Zelenszkij ukrán elnök is bejelentkezett a 75. cannes-i filmfesztivál megnyitó ünnepségén

Hírek Kiemelt

Az Oscar-díjas A némafilmes című film rendezője, a francia Michel Hazanavicius legújabb filmjének, a Coupez! című zombikomédiának versenyen kívüli díszbemutatójával kezdetét vette kedd este a 75. cannes-i filmfesztivál. A díszbemutatót megelőző megnyitó ünnepségen videókapcsolaton keresztül bejelentkezett Kijevből Volodimir Zelenszkij elnök.

 

„Egy új Chaplinre van szükség, aki bebizonyítja, hogy a mozi nem néma az ukrán háborúval szemben” – jelentette ki az elnök a cannes-i fesztiválpalota Lumiere termében összegyűlt, mintegy háromezer fős szakmai közönségének. „Mi harcolunk tovább, nincs más választásunk. (…) Meggyőződésem, hogy a diktátor elbukik” – tette hozzá, párhuzamba állítva Vlagyimir Putyin orosz elnököt Charlie Chaplin A diktátor című filmjének címszereplőjével.

Az elnök a háború áldozatairól, a Kijev melletti Bucsában megöltekről, Mariupol ostromáról beszélve közvetlenül megszólította a filmes alkotókat. „Százak halnak meg mindennap. Nem fognak felállni a forgatás végét jelző csapó után. A mozi hallgatni fog vagy beszélni fog minderről? Ha van egy diktátor, ha van egy háború a szabadságért, ismét minden az egységünkön múlik. Kimaradhat-e ebből az egységből a filmművészet?” – fogalmazott Zelenszkij.  Az elnök úgy vélte, hogy „a gyűlölet el fog tűnni és a diktátorok meghalnak”, de a győzelemhez szükség van a mozira is.

Az est nemzetközi sztárja az idén 60 éves Forest Whitaker Oscar-díjas amerikai filmszínész volt, aki tiszteletbeli Arany Pálma-díjat vehetett át az életművéért.

A hivatalos programban bemutatásra kerülő alkotásokból készült összeállítást megelőzően a megnyitó közönsége rövid részleteket is láthatott Forest Whitaker filmjeiből, majd a zsűrielnök Vincent Lindon francia filmszínész alkotásaiból. Az általa vezetett nemzetközi zsűriben fele-fele arányban foglalnak helyet nők és férfiak: Rebecca Hall brit-amerikai, Deepika Padukone indiai, Noomi Rapace svéd és Jasmine Trinca olasz színészők mellett Aszgar Farhadi iráni, Ladj Ly francia, Jeff Nichols amerikai és Joachim Trier norvég rendezők.

Köszöntőjében a zsűrielnök is az ukrán háborúról beszélt. „Valószínűleg az lenne logikus, legalábbis emberi, ha most örömmámorban úsznék attól, hogy önök előtt állhatok a világ legjelentősebb fesztiváljának az elnökeként, ünnepelném az eseményt és élvezném a megtiszteltetést, ami engem ért. De van-e hozzá jogom?” – mondta Vincent Lindon.

A szemlét Julianne Moore amerikai színésznő nyitotta meg – írja az MTI..

 

Fotó: The official poster 2022 © Paramount Pictures Corporation – Jim Carrey, The Truman Show de Peter Weir / Graphic Design © Hartland Villa

 

SOCIAL MEDIA