A Deceuninck több PVC-t tud újrahasznosítani

Inspiráció

Újabb, csúcstechnológiás újrahasznosító egységet helyezett üzembe a Deceuninck Csoport diksmuidei (Belgium) telephelyén. A fejlesztésnek köszönhetően a cégcsoport mostantól évi 45 ezer tonnányi PVC-t hasznosíthat újra, és több mint kétmillió régi műanyag nyílászárót tud megmenteni a hulladéklerakótól vagy -égetőtől. Ez a beruházás is azt támasztja alá, hogy a PVC fenntartható és jövőálló építőipari alapanyag, ami jelentős mennyiségű szén-dioxid kibocsátásától óvhatja meg a környezetet.

A PVC-ről elsőként nem a környezetbarát jelző jut az eszünkbe, pedig e tekintetben is számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik ez az alapanyag. Szinte végtelenszer újrahasznosítható anélkül, hogy csökkenne a minősége. Alacsony hővezetésének köszönhetően a PVC profil háromszor hatékonyabb hőszigetelési tulajdonságokkal bír, mint az alumíniumból készült. Ezenfelül a nyílászárók élettartama alatt, előállításuk és újrahasznosításuk során felhasznált energia mennyisége és a szén-dioxid-kibocsátás mértéke is kevesebb, mint a fele az alumíniumból készült társaik esetében felhasznált mennyiségnek. Ráadásul a VinylPlus becslései szerint minden egyes kilogramm újrahasznosított PVC közel két kilogramm szén-dioxid kibocsátásától óvja meg a környezetet: míg egy tonna PVC elsődleges előállítása során két tonna szén-dioxid keletkezik, ugyanekkora mennyiségű PVC újrahasznosítása mindössze 136 kilogramm szén-dioxid-kibocsátással jár.

A legújabb technológia, ami az új egységbe került, lehetővé teszi a Deceuninck számára, hogy mindenféle színű és összetételű PVC profilt újrahasznosíthasson, beleértve az üvegszálat tartalmazókat is. A feldolgozott anyagot részben ipari hulladékból – saját törmelékből és a partnerek melléktermékeiből – nyerik, továbbá abból a hatalmas mennyiségű, 30-40 éves, első generációs PVC ablakokból, melyeket az épületekben fokozatosan újakra cserélnek. Az újrahasznosítási folyamat során minden szennyeződést eltávolítanak, az anyagot felaprítják és szín szerint válogatják. Az aprítás után az újrahasznosított anyagot – amely tökéletes alternatívája a szűz anyagnak – extrudálják és új PVC nyílászáró profilokat készítenek belőle. Az így előállított termékek megjelenésükben és minőségükben is versenyképes, környezetbarát és energiatudatos alternatívát jelentenek, és a magyar vásárlók számára is elérhetők.

A Deceuninck elsők között szerezte meg a rangos EuCertPlast tanúsítványt, melyet a magas szintű, környezetbarát műanyag-újrahasznosítási eljárások érdemelnek ki. A vállalat által gyártott ablak- és ajtórendszerek 15 százaléka már most is tartalmaz újrahasznosított PVC alapanyagot, és az a cég célkitűzése, hogy ezt az arányt az elkövetkező években minimum megkétszerezze, vagy akár még tovább növelje. „Ez a beruházás alátámasztja mind a Deceuninck, mind partnereink környezetvédelmi törekvéseit. Az újrahasznosított anyagok nagyobb mértékű felhasználása jelentősen csökkenti termékeink és azok gyártási folyamatának ökológiai lábnyomát” – mondta el Francis Van Eeckhout, a Deceuninck Csoport ügyvezető igazgatója.

SOCIAL MEDIA