunk kibotorkálni a reggeli koffeinadag nélkül? A megfelelő mennyiségű koffein hozzájárul a napi hatékonyságunkhoz, azonban sokszor csak rutinból isszuk, ami néhány adag után már kontraproduktívvá válik, azaz sokkal inkább visszavesz az energiánkból, mintsem hogy hozzáadna. Érdemes megvizsgálni, hogy ránk milyen hatással van a koffein. Lehet, hogy egy langyos vizes zuhannyal vagy egy tál gyümölccsel többre mennénk a hatékonyságunkat tekintve.

Nem klisé, a hidratálás valóban fontos!

Amikor az egészségünkről van szó, biztosan előkerül a folyadékbevitel témaköre. Ez nem véletlen, hiszen testünk több mint fele víz, amit folyamatosan használunk, így folyamatosan pótolni is kell azt. Így egészen érthetővé válik, hogy miért ennyire fontos téma a folyadékfogyasztás: legalább napi 2-3 liter folyadék szükséges az agyi kapacitásunk megfelelő használatához. Lehetőség szerint ennek nagy része víz legyen, de a levesek, gyümölcslevek, fehérjeitalok is beleszámolhatóak a mennyiségbe.

A délutáni szieszta mindenkinek jár!

Ha van lehetőségünk délután szundítani egyet, éljünk vele. 20 perc pihenés, és teljesen más emberként állunk a nap további részéhez. Ennyi idő éppen elég ahhoz, hogy fokozza az éberséget és növelje a mentális teljesítőképességet, és talán még egy átlagos munkanapba is beilleszthető. Fontos, hogy 30 percnél ne legyen több a délutáni alvás, mert az már könnyen megzavarhatja az alvási rutinunkat, amivel éppen az ellenkező hatást érhetjük el.

Gondolkozzunk rendszerben!

A hatékony működés sokszor a káosz miatt bukik el. Szánjunk reggelente időt arra, hogy átgondoljuk a napot. Nézzük meg reálisan a legapróbb feladatokat is, beleszámolva, hogy mi várható az adott napon. Kalkuláljunk az utazási időkkel és az étkezésekkel is. Tegyük rendbe az időgazdálkodásunkat, majd a környezetünket is – ugyanis, ha az életterünk nincs rendben, a gondolataink sem lesznek.

 

SOCIAL MEDIA