2022-ben a nézők legjobban a szerelemre vágytak

Hírek

A Netflix talán még soha ennyi produkciót nem jelentetett meg és az Apple TV+ és az Amazon Prime is bőséges néznivalóval látta el a magyar közönséget. Mindeközben tavaly elindult a Disney+, megérkezett Magyarországra az HBO Max, az év végén startolt az RTL+, megújult a Telekom TVGO és sok esetben a nagy streaming szolgáltatók előtt hozta a friss mozis megjelenéseket VOD-ra.

 

A Magyar Filmadatbázis most nyilvánosságra hozta az egyes filmadatlapok megtekintési adatait, azaz, hogy tavaly melyik film adatlapjára hányan kattintottak. A portál leírása alapján a toplistára csak azok a 2022-ben bemutatott filmek kerültek, melyek legalább 100 értékelést kaptak a felhasználóktól. Ez alapján egészen meglepő eredmény született: a legtöbben a kevéssé ismert Sofia Carson és Chosen Jacobs főszereplésével készült Bíbor szívek (Purple Hearts – a nyitóképen) című romantikus filmre voltak kíváncsiak. Akik megnézték, szerették Elizabeth Allen Rosenbaum alkotását, hisz 76%-osra értékelték, amivel a film az értékelések alapján épp csak lecsúszott a dobogóról.

A második helyen szintén egy Netflix-film, a Két világ között (The In Between) végzett. Az első helyezetthez hasonlóan ismeretlen alkotógárda könnyfakasztó sztoriját láthattuk, mely az értékelések tekintetében 75%-kal a megosztott 5. helyen áll.

Ez alapján úgy tűnik, 2022-ben a nézők legjobban a szerelemre vágytak, még ha nem is a legnagyobb sztárok megformálásban jutottak a szívre ható élményhez.

A filmadatlapok megtekintési adatai alapján csupán a harmadik helyen végzett Joseph Kosinski blockbustere, a Top Gun: Maverick, viszont a legtöbb és legmagasabb értékelést – 87% – ez a film kapta, így a portál adatainak alapján a hazai nézők szerint a Top Gun 2 volt az év legjobb filmje.

A negyedik helyen Az elveszett város végzett Sandra Bullockkal a főszerepben, bár a tetszési indexe ennek a filmnek volt a legalacsonyabb, csupán 64%. Végül az ötödik legkeresettebb filmnek bizonyult csupán az Avatar: A víz útja, ám 80%-kal lett ez a harmadik legjobb film a hazai nézők körében.

A hatodik helyen egy újabb Netflix – és egy újabb, ezúttal spanyol romantikus – film, Az ablakomon át áll.

Végül a felsorolásból nem maradhat ki a Columbia Pictures Ahol a folyami rákok énekelnek című, romantikus elemekben is bővelkedő felnövéstörténete, melynek bár adatlapját csak a hetedik leggyakrabban tanulmányozták a nézők, azok, akik megnézték, a harmadik legjobb filmnek ítélték. Ezek alapján az rajzolódik ki, hogy meglehet a streaming tartalmak előre törtek a nézettségi listákon, a közönség tetszését még mindig a hollywoodi alkotások nyerik el leginkább. A 8., 9. és 10. helyen olyan sikerfilmek végeztek, mint a szintén netflixes Hétvégi kirándulás, a Fekete telefon és Brad Pitt akciófilmje, A gyilkos járat.

 

Fotó: Netflix

 

SOCIAL MEDIA