Vírusállónak tűnik az online használtcikk-kereskedelem

Hírek Kiemelt

A Jófogás és a Vatera is jelentős visszaesést tapasztalt a veszélyhelyzet bejelentésekor, de mára mindkét piactér forgalma visszakúszott az ilyenkor megszokott szintre. Mindkét portálon vannak változások a hirdetők és a vásárlók védelme érdekében.

A koronavírus hozta kényszerhelyzet, az otthondolgozás és a bezártság pozitív hozama lehet, hogy most van idő a rendrakásra, a hosszú évek alatt felhalmozódott holmik átválogatására, a felesleg kiselejtezésére és akár meghirdetésére valamelyik online használtcikk-portálon. És mint minden más, a vásárlás is áthelyeződik az online térbe, így a plázázást jó időre felváltja a webshopba járás.

A Jófogás forgalma március 13-ig átlagos volt és bár a vészhelyzet kihirdetésekor hirtelen 20 százalékot esett a portál látogatottsága és a hirdetésfeladás is, mára az egyensúly visszaállt.

„Lassanként visszatér a vásárlási kedv – mondja Palocsay Géza, a Jófogást is működtető Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Igyekeznek folyamatosan felhívni a portált használó magánszemélyek figyelmét a biztonságos eladásra, vásárlásra és kézbesítési lehetőségekre. Ezen kívül különböző kedvezményekkel, új csomagokkal is segítik a felhasználóikat.

„Üzleti partnereinknek elhalasztottuk a tervezett áremeléseket, a lejáró csomagjaik határidejét hónapokkal meghosszabbítottuk és olyan extracsomagokat kínálunk, amelyek egy esetleges válságban segítenek a Jófogáson jelen lévő cégeknek. A priváthirdetők számára ingyenes előresorolást vagy limitált számú ingyenes kiszállítást tervezünk könnyítésként, hogy azok a családok, akik most szeretnének eladni, venni, könnyebben megtehessék.”

A kínai webshopok tapasztalat mutatja, a netes szörfözés unaloműzőnek sem rossz. Különösen, ha a csomag kézbesítése is megoldható biztonságosan.

A termékek akár a FoxPost érintésmentes szállításával is eljuthatnak a vevőkhöz. Mivel a csomagküldő automaták rendre élelmiszerüzletek vagy drogériák mellett vannak, a legszigorúbb korlátozás, akár a teljes kijárási tilalom esetén is megoldható az áru kézbesítése. Még csak pluszkimozdulást sem okoz, a feladást vagy átvételt össze lehet kötni a vásárlással. A kapott csomagot pedig a biztonság kedvéért lehet fertőtleníteni, esetleg néhány napra karanténba tenni.

Szanitter Áron, a Vatera üzletágvezetője szerint is az átvételi lehetőségek választéka indokolja, hogy a koronavírus hatására nincs visszaesés az online használtcikk-kereskedésben.

„Futárral, postán vagy FoxPost csomagküldéssel a vírus túlélési képessége szempontjából is biztonságos módon juthat bárki a termékhez. A posta a legszigorúbb veszélyhelyzetben is működik. A FoxPostnak pedig mindössze 19 automatája esik ki, ha tegyük fel, bezárnak a plázák. Így is marad 100 hely országszerte, ahol megoldható az átvétel. A veszélyhelyzetet megelőzően a vaterás vásárlások 26 százaléka végződött személyes átvétellel, 21 százalék postán jutott az új tulajdonoshoz, 24 csomagautomatában landolt és 29 százalékot vitt ki a futár. Most arra számítunk, a személyes átvétel és a postai kézbesítés rovására az érintkezés-mentes csomagautomata-szolgáltatás aránya nőhet. Utóbbit ajánljuk mi is, hiszen a lehetőségek közül ez jár a legkevesebb személyes érintkezéssel és a jelenleg érvényben lévő kijárási korlátozás sem érint a feladás, átvétel lehetőségét.”

Egyelőre vírusállónak tűnik a Vatera üzletmenete, ahol átlagosan napi 130 ezer keresést indítanak, és 5000–6000 tranzakció történik.

„A március közepi visszaesés körülbelül öt napig tartott. A huszadikai hétvégén már teljesen visszaállt a szokásos márciusi forgalom a magánszemélyek tranzakcióiban – mondja Szanitter. Szerinte azonban az unaloműző vásárlások számának megugrása mellett számolni kell azzal is, hogy az emberek veszélyhelyzetben inkább spórolnak, a túlélésre koncentrálnak.  – A két motiváció eredőjét nehéz előre megjósolni, de ha az emberek bíznak a gazdasági mentőcsomagokban, akár még nőhet is a forgalom.”

Mivel a Vatera sem a jelenlegi rendkívüli körülményekre jött létre, az aukciós oldal átalakította a profi eladóprogramját. Kivették a forgalmi limitkritériumot, így az a kereskedő sem esik el a kedvezménytől, akinek most csökken az eladása. Azoknak is dolgoznak könnyítésen, akik átmenetileg felfüggesztik a kereskedést. Ők ingyenesen eltehetik a termékeiket egy „fiókba”, hogy ne kelljen mindent újra feltölteni, ha éled az ország.

Főleg a Kínából származó árut értékesítők számítanak ellátási nehézségekre, de a kereskedői aktivitás csökkenése egyelőre nem zavarja az oldal forgalmát. Szanitter szerint 10 százalékos kínálatcsökkenés nem érinti a hárommillió terméket kínáló piactéren megvalósuló tranzakciók számát. Igaz, ugyanilyen mértékű bővülésnek sincs érezhető hatása a forgalomra. A csak személyesen átvehető termékek forgalmának fenntartása érdekében dolgoznak a tranzakciók átfutási idejének kitolásán és a foglaló intézményének bevezetésén a karantén idejére. A mindennapi szükségletek kielégítését célzó termékkategóriákban a feltöltés pedig már most is ingyenes.

SOCIAL MEDIA