Összefogott az IKEA és a Little Sun

Hírek Kiemelt

A Little Sun és az IKEA együttműködésének célja, hogy hétköznapi használati tárgyakon keresztül keltse fel az emberek figyelmét a napenergiával kapcsolatos témákra. Az együttműködés eredménye a SAMMANLÄNKAD kollekció, amelynek két, napenergiát használó LED-es lámpája a napelemmel működő mindennapi tárgyak előnyeire és az alternatív energiaforrások jelentőségére világít rá.

 

A világszerte elismert művész, Olafur Eliasson és Frederik Ottesen mérnök alapította Little Sun társadalmi vállalkozás elkötelezetten dolgozik azért, hogy minél több ember férjen hozzá a napenergiához azokban a közösségekben – legfőképpen Afrika szubszaharai régiójában –, ahol nincs rendszeres áramellátás. A Little Sun és az IKEA együttműködéséből olyan praktikus tárgyak születtek, amelyek kézzelfoghatóvá teszik a nap energiáját. A SAMMANLÄNKAD célja, hogy az emberek az otthonukban is megtapasztalhassák a napenergia hasznosságát, miközben felhívja a figyelmet arra, hogy a mindennapi használati tárgyak működtetéséhez alternatív áramforrások is rendelkezésre állnak.

Olafur Eliasson

„Ahhoz, hogy a következő évtizedben áttérjünk a megújuló energia használatára, fontos felismernünk a napenergiában rejlő lehetőségeket. A napfény ugyan láthatatlan, de a napenergiával láthatóvá tehetjük” – mondta Olafur Eliasson, művész, a Little Sun társalapítója. „Az IKEA-val való együttműködésünk során is az a küldetésünk lebegett a szemünk előtt, hogy felhívjuk a figyelmet az áramellátáshoz való hozzáférés jelentőségére, és emlékeztessük az embereket arra, hogy együtt lehetőségünk van formálni a világot” – tette hozzá.

„Az együttműködéssel célunk, hogy beemeljük a közbeszédbe a napenergiával kapcsolatos témákat, és az emberek többsége első kézből tapasztalja meg a benne rejlő lehetőségeket. Mindkét vállalat osztja a nézetet, hogy egy jól átgondolt dizájn képes felhívni a figyelmet a problémákra és változást tud előidézni” – mondta James Futcher, az IKEA of Sweden kreatív vezetője.

A kisebb hordozható lámpa előnyei elsősorban kültéren mutatkoznak meg. Napközben a sárga szíj segítségével felakasztható az ablakra vagy a hátizsákra, hogy feltöltődjön napenergiával. Mindkét lámpa napelemekkel és cserélhető akkumulátorral felszerelt. Ha éppen nem éri napfény az asztali lámpát, akkor USB-A és USB-C portokon keresztül is tölthető, ráadásul teljesen feltöltött állapotában a lámpáról akár a mobiltelefonunkat is tölthetjük.

 

SOCIAL MEDIA