Jó negydévet zárt az ABB

Márkák

A 2018-as évet minden divíziónk növekvő rendelés állománnyal kezdte, javultak az árbevételi és az üzemi eredményeink is. Jól halad a B&R beintegrálása, és folynak az intenzív előkészületek a GE Industrial Solutions akvizíciójának lezárására, majd az új üzletrész azt követő beillesztésére, amelyre terveink szerint 2018 második negyedévében kerül majd sor – nyilatkozta a cég közleményében Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója.

Folytatjuk befektetéseinket az értékesítésbe, a kutatás-fejlesztésbe, valamint a digitális megoldásainkat felsorakoztató ABB Ability platformunkba. A 2017. évi átalakításokat magunk mögött hagyva, a karcsúbb szervezeti felépítésű, megerősödött ABB határozottan a vevőire és az üzleti folyamatok következetes végrehajtására összpontosít – tette hozzá.

A makrogazdasági jelek pozitív trendet mutatnak Európában és az Egyesült Államokban, és Kínában várhatóan tovább folytatódik a növekedés. Általánosságban a globális piac visszatalált a növekedéshez, miközben a világ különböző részein bizonytalanságok hathatnak rá. Az olajárak és a devizaköltségek hatásai továbbra is befolyásolják a vállalat eredményeit.

A teljes rendelésállomány 6%-kos (amerikai dollárban kifejezve 16%-os) növekedést mutatott; volumene az év első negyedévében minden divízióban bővült a 2017. évi hasonló időszakhoz képest. Az alapmegrendelések (a 15 millió $ alatti megrendeléseket soroljuk ide) 5 százalékkal ($-ban 15 %-kal) növekedtek, ami jól mutatja a minden régióban tapasztalható növekedést. A nagy megrendelések a teljes rendelésállomány 10%-át teszik ki, szintjük azonos a tavalyival. Az USD árfolyamának változása az előző évhez képes 7 százalékos pozitív változást eredményezett a lejelentett megrendelések értkében. Az üzleti portfólió változásai, azaz a B&R akvizíciója, illetve a 2017. évi eladások együttesen 3%-os pozitív hatást gyakoroltak a lejelentett rendelésállomány alakulására. A gyorsan számlázható rendelésállomány aránya 1.13x-os volt, szemben 2017 első negyedévének 1.07x-esével.

A szerviz megrendelések teljes értéke 8 százalékkal ($-ban 15%-kal) nőtt, a teljes rendelésállományra vetített részarányuk elérte a 19%-ot. Az ABB kulcsfontosságú vevői szegmenseiben az alábbi trendek voltak megfigyelhetők:

– A közüzemi vevőink folytatják már megkezdett befektetéseiket az megújuló energiaforrások hálózatba integrálása, a villamosenergia-hálózat automatizálása, valamint a NAF termékek beszerzése terén (ez utóbbi tendencia különösen az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát magába foglaló EMEA-régióban erős).

– Az iparban stabil kereslet mutatkozott az ABB robotikai megoldásai és a rövid ciklusú termékei iránt. Növekvő keresletet tapasztaltunk a villamosenergia-hálózatokhoz kapcsolódó termékeink, így például a transzformátorok iránt is. A feldolgozó iparágak, az olaj- és gázipar, a bányászat terén kedvező folyamatok indultak el. Ezekben az ágazatokban a kedvező nyersanyagár-kilátások hatására erősödik a termékek iránti kereslet. A nagy volumenű megrendelések aránya továbbra is visszafogottnak tekinthető. A kiemelt iparágakra, köztük az élelmiszeriparra, a gépjárműiparra és a 3C-re (számítógépek, kommunikáció és fogyasztói elektronika) irányuló fokozott erőfeszítéseinknek köszönhetően – különösen a robotika terén – a rendelésállomány dinamikusan növekedett.

– A közlekedést és az infrastrukturális ágazatot stabil, kiegyensúlyozott kereslet jellemezte. Különösen a tengerhajózási ágazatban történtek szelektív, nagy volumenű beruházások. Az épületautomatizálási megoldásaink iránti kereslet töretlen. Ezt a kedvező tendenciát számos innovatív termék piacra dobása is erősítette. Az adatközpontokkal, valamint az EV-töltőkkel kapcsolatos megrendelések üteme továbbra is erős.

Az ABB három kulcsfontosságú vevői szegmensében – a közüzemi szektorban, az iparban, a közlekedésben és az infrastrukturális ágazatban – az energetikai átalakításnak, illetve a negyedik ipari forradalomnak köszönhetően kedvezőek a hosszú távú kilátások. Az ABB az erős piaci jelenlétének, a széles körű földrajzi lefedettségének, üzleti tevékenységi körének, technológiai vezető szerepének és pénzügyi erejének köszönhetően kiváló helyzetben van ahhoz, hogy kiaknázza ezeket a hosszú távú nyereséges növekedést ígérő lehetőségeket.

SOCIAL MEDIA