Célvezérelt marketing: túl a csúcson?

Inspiráció

Cannes-ban már kritikus vélemények is elhangzottak a célvezérelt kampányok túlzott térnyerésével szemben.

A célorientált (purpose driven) marketinget túllihegik a márkák és az ügynökségek is – érvelt több iparági megszólaló a Cannes-i reklámfesztiválon. Az, hogy a vállalatoknak tekintettel kell lenniük a közjóra is, nem új gondolat, már a kvékerek által vezetett cégeknél is megjelent – igaz, náluk elsősorban vallási indíttatásból, nem üzleti cinizmusból. Viszont szkeptikus vagyok atekintetben, hogy erre fűzzenek fel minden kommunikációt és márkaüzenetet – mondta például Paul Bainsfair, a brit reklámszövetség (IPA) igazgatója (a képen).

Diageo marketingigazgatója, Syl Saller szerint a célorientált munkák sikeraránya a legjobb esetben is csak 50 százalék: ez egy nehéz terület, ahol ők is sokszor hibáztak.

David Kolbusz, a Droga5 London kreatívigazgatója a versenyek zsűrijének felelősségét is hangsúlyozta: egy nagyszerű kampánnyal szemben gyakran az győz, amelyik társadalmi üzenetet közvetít – részint divatból, részint az értékelők túlterheltsége okán.

Bainsfair szerint ha sikerült azonosítanunk egy problémát, úgy kell kezelnünk, hogy higgyenek nekünk az emberek: hitelesnek kell lennie a saját, a vállalatunk, a márkánk és a termékünk szempontjából is.

(Forrás: Warc, fotó: IPA)

SOCIAL MEDIA