24 órán át pörögtek az agykerekek és kopogtak az ujjak a billentyűzeten a Bosch és a CraftHub közös szervezésű hackathonján

Hírek

A szervezők minden várakozását felülmúlta az idei Code #LikeABosch hackathon. A mindössze 22 éves átlagéletkor és a 121 fős helyszíni résztvevőszám is rekordnak számít. A verseny a hazai és régiós technológiai rendezvénypiacon is kulcsszereplő CraftHub, valamint az innovációt egyik alapértékének tekintő Bosch együttműködésével jött létre.

 

„A Code #LikeABosch kifejezetten a középiskolásokat, egyetemistákat és pályakezdőket szólítja meg olyan hardveres és szoftveres fejlesztések megalkotására, melyek valós, a mindennapokban jelentkező problémákra adnak választ. A megmérettetésen csapatokat formálva indulhattak el a résztvevők, és bár a hibrid formátum révén online is teljesíthették a feladatokat a vállalkozó szelleműek, nagyon örülünk, hogy a Gamerland fantasztikus helyszínén ennyien pezsegtek egyszerre az idei hackathonon” – mondja Varga Károly, az innovatív IT-rendezvényeket megvalósító CraftHub egyik alapítója és ügyvezetője.

 

Ötletből valóság: a Bosch modern gépparkja is segítette a munkát

A rajthoz álló 110 csapatnak csupán 24 órája volt arra, hogy a Bosch hardveres vagy szoftveres kihívására a legjobb megoldást hozzák. A feladatok bemutatását követően máris rajtot vett a feszített tempójú ötletelés, hiszen a nap végére a csapatoknak és az első elképzeléseknek is össze kellett állniuk, hogy másnap már a kész fejlesztést nyújthassák be a zsűrinek egy maximum 2 perces pitch videó formájában az innováció mögött álló forráskódot tartalmazó GitHub adattárral együtt. A hardveres kihívás indulóinak idén a Bosch fúró-csavarhúzó gépéhez kellett olyan külső alkatrészt, modult vagy szolgáltatást kapcsolniuk, mely megvalósítható és hozzáadott értéket képvisel a vásárlók számára.

A kategória győztese a találó nevű FÚRfang projekt lett: a szenzorokkal és komplex IoT-rendszerrel működő megoldás a diagnosztikai adatok begyűjtésével ad pontosabb képet a gép vagy a fúrófej állapotáról, így hatékonyabb és környezetkímélőbb lesz a karbantartás folyamata. A lézeres vagy ultrahangos távolságérzékelő segítségével például az optimális furat mélység is könnyebben tartható, annak eléréséről ugyanis a rendszer azonnal jelzést ad a gép motorjának – abszolút felhasználóbarát funkcióról van tehát szó. A Bosch szakértő mentorai a hackathon során végig az indulók rendelkezésére álltak, hogy tanácsaikkal és rálátásukkal segítsék az elakadó csapatokat, idén azonban még egy nagy dobással készült a cég.

„A Bosch legfontosabb célkitűzései közé tartozik a fiatal tehetségek támogatása. Az olyan kreativitást ösztönző események, mint a Crafthubbal megvalósított Hackathon pedig lehetőséget adnak nekik, hogy kipróbálják magukat a gyakorlatban, ipari környezetben. Éppen ezért egy mobil gépparkot is telepítettünk a helyszínre, mellyel a hardveres kihívást választók még precízebb munkát tudtak végezni, ráadásul a saját készítésű eszközeiket is meg tudták alkotni. Nagy hangsúlyt kapott tehát a valósághű feltételek megteremtése, és nagy örömmel láttuk, hogy a fiatalok egyáltalán nem ijedtek meg ettől, inkább inspirálta őket a helyzet” – mondja Somogyi András, a Bosch csoport humán erőforrásért felelős alelnöke Magyarországon és az Adria régióban.

 

A közlekedésbiztonságot kódokkal is fejleszthetik a fiatalok

A szoftveres kihívás indulóinak a vezetéstámogató rendszerek új generációjáról kellett ötletelniük és egy olyan komplex megoldást létrehozni, amely a jármű teljes környezetéről és az abban észlelhető mozgásokról alkot pontos képet a közlekedésbiztonság jegyében. A nyertes a Crash #LikeABosch lett: a csapat azzal nyerte el a zsűri tetszését, hogy az összetett problémára egyszerű választ adott egy kamera és egy ötletes szoftveres rendszer kombinálásával. A koncepciójuk az volt, hogy míg jelenleg a modern vezetéstámogatás gyakorlatilag csak a felső kategóriás járművekben érhető el, ennek nem feltétlenül kell így lennie.

„Az abszolút fődíjat az ALSET vitte el, egy olyan biztonsági rendszer, mely algoritmusok segítségével monitorozza a jármű környezetét és méri fel az esetleges kockázatokat. Képes a különböző akadályokat sebességük és röppályájuk alapján azonosítani, ráadásul meghatározza az optimális megoldást az ütközés elkerülésére vagy mérséklésére. Az egyes kihívások bajnokai 3000-3000 eurót nyertek, míg az abszolút győztes csapat 5000 euróval gazdagodott, emellett viszont nevet is szerezhettek a közösségben és lelkes szakmai támogatókat a Bosch mentorai és zsűrije körében” – tette hozzá Varga Károly.

 

SOCIAL MEDIA