Vételár vs. értékesítési idő – a belvárosi ingatlanpiac változásai

Hírek Kiemelt

A korábbi évek szárnyalása után észrevehető a budapesti, belvárosi piac megtorpanása. A világjárvány és a hosszú hónapok óta tartó korlátozások hatására értelemszerűen mélypontra került ez a szegmens is. Ennek ellenére, bár sokan ezt jósolták, mégsem a drasztikus árzuhanás a leginkább jellemző a belvárosi eladó ingatlanjaira. Minden előrejelzés ezt prognosztizálta pedig, de a legnagyobb változás mégis inkább az értékesítési időben lett, itt mutatkozik meg legjobban a válság.

„Ez azért nem minden ingatlan-kategóriára és árfekvésre igaz – kezdi a választ a kérdésre Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. – A belvárosban, az udvari nézetű, felújítandó, emeleti lakások értékesítési ideje növekedett meg a leginkább, ennek oka, hogy az elmúlt évek során nagy lendülete volt ezeknek a lakásoknak az AIRBNB miatt. Amikor a lakás értéke alacsony volt, az utcai nézetű, emeleti lakáshoz képest, az értékesítési idejük rövid volt, kevesebb mint egy hónap. Mára ez az időintervallum 4 hónapra emelkedett, még akkor is, ha az irányár tükrözi a jelenlegi piaci állapotot. Az értékesítési idő növekedése persze elsősorban a vevőcsoport drasztikus csökkenésével indokolható, mivel a világszerte jelenlévő utazási korlátozások miatt a befektetők hosszú hónapok óta elmaradoznak a belvárosból is.”

Ahogy a belvárosi ingatlanok specialistája elmondja, az értékesítési idő szempontjából legkevésbé az exkluzív ingatlanok csoportja változott. Ebben a szegmensben nem igazán volt hatása a válságnak, megközelítőleg azonos az értékesítési idő az elmúlt évekhez megszokottakkal.

Ben-Ezra Orran hangsúlyozza, hogy amit mindenképpen figyelembe kell venni, az az, hogy a belvárosi vevődinamika és mellette az eladó lakások dinamikája is drasztikusan csökkent. Sokkal kevesebb motivált eladó van a piacon. A latolgatások szerint ennek egyik oka, hogy a tulajdonosok várják a nyarat, a korlátozások lehetséges feloldását, és a turizmus legalább részleges beindulását, az AIRBNB valamilyen szintű kihasználtságát, ezért nem kerülnek ki ezek a jelenleg még talán kihasználatlan ingatlanok a piacra. A másik ok pedig minden bizonnyal nem más, mint a kormány hitelmoratóriuma, amelynek köszönhetően nem jelentek meg bedőlt hiteles ingatlanok nagy számban a piacon.

Jelenlegi tapasztalataink szerint a belvárosban a legmagasabb aktivitást a 35 millió forint körüli lakások és az 50 millió forint körüli ingatlanok mutatják. Ezeknél az értékesítési idő most sem több, mint nagyjából másfél hónap” – árulja el a Central Home szakértője.

2021 első negyedévére valószínűleg még mindig a várakozás és a lassú ébredés lesz jellemző. De ahogyan a világban majd várhatóan néhány hónapon belül egyre pozitívabb hírek kerülnek napvilágra, a sikeres oltási kampányok és járványelleni védekezési stratégiák beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, úgy a korlátozások fokozatos feloldásával új lendület érkezhet a budapesti, belvárosi ingatlanpiacra is.

SOCIAL MEDIA